Może kiedyś będę miał humor na szukanie skąd się takie dziwne zachowanie wzięło - od kilku miesięcy projekt leży na półce i zbiera kurz, a ja ganiam jak mrówka i nie mam kiedy go odkurzyć
Sterownik na ST L6474
-
piotr_olbrysz
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 19
piotr_olbrysz pisze:Widzę że opowidzialność spadnie na moje barki ( bo uwzględnił Pan moje sugestie). Jak coś bedzie nie tak to wezmę do testów.jarekk pisze:No to przymiarka:
dodał bym jeszce diodę 1.5KE lub SMC zabezpieczającą 1.5KE47 lub 1.5KE43 na zasilaniu mostka ale wartość zależy od producenta diody i Pana zasilnia. Czasami takie diody po prostu trzeba przetestować pod kątem napięcia przebicia. Dioda taka musi gwarantować VCC < Vmax MOSFET dla I=Imax diody.
[ Dodano: 2012-10-24, 17:53 ]a nie było przypadkiem oscylacji przy szybkim sterowaniu? i czy DeadTime był poprawny?Raven pisze:Jest to o tyle ciekawe, że push/pull na tranzystorach ładował bramkę wolniej od drivera
-
piotr_olbrysz

-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 10
-
lu-dzik
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 18
A tak na marginesiku: Układ L6474 nadal działa. Zabezpieczenia zwarciowe działają. Po ustawieniu prądu na max, zabezpieczenie termiczne wyłącza układ. Po ostygnięciu startuje poprawnie. Nie będę się powtarzał co było przyczyną... Jak patrzę na tą płyteczkę, to uświadamiam sobie, że ciepło odprowadzane jest przez tylko jedną warstwę miedzi (dolną), połączoną z obudową ośmioma przelotkami. Górna strona miedzi w zasadzie nie odprowadza ciepła. Luźno oceniając: W projekcie kol. jarekk mamy 1/5 przewodności cieplnej płytki ewaluacyjnej. I mniej niż połowę jej powierzchni. Brak dobrego odprowadzenia ciepła. Płytka musi być porządna. Koniec - nie nawracam więcej 
Prace nad moim sterownikiem muszą zaczekać aż ustali się kształt maszyny.
Prace nad moim sterownikiem muszą zaczekać aż ustali się kształt maszyny.
-
jarekk
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 43
To prawda. Niemniej jednak parametry układu należy traktować z ostrożnością i w zależności od obudowy podzielić przez 3..5x - przynajmniej według mnie. I pogodzić się z faktem że 4 warstwowa płytka to jednak konieczność, bo nie ma łatwego sposobu przyczepienia tu radiatora ( ewentualnie może jakiś lutowany do PCB by się nadał)lu-dzik pisze:Brak dobrego odprowadzenia ciepła.
-
piotr_olbrysz

-
jarekk
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 43
Wiem, można tak - tyle że to komplikacja, bo cięzko o gotowe pasujące części.
Mam wrażenie że producent celował jednak w stosunkowo małe silniki - co im szkodziło dać sensowną obudowę z nóżkami (jako jedną z opcji) ?
Ja kiedyś używałem taki patent:
http://www.tme.eu/pl/details/fk24413dpa ... -13-d-pak/#
Mam wrażenie że producent celował jednak w stosunkowo małe silniki - co im szkodziło dać sensowną obudowę z nóżkami (jako jedną z opcji) ?
Ja kiedyś używałem taki patent:
http://www.tme.eu/pl/details/fk24413dpa ... -13-d-pak/#
-
piotr_olbrysz