piotr_olbrysz pisze:podejrzewam że 1.5KE jeszcze się nie zagotują 750mW ( wytrzymują w optymalnych warunkach do 5W). Ale jak napięcie wejściowe 230V podskoczy trochę w granicach normy to nie wiem czy wytrzymają
Tak to 1.5KE, dwie 15V szeregowo więc w sumie max. moc która może się na nich odłożyć to 10W.
Napięcie już bardziej nie powinno podskoczyć, bo posypią się pisma do zakładu elektrycznego.
W tej chwili w domu mam 249V więc nie daleko do granicy, którą przewiduje norma.
Ale bezpiecznik warto dać.
ursus_arctos pisze:Przy projektowaniu swojego drivera przeczytałem ten akapit z datasheetu i z miejsca odrzuciłem ten scalak na rzecz A3977
Może i dobra decyzja. Mnie odstraszyło SMD, bo wcześniej nie robiłem płytek pod takie układy.
EDIT:
Zastanawiam się jeszcze nad umieszczaniem bezpiecznika na zasilaniu mocy.
Z moich obserwacji mogę stwierdzić, że za każdym razem, gdy bezpiecznik 2,5A ulegnie spaleniu układ TA6560 nadaje się do kosza. Zawsze zasilałem układ przez bezpiecznik i nic to nie dało. Podczas uszkodzenie układu TB6560 powstaje zwarcie i dopiero to zwarcie przepala bezpiecznik. Poprostu bezpiecznik topikowy jest zbyt wolny, by skutecznie zabezpieczyć ten układ.