Posiadam pewne doświadczenie w pracy na laserze Spirit firmy LaserPro. Będę go budował na własne potrzeby, więc troszkę to pewnie potrwa.
Rozwiązań nietypowych raczej tu nie będzie, gdyż budowę maszyny oprę na podstawie podobnych konstrukcji dostępnych w handlu.
Technika liniowa:
1) OŚ X - Jedna prowadnica liniowa miniaturowa MGN12 o długości 1000mm, dwa wózki, napęd paskowy,.
2) OŚ Y - Dwie prowadnice liniowe miniaturowe MGN12 o długości 640mm, cztery wózki, napęd paskowy, napęd jednym silnikiem poprzez wał napędowy
3) OŚ Z - cztery śruby trapezowe po przekątnej stołu. Unoszony będzie oczywiście stół. Śruba trapezowa 16x4 dla tego, że ta oś jak to w laserach będzie indeksowana.
Napęd:
Tutaj mam mieszane uczucia. Chciałbym zastosować serwa DC i whale3 aby uzyskać wysokie przyspieszenia i prędkości, ale nie miałem z nimi styczności i nie wiem do końca jaka jest kultura pracy sterowników whale3 - zwłaszcza na postoju (czy nie oscylują irytująco). Jeśli nie serwa to z pewnością sprawdzone M542 + silniki 0,5 - 1,9Nm.
Laser:
Tuba szklana CO2, moc 60Wat, chiller własnej konstrukcji
Tutaj największa prośba - gdzie kupić taką tubę, elektronikę do niej i całą optykę? Czy znają koledzy jakiś importerów albo może ktoś ma nowy zestaw na sprzedaż
Oprogramowanie
Cicho liczę na to, że cosimo wyda do czasu skończenia przeze mnie maszynki odpowiednią wersję PikoCNC na laser. Jak nie to będę szukał alternatywy.
Konstrukcja
Stalowa, spawana z rur kwadrat 40x40x3, 60x60x4. Nie będę konstrukcji frezował, ani tym bardziej wyżarzał. Nie widzę takiej potrzeby. Geometrię ustawię na czujniki i kątowniki. Obudowy i pokrywy blaszane + plexiglass
Termin budowy
11.2012 - 06.2013
---
Generalnie cała maszyna ma powstać przy wykorzystaniu mojego skromnego parku maszynowego, czyli: ulepszonej wersji plotera XMD32 i tokarki LD550.
Aktualnie projektuję model.
Mam nadzieję, że przy budowie mentalnie wspierać będzie mnie kolega Zienek