Skrobanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Skrobanie
Cześć
Mam takie pytanie
Po co skrobie się metale skoro operację szlifierskie wykańczające są dokładniejsze jeżeli chodzi o chropowatość Ra i zdecydowanie szybciej je się wykonuje.
Kolejna sprawa szukam tabelki odnośnie operacji wykańczającej w której jest zawarte skrobanie i szlifierski abym mógł sobie porównać ich chropowatość
Pozdrawiam
Mam takie pytanie
Po co skrobie się metale skoro operację szlifierskie wykańczające są dokładniejsze jeżeli chodzi o chropowatość Ra i zdecydowanie szybciej je się wykonuje.
Kolejna sprawa szukam tabelki odnośnie operacji wykańczającej w której jest zawarte skrobanie i szlifierski abym mógł sobie porównać ich chropowatość
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Skrobanie
Samo Ra nie decuduje o dokładności przylegania, jeszcze jest kształt i jego dopasowanie do elementów współpracujących, a to daje skrobanie.matii1201 pisze:Po co skrobie się metale skoro operację szlifierskie wykańczające są dokładniejsze jeżeli chodzi o chropowatość Ra i zdecydowanie szybciej je się wykonuje.
Wyobraź sobie remont 20 tonowego wału maszyny z panewkami; wtedy panewki i wał dopasowuję się łatwiej przez skrobanie niż szlifowaniem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A po co ci maleńkie Ra np. przy łożu maszyny, po którym jeździ suport? Chyba chodzi o jak najmniejsze opory pomiędzy współpracującymi elementami, że już nie wspomnę o jak najdokładniejszym prowadzeniu względem siebie dwóch współpracujących detali. To nie musi przekładać się na wielkość Ra. Aha - nie wszystkie powierzchnie się skrobie. Stali nie skrobiesz.
Dziwne dla ciebie pytanie, to pytanie pomocnicze - a jak się ułoży filtr olejowy na powierzchni skrobanej, a jak na szlifowanej? Już rozumiesz?
Dziwne dla ciebie pytanie, to pytanie pomocnicze - a jak się ułoży filtr olejowy na powierzchni skrobanej, a jak na szlifowanej? Już rozumiesz?
-
Kolego czytałem kilka razy i nie ma tam odpowiedzi na moje pytanie.kamar pisze:Gdybyś przeczytał raz a dokładnie to byś nie musiał sprawdzać. Chropowatość i dokładność to jakby dwa różne pojęcia.matii1201 pisze:Czytałem to już kilka razy .
Prawdopodobnie nie czytasz ze zrozumieniem.
Idźmy dalej Mamy dwie płytki wzorcowe jedna wyskrobana(prawdopodobnie nie możliwe bo twardy materiał ale przyjmijmy ze da się to zrobić) druga wyszlifowana. I teraz chodzi mi wyłącznie o chropowatość tych powierzchni.
Chodzi mi dokładnie o to gdzie uzyskujemy dokładniejszą obróbkę.
-
- Posty w temacie: 3
Jeśli płytka wzorcowa ,to docierana.Szlifowanie dla niej jest tylko obróbka wstępną.
Chropowatość zawsze będzie mniejsza po szlifowaniu niż po skrobaniu. Skrobie się dla poprawienia kształtu,lub dopasowania wzajemnego części.
Co da ci wyszlifowana gładka( mała chropowatość) płyta ,która nie jest płaska , i tak nie będzie dokładna ,bo ma błędy kształtu.
Kolega już ci pisał ,ze chropowatość i dokładność to nie to samo, chociaż częściowo ze sobą powiązane.
Małą chropowatość uzyskuje się np poprzez polerowanie ,ale to wcale nie jest dokładna obróbka.
Chropowatość zawsze będzie mniejsza po szlifowaniu niż po skrobaniu. Skrobie się dla poprawienia kształtu,lub dopasowania wzajemnego części.
Co da ci wyszlifowana gładka( mała chropowatość) płyta ,która nie jest płaska , i tak nie będzie dokładna ,bo ma błędy kształtu.
Kolega już ci pisał ,ze chropowatość i dokładność to nie to samo, chociaż częściowo ze sobą powiązane.
Małą chropowatość uzyskuje się np poprzez polerowanie ,ale to wcale nie jest dokładna obróbka.
-
I o to mi chodziło lepsza obróbka powstaje po szlifowani.
Tak wiec skrobaki to przeszłość.
Obecnie stosowane szlifierki CNC do płaszczyzn całkowicie wypierają skrobaki i nie ma mowy już o błędach kształtu o którym piszesz.
Nie wyobrażam sobie żeby ktoś po mnie poprawiał skrobakiem chyba ze wymaga tego ta powierzchnia do której będzie przylegał wyszlifowany detal .
Pozdrawiam
Tak wiec skrobaki to przeszłość.
Obecnie stosowane szlifierki CNC do płaszczyzn całkowicie wypierają skrobaki i nie ma mowy już o błędach kształtu o którym piszesz.
Nie wyobrażam sobie żeby ktoś po mnie poprawiał skrobakiem chyba ze wymaga tego ta powierzchnia do której będzie przylegał wyszlifowany detal .
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Wot zrozumiałmatii1201 pisze:Obecnie stosowane szlifierki CNC do płaszczyzn całkowicie wypierają skrobaki

1. Skrobie sie z zasady tam gdzie ciężko szlifować.
2. Bywa, że powierzchnie szlifowane sie doskropuje chociażby po to aby smarowanie było lepsze.
3. Czemu niby "obecnie stosowane szlifierki CNC" mają szlifować dokładniej od manualnych ?