Ja rzadki olej (rozcieńczony do rozpylania ręcznego) stosuję i do konserwacji maszyn, np łoża i innych powierzchni w tokarce, frezarce, wiertarce itd, i do do konserwacji narzędzi zwłaszcza tych które maja szlifowane powierzchnie typu: tuleje zaciskowe, redukcyjne, frezy, gwintowniki, rozwiertaki itp oraz materiały do obróbki typu wałki, płaskowniki, śruby, nakrętki itp. Również od czasu do czasu niektórych narzędzi pomiarowych i ręcznych, które po jakimś czasie od kontaktu z paluszkami dostałyby burych linii papilarnych.
Czyli te wszystkie rzeczy które w warsztacie mogą zardzewieć w kontakcie z parą wodną z powietrza. Sposób prosty i szybki. Jak na razie się nie zawiodłem.
konserwacja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Potwierdzam - zacząłem to stosować po przeczytaniu Twojego wpisu. Metoda bardzo szybka, oszczędna i skuteczna. Nie jestem do końca pewien na jak długo wystarcza taka ochrona. Oczywiście chodzi o stosowanie tego rozwiązania w warsztacie a nie pod chmurką. Zauważyłem, że po jakimś czasie powierzchnie w ten sposób zakonserwowane wydają się być całkiem suche. Dla pewności, te powierzchnie, na których mi zależy, psikam ponownie.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
PKB, Balistol, Brunox są skuteczne, ale kosztowne. To poważna bariera przy zastosowaniach magazynowych.ALZ pisze:Najlepszy jaki znam środek do konserwacji, to płyn PKB do konserwacji broni. Podobno nie należy go stosować do konserwacji dłuższej niż 6 lat
A jaki to olej? Silnikowy ponoć się nie nadaje, bo zawiera jakieś związki siarki, czy inne substancje reagujące z metalem. Akurat muszę zakonserwowac blachy do starego wozu, które trzymam na czarną godzinę.RomanJ4 pisze:Ja rzadki olej (rozcieńczony do rozpylania ręcznego) stosuję i do konserwacji maszyn, np łoża i innych powierzchni w tokarce, frezarce, wiertarce itd, (...)
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kup pół litra PKB z www.cekaus.pl i po problemie. Cena na kolana nie rzuca. Wydajne i skuteczne. Konserwuje, odrdzewia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Kupiłem kiedyś i nigdy więcej tego nie tknę. Zbyt tłusty sos, ma się nijak do wojskowego PKB. Do broni wolę balistol. Zresztą na pokrycie mojego zapasu blach pół litra nie wystarczy.MlKl pisze:Kup pół litra PKB z www.cekaus.pl i po problemie. Cena na kolana nie rzuca. Wydajne i skuteczne. Konserwuje, odrdzewia.
pozdrawiam
Maciek
Maciek