MEGAPLOT XMD 32 - jakies opinie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
... no to właśnie dołączyłem do grona użytkowników plotera XMD46, jak na razie wszystko w jak najlepszym porządku
oryginalne oprogramowanie do cięcia prostych rzeczy w zupełności wystarcza, ale w moim przypadku, podczas pracy w większości na MasterCAMie koszmarna jest kwestia okrojenia G-kodów przyswajanych przez ploter... nie ma możliwości w jednym programie zastosować obróbki kilkoma średnicami frezu i dla każdego muszę wczytywać oddzielny program... jest to dość upierdliwe, w szczególności gdy jeden arkusz obrabiam 4-6 średnicami frezu... może ktoś ma pomysł jak to ogarnąć?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
Jak już zakupiłeś XMD46 to dorzuć jeszcze pięćset parę złotych na PikoCNC a będziesz miał to czego potrzebujesz. Bez problemu łyka g-cody z Edgecama to i z Mastercama sobie poradzi. Ponadto obsługuje magazyn narzędzi i czujniki wysokości narzędzi i materiału, a aktualnie wprowadzane zmiany autora programu pozwolą niedługo zaprogramować sobie automatyczną zmianę narzędzia. (oczywiście dla maszyn posiadających taką możliwość)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
kurcze... elektronik ze mnie żaden...
boję się że nie poradzę sobie z zmianą i ogarnięciem sterownika... pomijając ten problem, chciałem od razu robić przesiadkę na piko... jeszcze jedna sprawa... czy po ustawieniu maszyny w jej docelowym miejscu należy wykonać planowanie stołu, a dokładniej tych tekstolitowych nakładek, które są do niego przynitowane? pytam bo wcześniej pracowałem tylko i wyłącznie na ciężkiej maszynie narzędziowej... a tam problem nierównego stołu nie występował...

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
Najlepiej ten "teksolit" zdemontuj a na caly stol poloz plyte aluminiowaJaFuzz pisze:kurcze... elektronik ze mnie żaden...boję się że nie poradzę sobie z zmianą i ogarnięciem sterownika... pomijając ten problem, chciałem od razu robić przesiadkę na piko... jeszcze jedna sprawa... czy po ustawieniu maszyny w jej docelowym miejscu należy wykonać planowanie stołu, a dokładniej tych tekstolitowych nakładek, które są do niego przynitowane? pytam bo wcześniej pracowałem tylko i wyłącznie na ciężkiej maszynie narzędziowej... a tam problem nierównego stołu nie występował...
ze 20-25mm grubosci. Dopiero ja splanuj, wywierc i najwintuj otwory
montarzowe etc.
Stol na 100% jest krzywy - to tylko ekstrudowane profile al. przykrecone
chinskimi lapkami.
Chyba, ze odchylki rzedu 0.5mm Ci nie przeszkadzaja - zalezy w sumie
co bedziesz frezowal...
q
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
Tak jak pisze oprawca, stół do równych nie należy. Ja jeździłem po nim czujnikiem zegarowym i odchyłki wynosiły do 0,6 mm. Planować tych profili też nie ma co, bo za grube to one nie są. Dodatkowo jak będziesz montował jakieś nakrętki t-rowkowe lub śruby to przy dokręcaniu z pewnością profile się powyginają lub jak u mnie nawet odpadną
Ja je odczepiłem, sprzedałem za 250zł i kupiłem za 800zł płytę alu grubości 25mm. Następnie tą powierciłem w odstępach co 4cm i na głębokość 18mm, otwory nagwintowałem, a całość splanowałem i zrobiłem rowek na chłodziwo. Teraz jest bardzo przyjemnie 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/