W takim razie stal taniej wyjdzie. Ja myślałem kiedyś o zalaniu małych kamyczków (najlepiej kawałków granitu) jakąś masą typu silikon budowlany. Ciekawe jak to tłumi drgania? Moja konstrukcja i tak jak na amatorską nie będzie już tak mało ważyła (szacunkowo około 300kg bez zalewania), ale obawiam się, że puste profile będą dzwonić i wpadać w rezonans, dlatego też myślę o wypełnieniu. Na samym początku myślałem o twardych, grubych workach wepchniętych do profilu stalowego i wepchnięcie w owe worki piasku na wcisk, po czym zamknięcie szczelne worka z piaskiem w profilu. Tylko, że przy małych profilach to kłopotliwe i obawiam się rozszczelnienia worka co byłoby dużym kłopotem. Dlatego też później pomyślałem o związaniu czymś piasku lub kamieni w tani sposób. Szkoda, że nikt na forum nie zajmuje się badaniem rozchodzenia się drgań przy różnych wypełniaczach. Dla firm byłoby to mało przydatne ale dla hobbystów, którzy muszą wypośrodkować parametry materiału i cenę byłoby "bezcenne"

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów