Frezarka 1200x700x200 - jaka brama?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Frezarka 1200x700x200 - jaka brama?
Witam,
Przeznaczanie maszyny to praca w MDF i sklejce.
Czy przy takim polu roboczym sens ma jedynie maszyna z ruchomą bramą?
Myślałem na dwoma rozwiązaniami. W wypadku nieruchomej bramy jej szerokość była by w zakresie rozmiaru roboczego 1200mm. Natomiast przy ruchomej w ramach 700 setki.
Pytam pod kątem ograniczania kosztów oczywiście. Rozumiem że technicznie lepsza była by pewnie brama ruchoma napędzana dwoma śrubami.
Przeznaczanie maszyny to praca w MDF i sklejce.
Czy przy takim polu roboczym sens ma jedynie maszyna z ruchomą bramą?
Myślałem na dwoma rozwiązaniami. W wypadku nieruchomej bramy jej szerokość była by w zakresie rozmiaru roboczego 1200mm. Natomiast przy ruchomej w ramach 700 setki.
Pytam pod kątem ograniczania kosztów oczywiście. Rozumiem że technicznie lepsza była by pewnie brama ruchoma napędzana dwoma śrubami.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Czym wieksze pole to zazwyczaj maszyna z ruchomą bramą ze wzgledu np. na zajmowaną powierzchnie. Przy pracach na takiej szerokości i z takimi materiałami bezproblemowo dać ruchoma brame i jedna centralna śruba napedowa z szerszym rozstawem wózków co zminimalizuje przekaszanie.
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ja buduje ze stałą bramą o podobnym polu roboczym więc da sie
https://www.cnc.info.pl/topics60/troszk ... t39120.htm
Zależy jaką chcesz osiągnąć dokładność bo stolikiem może już kosić, dlatego ja dałem szyny.
https://www.cnc.info.pl/topics60/troszk ... t39120.htm
Zależy jaką chcesz osiągnąć dokładność bo stolikiem może już kosić, dlatego ja dałem szyny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
a napisałemKAJOS pisze:Bo nie sądzę żeby działało napędzenie tylko z jednej strony.
Czasami najpierw czytamy a potem piszemyKAJOS pisze:jedna centralna śruba napedowa

- a co miało być na trzech ? RozmiarBacek pisze:całość musiała by stać tylko na czterech nogach (co przy tym rozmiarze nie wiem czy jest najszczęśliwsze)

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.