Desktopowa Frezarka CNC

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
filip.jaskolski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 26 paź 2012, 17:50

Cześć Wam po dłuższej przerwie,

Semestr się zaczął, prace zwolniły. Mam już wycięte wszystkie elementy ze sklejki - zauważyłem parę drobnych błędów projektowych (wystarczy chwila cierpliwego szlifowania). Poza tym wygląda super :wink: - jak będę miał aparat, wrzucę zdjęcia. Po kilku przymiarkach mogę stwierdzić, że błędy geometrii nie są zauważalne gołym okiem i dobrą suwmiarką - zobaczymy co się stanie po sklejeniu i skręceniu.

Zamówiłem też sterownik - w końcu padło na zelrp-owski. Kosztuje swoje, ale będę miał spokój i sprawdzony sprzęt do następnej konstrukcji.

Męczę się właśnie nad obudową dla elektroniki - czy jakiś właściciel tego sterownika mógłby podać jego wysokość płytki razem z radiatorem (bez kondensatorów)? Wg. opisu razem z kondensatorami wynosi 45mm, a ja mam miejsca na 41mm... Przylutowanie ich na płasko powinno mnie uratować.

Nie znalazłem żadnej ciekawej aplikacji Android <-> LinuxCNC :(.

Tagi:

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 26 paź 2012, 22:53

W moich egzemplarzach kondensatory wystają 10mm ponad radiator, ale sterczy z niego
wentylator na 6mm. W realu zyskujesz 4mm... Mój na styk zmieściłby się we wspomnianych 41mm, pod warunkiem zdemontowania wentylatorka.
Nie jestem pewien, czy we współczesnych modelach nie zmienił się przekrój tego radiatora.
U mnie jest to ceownik 60x15mm.

Pozdrawiam.
Tomek.

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 01 lis 2012, 23:50

@pixes2 dzięki za tak dokładne informacje, mogłem się przygotować na przybycie sterownika. :)

Kolejny (mam nadzieję końcowy) etap uważam za otwarty:

Obrazek Obrazek

I jeszcze przymiarki do Ztki:

Obrazek

Wszystkie elementy są już gotowe. Mam elektronikę, zasilanie, silniki, normalia... Czas zacząć to składać. Na zdjęciach nie widać pleców ani podłogi, ale oczywiście są gotowe do montażu. Zetka nie będzie taka długa - nie przyciąłem jeszcze wałków. Jak na razie jestem bardzo zadowolony - elementy wózka Ztki pływają po wałkach bez problemów.

Pozdr.

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 18

Post napisał: pascalPL » 03 lis 2012, 01:36

Jaka grubość sklejki?

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 03 lis 2012, 12:03

pascalPL pisze:Jaka grubość sklejki?
Sklejka 20mm, tekstolit 6mm. Wydaje się mało, ale takie połączenie daje niezłą sztywność. No i będzie jeszcze podłoga i plecy.

Mam drobny problem z montażem - otwory na wałki zostały wycięte na styk. O ile w sklejkę jeszcze wałek wbiję, tak w tekstolit nie da rady. Czy jest jakiś patent na powiększanie otworu 20/30mm o dziesiąte części milimetra?

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: smouki » 03 lis 2012, 13:31

zamroź wałki, zanim coś będziesz rozwiercał, może jak raz
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 03 lis 2012, 15:14

możesz użyć listka (trochę doszlifowawszy sprawdzić i znowu aż wałek zacznie wchodzić ) https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... ikh_EI5XbQ - Ściernica listkowa trzpieniowa
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kak » 03 lis 2012, 15:44

Z tego co widziałem i próbowałem, to te listki zaokrąglają zewnętrzne kanty otworu.
Parę lat temu rozwiercałem 10mm otwór na 10,1mm takim czymś, nie znam fachowej nazwy. Ale nie jestem pewien czy otwór w dalszym ciągu był w tym samym miejscu po tym zabiegu, bo robiłem to ręczną wiertarką.
http://www.asenggent.com/reamer.html

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 03 lis 2012, 18:10

to w linku to rozwiertak ręczny też można jeśli ktoś taki posiada .. ja poleciłem chyba jedną z tanszych metod bo listek to ze 3 zł będzie kosztował ...

[ Dodano: 2012-11-03, 18:18 ]
aa są tez rozwiertaki nastawne jeśli wymiar nietypowy .. można też zrobić coś na wzór honownicy http://allegro.pl/honownica-do-cylindro ... 77052.html ale honowanie rozprężne trzpienie itd. to już kombinatorstwo
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 03 lis 2012, 20:31

adam Fx, kak, smouki - dzięki za pomysły. Czuję, że ściernicy listkowej 20x20mm nie znajdę szybko, ale sprawdzę markety budowlane. Co do rozwiertaka - zastanawiam się, czy z resztek wałków nie udałoby się czegoś wykombinować (odcinek 50mm ponacinać w kilku miejscach i spróbować zaostrzyć krawędzie nacięć). Myślałem też o zwykłej śrubie z gwintem metrycznym fi 20mm - wkręcić, tak żeby powstał gwint, a potem z wyczuciem go zerwać.

Jutro zrobię testy na jednym elemencie zwykłym wiertłem do metalu (chyba nawet mam takie o średnicy 20mm). Mam nadzieję, że jak rozwiercę otwór na kolumnie, to nie stracę precyzji otworu. W razie czego rozwiercę tylko do połowy grubości - zawsze będzie łatwiej wbić wałek.

Pozdr.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”