Gwintowanie / obróbka stali nierdzewnej 1.4301 - pomocy!

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

typhon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: typhon » 13 sie 2012, 20:50

Rurę wykonaj z nierdzewki a nakrętkę ze stali tak szybo nie zatrzesz,chyba że wykonasz z dużym luzem.

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 13 sie 2012, 21:05

Luz to jedno, pierwsze wkręcenie warto wykonać z olejem albo smarem, i warto jeśli gwint wychodzi chropowaty przegladzić w tokarce trójkątnym pilnikiem. Jeżeli zacięly Ci się te nakrętki może spróbój delikatnie je obstukać dookola, albo przetnij.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 13 sie 2012, 21:33

Wg mnie problem tkwi w rodzaju zastosowanej rury . Jeśli to była rura ze szwem to mogła nie być okrągła , ewentualnie naprężenia po nacięciu gwintu mogły ja zdeformować . jest jeszcze opcja ze podczas gwintowania tokarz za mocno ścisnął w uchwycie i po od mocowaniu gwint wyszedł za ciasny . Sprawdź sobie czy rurka jest okrągła .
Ten gatunek bardzo fajnie się obrabia i gwint powinien wyjść gładki ale jest dość miękki . Jeśli potrzebujesz żeby element miał większą wytrzymałość zastanów się tak jak kolega wyżej doradził nad 3H13 lub 4H13 , te gatunki można ulepszyć lub hartować . Mozna również kupić je w stanie ulepszonym ale nie wiem czy rury .

Autor tematu
GrzegorzP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: GrzegorzP » 13 sie 2012, 22:14

skoti pisze:Wg mnie problem tkwi w rodzaju zastosowanej rury . Jeśli to była rura ze szwem to mogła nie być okrągła , ewentualnie naprężenia po nacięciu gwintu mogły ja zdeformować . jest jeszcze opcja ze podczas gwintowania tokarz za mocno ścisnął w uchwycie i po od mocowaniu gwint wyszedł za ciasny . Sprawdź sobie czy rurka jest okrągła .
Ten gatunek bardzo fajnie się obrabia i gwint powinien wyjść gładki ale jest dość miękki . Jeśli potrzebujesz żeby element miał większą wytrzymałość zastanów się tak jak kolega wyżej doradził nad 3H13 lub 4H13 , te gatunki można ulepszyć lub hartować . Mozna również kupić je w stanie ulepszonym ale nie wiem czy rury .
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i propozycje

- tak, rura była ze szwem, nie pomyślałem o tym ale rzeczywiście jest szansa, że mogła być nierówna (mam jeszcze ponad dwa metry tej rury więc będę sprawdzał)

- zakład gdzie było to obrabiane - ma dość stary park maszynowy (być może ich warunki techniczne nie umożliwiają lepszej jakościowo obróbki)

- myślałem nad przecięciem nakrętek żeby je wydobyć, ale i tak już gwint zniszczyłem

- gwint faktycznie był nieco chropowaty (dziwne tylko, że np. dało się nakrętką zejść np. 5 razy przez całą rurę i z powrotem a nagle za którymś razem się przycięła

- 3H13 lub 4H13 - będę szukał może faktycznie będzie lepsze. 1.4301 nie da rady hartowac i to jest wada także

J jednaj strony postawiłem już na stal czarną, ale z drugiej nie chciałbym się poddawać i zrobić to z nierdzewki.

PYTANIE do forumowiczów:

Czy bawić się w jeszcze jedną próbę z 1.4301 czy w ogóle odpuścić sobie ten plan?

Czy jest ktoś na forum ktoś chętny podjęcia próby wytoczenia tego?

Mam jeszcze sporo rury 1.4301....

Co do innych materiałow obawiam się, że będzie bardzo ciężko zdobyć fi54x3 z innych materiałów...

Jeszcze jedno..... zapomniałem wspomnieć, że nakrętki były też dorabiane z 1.4301.
Zakupiłem także gotowe takie nakrętki ze stali zwykłej - tyle, że ze skokiem gwintu 2.

Czy w przypadku gdy rura będzie z nierdzewki a nakrętki ze zwykłej stali - nie będzie też problemu z zacieraniem się ze względu na różną twardość materiału????

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Borsi » 14 sie 2012, 08:01

Dorabiałem koledze same nakrętki ze stali czarnej i nie było problemu z zacieraniem, oryginalne nakrętki były z aluminium to się dopiero zapiekło i dlatego trzeba było dorabiać bo nie szło odkręcić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”