rozrusznik ze skutera

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
wueskowicz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

rozrusznik ze skutera

Post napisał: wueskowicz » 22 sie 2012, 19:40

witam żeby się nie rozpisywać to krótko , bez wnikania po co i dlaczego
w pracy wpadliśmy na pomysł wmontowania do silnika z wsk 125 rozrusznika elektrycznego z jakiegoś skutera, wyglądało by to tak że silnik po lekkim tuningu cylindra dostałby zapłon od skutera w celu wyeliminowania ciągle psującego się przerywacza i kondensatora, jednocześnie znaczne poprawiło by się ładowanie akumulatora a jak będzie dobry aku to przyda się i rozrusznik, myśleliśmy o doczepieniu do koła magnesowego wieńca zębatego( o zębach tak jakby na bocznej powierzchni, promieniowo, a rozrusznik dać pionowo obok cylindra) problem jest tylko z zazębianiem i wyzębianiem rozrusznika i wieńca, na szybko myśleliśmy żeby albo zrobić mechanizm i przysuwać cały rozrusznik do wieńca i dopiera włączyć mu obroty albo przerobić jakoś rozrusznik i zrobić w nim przesuwny wałek żeby stojan przesuwając się wchodził w wieniec, sterowanie tego coś na zasadzie rozrusznika w starych maluchach (na linkę) najpierw linka np, dosuwa rozrusznik , a potem zwierają się styki, całość jeszcze do dopracowania , zima długa to jest czas coś podłubać, co o tym myślicie Obrazek

Wojekkk
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wojekkk » 22 sie 2012, 19:49

To sie nie sprawdzi. Zastosuj patent ktoey jest od lat w motocyklach czyli wolne koło. Koło trzyna dopoki obroty rozrusznika sa wieksze niz silnika, jak silnik zapali kolo puszcza. problemem jedynie jest ze musi ono pracowac w oleju. Jak chcesz na sucho zastosuj bendix z skutera ktory aktywuje sie sila wystepujaca przy rozpedzaniu rozrusznika a potem sam wraca. foto

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: M 52 » 25 sie 2012, 23:03

Umieszczenie rozrusznika to sprawa wtórna - z przodu, jak iskrownik w Junakach, albo nad silnikiem (skrzynią), jak amatorski alternator w Junakach. Ważny jest sprawny napęd, jak Kolega napisał - bendix lub wolne koło. Trzeba by chyba przekopać gotowe rozwiązania ze współczesnych motocykli. Może po prostu lepiej przeszczepić cały silnik?
A tak swoją drogą - zaskakuje mnie dzisiejsza popularność wuesek. Ja, zapewne z powodu wieku i osobistych doświadczeń :wink: , jakoś wolę trzymać się od nich z daleka :razz:
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Yogi_ » 26 sie 2012, 02:06

Poszukaj istniejących rozwiązań... Miałem kiedyś SHL Gazela z możliwością montażu rozrusznika. Może to jest jakaś koncepcja? Silnik "Wiatr".
Pozdrawiam
Krzysiek

Autor tematu
wueskowicz

Post napisał: wueskowicz » 27 sie 2012, 16:24

no do silnika WIATR zakładają jakoś rozruszniki , ale to jest inny silnik , nie chciałbym też zbytnio ingerować w budowę silnika żeby była możliwość powrotu do orginału, myślałem że jakoś da sie to zrobić dość tanim kosztem montując go jakoś w prawym deklu przy kole magnesowym,
tak jak wspominałem temat będzie ruszał dopiero zimą więc jest trochę czasu na przemyślenia.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 27 sie 2012, 16:59

Były prototypowe SHL-ki z DYNAMASTER jak sie nie myle co do nazwy.Była to pradnica i rozrusznik w jednym.Tej ,gdy na uzwojenie podawalismy napiecie to magneto krecilo wałem i dzialalo to jako rozrusznik a po odpaleniu działało wszystko jak pradnica ...
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 27 sie 2012, 17:31

M 52 pisze:Ja, zapewne z powodu wieku i osobistych doświadczeń :wink: , jakoś wolę trzymać się od nich z daleka :razz:
Posiadam WSK 125 i jest to motocykl cud marzenie. Wygodna, bezawaryjna. Teraz już nie jeżdżę ale zrobiłem nią 3tys kilometrów bez żadnej awarii. Niestety nie powiem tego o 175 (4).

Koło zębate za magnetem i rozrusznik normalnie bendix będzie najlepiej tylko pomyśl jak to wsadzić.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 27 sie 2012, 18:52

Mat3ys pisze:zrobiłem nią 3tys kilometrów bez żadnej awarii.
- no to kolega chyba tylko do koscioła pomykał :P Kiedys rowerem rocznie wiecej robiłem bo około 5000 km :mrgreen:

[ Dodano: 2012-08-27, 18:55 ]
Zapomniałem dodac - bez zadnej awarii :lol:

[ Dodano: 2012-08-27, 19:16 ]
Wiedziałem że sie pomyliłem :mrgreen:
to był DYNASTARTER
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 27 sie 2012, 20:50

Mało jeździłem teraz już stoi. Nie miałem jej od nowości kupiłem kiedyś i zrobiłem ok 2 tysiące i wymieniłem zapłon po czym 3 tysiące kolejne bez awaryjnie i teraz stoi spokojnie.

Autor tematu
wueskowicz

Post napisał: wueskowicz » 28 sie 2012, 16:40

wracając do tematu to można też dołożyć do koła magnesowego wolne koło ze skutera tak jak mówił Mat3ys. i do tego koła rozrusznik na stałe, ale jak przerobić dekiel żeby był większy i to wszystko nakrył (no może bez rozrusznika) w tym deklu jest też ślimak od sprzęgła.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”