Skrobanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
matii1201
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 11

Post napisał: matii1201 » 09 wrz 2012, 22:49

Dzisiaj przejrzałem jego posty nic ciekawego strasznie zarozumiały.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tuxcnc » 09 wrz 2012, 22:50

Najgorszy rodzaj kretyna to ten, który musi udowodnić że jest najmądrzejszy ....

.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 09 wrz 2012, 23:29

matii1201 - a na czym wyszlifujesz łoże największej szlifierki na świecie ? :mrgreen:

Ja bym nie szukał tylko skrobał.

drugie pytanie - co z maszynami które musiał być postawione przed zbudowaniem hali - jak je zawieść na szlifierkę

Ja bym hali nie rozbierał tylko skrobał.

Jest jeszcze wiele innych powodów dlaczego się skrobie, i poszukaj sobie informacji dlaczego się skrobie łoża po dokładnym szlifowaniu.

jak sądzisz - nie stać ich na szlifierkę ?

Aha - udoskonala się skrobanie produkując maszyny CNC do skrobania .

Jeśli masz w pracy maszyny z najwyższej półki to zauważyłeś że mają prowadnice skrobane ............

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 wrz 2012, 05:51

kamar pisze:żeby wiedzieć że w dokładnym szlifowaniu najmniej ważne jest sterowanie. I najlepsze CNC nie skróci czasu szlifowania i wyiskrzenia.
matii1201 pisze:Jak nikt nie neguje a pan kamar dalej uważa ze na manualu wykana tak samo szybko jak na numeryku
matii1201 pisze:Dzisiaj przejrzałem jego posty nic ciekawego strasznie zarozumiały.
Jak się czyta z takim zrozumieniem tekstu to trudno gdziekolwiek znaleść coś ciekawego.

Autor tematu
matii1201

Post napisał: matii1201 » 10 wrz 2012, 06:10

kamar pisze:żeby wiedzieć że w dokładnym szlifowaniu najmniej ważne jest sterowanie. I najlepsze CNC nie skróci czasu szlifowania i wyiskrzenia.

matii1201 pisze:Jak nikt nie neguje a pan kamar dalej uważa ze na manualu wykana tak samo szybko jak na numeryku
matii1201 pisze:Dzisiaj przejrzałem jego posty nic ciekawego strasznie zarozumiały.
Jak się czyta z takim zrozumieniem tekstu to trudno gdziekolwiek znaleść coś ciekawego.

Ups ten co do końca rozumie co pisze
Chodziło mi głownie gdzie uzyskamy lepszą obróbkę i na tym pozostańmy bo dalsze zagłębianie chyba nie ma sensu.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 wrz 2012, 07:46

Trzeba jeszcze odróżniać czas szlifowania, czas wyiskrzenia od czasu ustawiania maszyny i czasu przejazdów.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 10 wrz 2012, 11:37

Słowo lepszy jest względne i w tym temacie ono stanowi duży problem. Nie używaj go po prostu tylko zadaj konkretne pytanie, bo tak jak pisałem są maszyny w których nawet nie można użyć pytania ze zwrotem lepiej skrobanie czy szlifowanie ( nie ma wyboru trzeba skrobać ).

Mam dwie takie same frezarki i jedna jest wyskrobana, drga szlifowana i LEPIEJ pracuje ta skrobana. Także LEPSZE jest skrobanie w tym wypadku :mrgreen:

Autor tematu
matii1201

Post napisał: matii1201 » 10 wrz 2012, 16:36

Masz racje tez dzisiaj przejrzałem i fakt większość maszyn ma łoza skrobane od najstarszych manualnych frezarek do tych najnowszych cnc (tu jest problem ponieważa są strasznie zabudowane)i na większości z nich trudno to sprawdzić. Przy jednej szlifierce do zębów(KAPP) jest obecnie servis i faktycznie w niej jest wszystko skrobane jak zdjęli loże to są pod nim też takie trzy pasy od spodu przyklejone grubości ok 5-7mm plastiku, teflonu coś w tym stylu i to tez jest skrobane.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 wrz 2012, 17:09

Mati, ja pracuję w niemieckiej firmie produkujące ogromne szlifierki. I łoża tych maszyn są skrobane. Wylewki (skrobane) stosujemy również.

Podstawową zaletą płaszczyzny skrobanej, oprócz dokładnego spasowania z drugą płaszczyzną, jest występowanie tzw. mazerka, do którego przylepia się cieniutka warstwa oleju. Masz ileś tam punktów styku (w zależności od dokładności przeskrobania) a pomiędzy nimi właśnie płyciutkie dołki, w których gromadzi się "tłuste". Powierzchnia szlifowana jest oczywiście dobrze spasowana, ale nie chodzi o to, żeby dwie powierzchnie do siebie jak najlepiej przylegały, ale żeby się jak najlepiej po sobie ślizgały. Właśnie dlatego się skrobie.

Powierzchnie, po których ruch odbywa się bardzo rzadko (np. prowadnice dla konika) skrobie się rzadko, za to bez skrobania nie ma praktycznie układu łoże-suport, bo one non stop po sobie się przemieszczają.

Nie wszystko się szlifuje, ale czasem wykorzystujemy właśnie zasady skrobania. Są płytki do głowic frezerskich, które właśnie dają powierzchnię o właściwościach zbliżonych do powierzchni skrobanej. Też się na takiej powierzchni nieźle rozkłada film olejowy i opory przesuwania są wystarczająco małe. Aha, wówczas pracujesz głowicą, w której jedna z płytek jest zastąpiona taką inną, ciut wyższą płytką. I posuw duży, to musi właśnie powierzchnię płyciutko zarysować. Płyciutko!!!

Poczytaj o płytkach dogładzających choćby tutaj: http://www.sandvik.coromant.com/pl-pl/k ... fault.aspx - można tak, a można po prostu skrobnąć. Zwróć uwagę, że krawędź płytki dogładzającej wystaje.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Skrobanie

Post napisał: koala.g » 01 sty 2018, 03:24

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”