Witam,
Od jakiegoś czasu nasza prasa krawędziowa startuje poprawnie raz na 5 uruchomień. Gdy przy starcie pokaże RESET FAILURE nie można pracować (wedrować po menu diagnostycznym jak najbardziej można). Zegar przybiera dziwne wartości z pytajnikami itp. Podejżewałem kość pamięci RAM ale diagnostyka nie pokazała tam błędów. Utkwiłem w martwym punkcie. Potrzebuję podpowiedzi od kogoś mądrzejszego lub kontaktu do osoby będącej w stanie coś zaradzić.
Prasa krawędziowa CNC HACO PPES BC40 - Reset Failure
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
hm ... diagnostyka pamięci RAM z poziomu CNC nie zawsze jest w stanie potwierdzić ich poprawności.
Ja zazwyczaj jak się pojawi podejrzenie pamięci to podstawki i wymieniam od razu.
Ale ...
Nie wiem jak ten sterownik ... ale proponuję zacząć od sprawdzenia poprawności zasilania wewnętrznego CNC.
Ubytki +5V na "kościach" mogą zmusić procesor wyrzucenia znaków innych niż powinny być w danym momencie pokazane.
Ja zazwyczaj jak się pojawi podejrzenie pamięci to podstawki i wymieniam od razu.
Ale ...
Nie wiem jak ten sterownik ... ale proponuję zacząć od sprawdzenia poprawności zasilania wewnętrznego CNC.
Ubytki +5V na "kościach" mogą zmusić procesor wyrzucenia znaków innych niż powinny być w danym momencie pokazane.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Po krótkim odpoczynku prasa wystartowała i pracuje ale nie wyłączamy jej ani na chwilę. Jak chłopaki nadgonią z gięciem i zrobią trochę materiału na zapas zabierzemy się za naprawy. Po telefonie do fachowca od CNC on też zasugerował że musi przemierzyć dokładnie napięcia bo być może zasilasz szwankuje.
Z przemierzeniem to bym sobie poradził ale z naprawą zasilacza już nie koniecznie
Jeśli chodzi o pamięci to nawet nie znalazłem i dostępnych od ręki w PL (MK48Z18B-10 - chciałem kupić parę sztuk i podmienić na próbę - ryzyko finansowe niewielkie)
Nie chcę tu nikomu robić reklamy ale jeśli na terenie śląska (konkretnie Mikołów) możecie polecić jakiegoś fachowca to śmiało na priv.
Dzięki za zainteresowanie.
pozdro
Z przemierzeniem to bym sobie poradził ale z naprawą zasilacza już nie koniecznie

Jeśli chodzi o pamięci to nawet nie znalazłem i dostępnych od ręki w PL (MK48Z18B-10 - chciałem kupić parę sztuk i podmienić na próbę - ryzyko finansowe niewielkie)
Nie chcę tu nikomu robić reklamy ale jeśli na terenie śląska (konkretnie Mikołów) możecie polecić jakiegoś fachowca to śmiało na priv.
Dzięki za zainteresowanie.
pozdro
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
czy to taka pamięć 
http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... order=DESC
jak nie ta , to można zamiennik jakiś dobrać.
Tylko , dziwne że by była to ta pamięć ... raczej nie według mnie.
Jeżeli maszyna po dłuższej przerwie wystartowała poprawnie , to chyba zasilanie jest coś nie "hallo".
Ale to też może być takie gdybanie ... miernik w dłoń , sprawdź czy napięcie poprawne , czy przypadkiem nie tętni ... czy utrzymuje stały poziom.

http://www.tme.eu/pl/katalog/?idp=1&sea ... order=DESC
jak nie ta , to można zamiennik jakiś dobrać.
Tylko , dziwne że by była to ta pamięć ... raczej nie według mnie.
Jeżeli maszyna po dłuższej przerwie wystartowała poprawnie , to chyba zasilanie jest coś nie "hallo".
Ale to też może być takie gdybanie ... miernik w dłoń , sprawdź czy napięcie poprawne , czy przypadkiem nie tętni ... czy utrzymuje stały poziom.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-