WARSZTAT - podglądamy co mają w nich inni.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Warsztat ma około 24 m2, jest 4 razy większy niż poprzednie moje miejsce. Po rozłożeniu stwierdzam, że na razie miejsca mi starczy. W razie czego mogę wynająć kolejne pomieszczenia, zostało jeszcze trochę wolnych. Na razie nie planuje kupować dużych maszyn także powinienem dać radę jakiś czas.
Wentylacji dymowej nie ma, takiej zwykłej chyba też nie bardzo. Zastanawiałem się nad wyjęciem jednego okna i wstawieniem tam wywietrznika z wyciągiem.
Co do piecyka to chodziło mi o naftowe, np taki link
Wentylacji dymowej nie ma, takiej zwykłej chyba też nie bardzo. Zastanawiałem się nad wyjęciem jednego okna i wstawieniem tam wywietrznika z wyciągiem.
Co do piecyka to chodziło mi o naftowe, np taki link
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 106
Rozmawiałem z osobami, które używały tych piecyków. Przy zakupie było wszystko bardzo fajnie. Miało nie śmierdzieć naftą. Okazało się, że nie tylko czuć naftę, ale i trzeba intensywnie wietrzyć. Podobnie z piecykami na propan butan. Po kilku godzinach szczypało w oczy. Polecam piecyk wolno stojący na pellet. Są takie piecyki, które maja wyrzut spalin na zewnątrz. Wystarczy mały otwór w ścianie. Niektóre są automatyczne z programowaniem czasu pracy. Możesz np. zaprogramować uruchomienie się piecyka na godzinę przed przyjściem do pracy. Nadmuch skutecznie rozniesie ciepło po całym pomieszczeniu. Nie jest to tanie rozwiązanie, ale bardzo wygodne.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2012, 22:25 przez BYDGOST, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
I jak sam jestem ciekaw gdyż zainteresowałoby mnie coś do ogrzewania. Myślałem nad czymś gazowym :
http://allegro.pl/nagrzewnica-gazowa-dm ... 27673.html
Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce lecz zużycie gazu dość spore 1,16 kg/h a nie wiadomo jak przekłada się to na generowane ciepło.
http://allegro.pl/nagrzewnica-gazowa-dm ... 27673.html
Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce lecz zużycie gazu dość spore 1,16 kg/h a nie wiadomo jak przekłada się to na generowane ciepło.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 106
cytat z opisu: "Przeznaczone jest do ogrzewania pomieszczeń otwartych lub posiadających bardzo dobrą wentylację". To jest bardziej urządzenie do skutecznego rozprowadzania spalin po warsztacie, żebyś mógł je swobodnie wdychać w każdym jego miejscu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Zależy skąd bierzesz naftępitsa pisze:Gaz daje dużo wilgoci, nafta też. Ta nafta wychodzi mi na 80gr/kWh. Nie wygląda to na konkurencyjną cenę do elektrycznych zabawek.

zainteresowałeś mnie, tylko nie wiem czy miałeś na myśli coś takiego link_allegro. Trochę drogiBYDGOST pisze:Rozmawiałem z osobami, które używały tych piecyków. Przy zakupie było wszystko bardzo fajnie. Miało nie śmierdzieć naftą. Okazało się, że nie tylko czuć naftę, ale i trzeba intensywnie wietrzyć. Podobnie z piecykami na propan butan. Po kilku godzinach szczypało w oczy. Polecam piecyk wolno stojący na» pellet. Są takie piecyki, które maja wyrzut spalin na zewnątrz. Wystarczy mały otwór w ścianie. Niektóre są automatyczne z programowaniem czasu pracy. Możesz np. zaprogramować uruchomienie się piecyka na godzinę przed przyjściem do pracy. Nadmuch skutecznie rozniesie ciepło po całym pomieszczeniu. Nie jest to tanie rozwiązanie, ale bardzo wygodne.

-
Ja polecam nagrzewnicę Vigas V-25-N na zwykłe drewno,jest tańsze od pelletu,przygotować można we własnym zakresie,polana 0,5m długości, www.vigas.plBYDGOST pisze:piecyk wolno stojący na pellet
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Z tego wszystkiego i tak chyba najtańszy jest w użytkowaniu miałowy spalania górnego.
Najtańszy w użytkowaniu rzecz jasna...
Powiedzcie mi czy w słabo ocieplonym ( mury pół metra i stropodach ocieplony styro 5cm) pomieszczeniu warsztatowym o powierzchni 60m2 i wysokości 4m cena za ogrzewanie na miesiąc 350brutto to dobra cena?
Najtańszy w użytkowaniu rzecz jasna...
Powiedzcie mi czy w słabo ocieplonym ( mury pół metra i stropodach ocieplony styro 5cm) pomieszczeniu warsztatowym o powierzchni 60m2 i wysokości 4m cena za ogrzewanie na miesiąc 350brutto to dobra cena?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Ja w swoim warsztaciku mam zwykłą kozę i wrzucam do niej co mi się nawinie tzn. drewno, papier gałęzie etc.
Nagrzewa się szybko i w mrozy nawet silne powierzchnię garażu o powierzchni około 20m² da się ogrzać w kilkanaście minut, a po godzinie jak przedobrzysz i zamiast miału lub węgla dajesz drewno to czasem w samej koszulce zaczynasz się pocić
Zrobiłem tylko dziurę w ścianie aby odprowadzić dym i sama rura też dobrze się nagrzewa, więc działa jak grzejnik. Trzeba tylko uważać aby była w miejscu bezpiecznym i aby nie stawiać w pobliżu łatwopalnych rzeczy. Minusem jest fakt, że czasem dym gorzej się odprowadza i na dobrą sprawę muszę kupić jakiś wytrzymały wentylator aby wymuszać choć trochę obieg spalin w kierunku wyjścia. To moim zdaniem zlikwiduje ów problem. Po drugie więcej powietrza to lepsze warunki spalania, mniej dymu itp. Wiadomo, że jest to nieco upierdliwy sposób ale zaręczam, że do małego pomieszczenia naprawdę wydajny i chyba jeden z najtańszych. Owe problemy z dymem pojawiają się w zależności od pogody i zapewne ciśnienia, ale tak jak napisałem powyżej - wymuszony obiego powinien załatwić sprawę. Mam więc pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - jaki wentylator proponowalibyście w miejscu wyjścia spalin z komina aby nie uszkodziła go wysoka temp spalin i same skłądniki spalin czyli też i sadza?
Nagrzewa się szybko i w mrozy nawet silne powierzchnię garażu o powierzchni około 20m² da się ogrzać w kilkanaście minut, a po godzinie jak przedobrzysz i zamiast miału lub węgla dajesz drewno to czasem w samej koszulce zaczynasz się pocić

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów