To będzie śmiesznepiotr_olbrysz pisze:A kolega może dać fotkę jak ekranował?

wydajności zasilania nie próbowałem zwiększać -nie wydawało mi się to dobrym pomysłem...
diody - czy z nimi czy bez - nie pomaga - ale problem został rozwiązany

oj co ja się mam z tymi plazmowymi zakłóceniami.
co do EMC to nie wystarczy że Twój układ jest zgodny z EMC jeśli układ pracujący obok jest bardzo daleki od zgodności elektromagnetycznej

za wszystkie rady dziękuję

[ Dodano: 2012-11-08, 20:55 ]
TAK, TAK TAKjarekk pisze:Do plazmy testowaliśmy USB z galwaniczną izolacją ( na krzemowych układach Analog Devices Aum3160). Nawet to nie pomagało - kabel między sterownikiem a komputerem i tak zbierał zakłócenia i wieszał transciver na PCcieObawiam się że plazma moze generować zakłócenia najbardziej wredne czyli burst, które mogą przechodzić nawet przez transoptory i wyzwalać struktury tyrystorowe układu !!!. Po prostu masakra - dopiero ethernet pomógł.

USB + PLAZMA się nie nadaje, mimo, że też tworzyłem kilka różnych optoizolowanych (nawet podwójnie) układów i czasem działały a czasem nie - nie potrafiłem znaleźć zależności. Czasem działało lepiej bez optoizolacji niż z nią. Zauważyłem jedną prawidłowość, że najważniejszy była jakość kabla USB ale nawet najlepszy nie gwarantuje powodzenia w każdej sytuacji.
[ Dodano: 2012-11-08, 20:56 ]
ps. zakłócenia z plazmy pięknie przenoszą się przez galwaniczne przetworniczki DC-DC