zrobiłem w pracy zdjęcie freza BIAŁEGO, dla dowodu, że takie cos istnieje
dobór parametrów obróbki
-
hALOTRON
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 10
super jest ta tabliczka, tylko nie wiem czemu nie mogę wybrać myszka opcji; zresztą wogóle nic nie mogę wybrać, tak jakby to było tylko zdjęcie, chyba coś z instalką nie tak...

- Załączniki
-
- biały frezik.JPG (133.74 KiB) Przejrzano 3303 razy
doktor 
Tagi:
-
ERNEST KUCZEK
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
-
hALOTRON

akurat taki był w narzędziowni, to mu strzeliłem fotę, coś koło fi 80-90; dobrą robi powierzchnię
kiedyś kolega będąc pierwsze dni w pracy (był zupelnie "zielony") chciał zmienić narzędzie - podszedł do wrzeciona, wcisnął guziczek coby narzędzie wysunęło i wyciągnął łapki po frez... auuu 3 tygodnie zwolnienia, odpoczął sobie
kiedyś kolega będąc pierwsze dni w pracy (był zupelnie "zielony") chciał zmienić narzędzie - podszedł do wrzeciona, wcisnął guziczek coby narzędzie wysunęło i wyciągnął łapki po frez... auuu 3 tygodnie zwolnienia, odpoczął sobie
doktor 
-
ERNEST KUCZEK
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
-
Wodzu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 4
Hm faktycznie sam mialem wypadek ale mi poprostu z uchwytu na tulejki zaciskowe wyciagnelo frez fi 20 spiekowy jak strzelil to do teraz mam rany na rekach i pod okiem dobrze ze mialem zalozoen okulary bo te tez byly cale strzaaskane- poprostu jak walnał w stól to wiecej nie musze dodawac.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
hALOTRON

ano, można sie namachać - wyobraź sobie, jak się wkłada głowicę fi400, grubości około 70mm na wrzeciono; ja pracuje na wytaczarce - mam wrzeciono poziomo, to daję radę sam, ale na frezarkę muszą to przyłożyć na pionowe wrzeciono - "do góry nogami", więc jeden trzyma i się poci, a drugi szybko wkręca śruby;
stalowa lina, którą wkładam blok na stół, to też ma z 50 kg (blok 17ton hehe)
ale jak to sie mówi - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma - przestało mi to imponować po niedługim okresie pracy; imponuje mi za to jak czytam teksty typu "wywierciłem otwory fi4 H7" (w tekście o przymocowaniu nakrętki bez kołnieża) - jak wyglądają takie małe narzędzia? ja bym sie bał że takie maleństwo się złamie, a co dopiero otwór wywierci... no a nie mówiąc już o nanotechnologii, to jest dopiero jazda;
ale chyba zboczyłem z tematu....
stalowa lina, którą wkładam blok na stół, to też ma z 50 kg (blok 17ton hehe)
ale jak to sie mówi - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma - przestało mi to imponować po niedługim okresie pracy; imponuje mi za to jak czytam teksty typu "wywierciłem otwory fi4 H7" (w tekście o przymocowaniu nakrętki bez kołnieża) - jak wyglądają takie małe narzędzia? ja bym sie bał że takie maleństwo się złamie, a co dopiero otwór wywierci... no a nie mówiąc już o nanotechnologii, to jest dopiero jazda;
ale chyba zboczyłem z tematu....
doktor 
-
Piracik
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

frezy biale sa to frezy z HSS i nie sa ani ze spieku ani powlekane.A jaki to ze spieku czy powlekany??
eee tam to jeszcze duzy otworhALOTRON pisze:fi4 H7" (w tekście o przymocowaniu nakrętki bez kołnieża) - jak wyglądają takie małe narzędzia?
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
Wodzu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Hm moze nie dokonca bo dla takich malych narzedzi tez trzeba dobrac parametry
A najgorsze jest to ze tutaj to juz raczej z gory trzeba dac dobre bo jak nie to trzask i do kosza
Najwieksza glowice jaka zakladalem na swoja frezarke to 250mm. Robilem to tak ze kaladlem ja na stol podjezdalem sobie do gory dalej lekko reka tak zeby sruba zlapala i koniec.
Tam sie bede bawil z takim bykiem, a pozniej kanalek frezem fi3mm zeby zostawic promienie 1,5mm.
Frezarka uniwersalna to jest to.
A najgorsze jest to ze tutaj to juz raczej z gory trzeba dac dobre bo jak nie to trzask i do kosza
Najwieksza glowice jaka zakladalem na swoja frezarke to 250mm. Robilem to tak ze kaladlem ja na stol podjezdalem sobie do gory dalej lekko reka tak zeby sruba zlapala i koniec.
Tam sie bede bawil z takim bykiem, a pozniej kanalek frezem fi3mm zeby zostawic promienie 1,5mm.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.