Przekrój

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 17 sie 2012, 12:21

Wersji może być wiele . Zamiast otworów mogą być kołki lub otwory i kołki, bądź kołki osadzone w pogłębionych otworach. Mniejsza cześć prostokątna może wystawać ,bądź być zagłębieniem, może być równoległa do podstawy,bądź skośna w jednym ,lub dwóch kierunkach. Może być wycinkiem walca wklęsłym bądź wypukłym,ale nie to jest istotne . Treść zadania,ma zapewne wykazać,czy człowiek to,, widzi".
rc666 pisze:Czy wogole potrzebny jest przekroj??
Dla mnie mozna to zrobic bez przekroju. Nie ma tam skomplikowanych ksztaltow czy wymiarow zeby potrzebny byl przekroj. 3 rzuty by wystarczyly i jeden isometryczny.
Gdy, ja pobierałem nauki ,obowiązywała w rysunku zasada( i pewnie obowiązuje do dziś)- najmniejszej ilości rzutów ,koniecznej do jednoznacznego odwzorowania przedmiotu. Stosując przekrój łamany, tę zasadę wypełnia.

Tagi:

Autor tematu
Lokinto
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Lokinto » 23 sie 2012, 18:26

A jeśli chodzi o wymiarowanie to mógłby ktoś pomoc? Bo nie wiem czy mam dobrze zwymiarowane. Jeśli macie jakieś uwagi to słucham

smieszek88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: smieszek88 » 23 sie 2012, 19:43

Lokinto pisze:A jeśli chodzi o wymiarowanie to mógłby ktoś pomoc? Bo nie wiem czy mam dobrze zwymiarowane. Jeśli macie jakieś uwagi to słucham
Mógłbyś wyciągnąć 2 wymiary (30 i 50) na bok rzutu trochę lepiej by to wyglądało a masz na to dużo miejsca.

Tak to wszystko wydaję się być ok.

Autor tematu
Lokinto
Posty w temacie: 5

Post napisał: Lokinto » 24 sie 2012, 08:16

Ok. Dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”