Pobudzam wyobraznie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

hALOTRON
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: hALOTRON » 21 lis 2006, 23:37

mam myśl uciekająca trochę od tematu - ale czytając posty trafiam często na takie cos jak problem "naprężeń po spawaniu"
wiadomo - są cholernie wielkie
moja propozycja - skręcajcie co się da
wystarczą dwa kołki pasowe (cztery to byłby wypas) i macie połączenie dokładne, bez naprężeń i wytrzymałe
jako poparcie moich słów podam przykład z pracy - u nas skręca się blok silnika z pojedynczych części na każdy cylinder i to trzyma się kupy, tworząc jeden cały silnik, więc amatorska maszynka CNC też wytrzyma
jedyny problem to mieć klucz dynanometryczny - bo wiadomo - nie można jednej śruby ptrzykręcić w chu. a drugiej na pół gwizdka, ale wszystkie równo
poza tym wystarzy wiertarka i kupić kilka śrub z podkładkami i nakrętkami, ale to chyba i tak wyjdzie taniej niż usługa spawania (chyba że ktoś zna pana Kazia co spawa)
a tak poza tym, to tak mnie napaliliście przez to forum, że... jestem tu bardzo bardzo niedługo i już nie mogę wytrzymać żeby nie zacząć budować swojej maszynki... ale najpierw muszę magisterkę obronić, potem wezmę się do roboty :D

doktor ;)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 22 lis 2006, 09:15

hALOTRON pisze:już nie mogę wytrzymać żeby nie zacząć budować swojej maszynki... ale najpierw muszę magisterkę obronić, potem wezmę się do roboty
chętnie oglądniemy efekty prac tutaj na forum..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 22 lis 2006, 17:58

Od przybytku głowa nie boli!! ...hm..ale nie wiem jak ty, ale ja wpierw coś sobie planuj, potem konstruuje, jeszcze nigdy nie robiłem czegoś na zasadzie "ciekawe co wyjdzie"
Z drugiej strony idąc tym tropem myślenia niddy nie wpadlibyśmy na coś czego jeszcze nie ma!!

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 23 gru 2006, 21:00

Jestem nowy na forum ale chciałbym cos dorzucic a.propo sztywności ramy konstrukcja spawana czyli aby uzyskac dokładnośc i tak trzeba wyrzażac i wtedy niejest ważne z ilu elementów spawamy a najsztywniejsze są konstrukcje waflowe o dużej sztywnosci imałej wadze tzn lepiej jest pospawac rame z 8miu profili40 na 40 niż jednego 160 na 160 nie wazne jaką sciankę będzie miał. wesołych świąt

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”