Pierwsza frezarka CNC do aluminium
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
LPT niestety ale ma ograniczenia. Raczej nie ma szans żeby poszło na takim podziale kroku. Zresztą - możesz nawet odpalić macha, ustawić prędkość transmisji (dla lpt chyba 45Khz - ja jak ustawiłem większą to komp się wieszał) i potem w motor tuning wpisywać wartości kroków i prędkości. Ale najpierw wpisz kroki bo mach sam przeliczy prędkość maksymalną i jeśli wpiszesz większą wartość to automatycznie ją obniży
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Widzę, że sami eksperci się wypowiadają na temat tego jak wyczuć czy silnik da radę, czy nie da i z jaką prędkością będzie się kręcił. Panowie, zanim coś ocenicie, spojrzycie chociaż w tabele.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
Przeciez ja nie steruje tego Machem ani z LPT. Mnie ogranicza 120kHz i przy tym na podziale 1/25 mam predkosci przejazdowe 7,2m/min na srubie o skoku 5mm (obroty silnika 24/sek czyli 1440rpm)beowolf pisze:LPT niestety ale ma ograniczenia. Raczej nie ma szans żeby poszło na takim podziale kroku. Zresztą - możesz nawet odpalić macha, ustawić prędkość transmisji (dla lpt chyba 45Khz - ja jak ustawiłem większą to komp się wieszał) i potem w motor tuning wpisywać wartości kroków i prędkości. Ale najpierw wpisz kroki bo mach sam przeliczy prędkość maksymalną i jeśli wpiszesz większą wartość to automatycznie ją obniży
-
-
- Kontakt:
-
No fajnie, ale:syntetyczny pisze:...Linka podałem do wiedzy.
Tabela tabelą, ale w tabelach nie ma wzorów jak obliczyć silę bezwładności od masy obciążającej. A kolejna sprawa to błędy montażu - tego w tabelach nie ma.syntetyczny pisze:Widzę, że sami eksperci się wypowiadają na temat tego jak wyczuć czy silnik da radę, czy nie da i z jaką prędkością będzie się kręcił...
Wszystko opierało się na przekazaniu koledze że te wszystkie wyliczenia chodzącego na sucho silnika raczej nie mają sensu. A jak już sam napisałeś "wyczucie" pozostawiamy ekspertom... którzy mimo to się nie wypowiedzieli. A mógł kolega otrzymać po prostu realny zakres prędkości z zastrzeżeniem że może mu wyjść coś innego.
No ale nie chce się więcej czepiać. Tak czy tak masz racje, tabele to wiedza.
-
- Kontakt: