Modernizacja frezarki 600x400x140
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
są są siłowniki , przeciwwagi, hamulce np: na serwie itp..mike217 pisze:Ja tam w żadnej poważnej maszynie nie widziałem sprężyn stąd moje zdziwienie.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
A może sprężyna gazowa? Kiedyś do maszyny zamawiałem sprężynę wg moich wytycznych - można by i do tego użyć. Jak się oblicza siłę potrzebną do tego?
Panowie. Wiecie coś na temat wyciszania pompy bocznokanałowej? Jaką temperaturę wytrzyma silnik 3f podłączony na 1f (mam przełącznik trójkąt-gwiazda) i co by było gdyby pracującą 35 minut zamknąć do pudełka drewnianego obitego w środku 3cm pianką tłumiącą?
Na wylocie rury z powietrzem mam już tlumik - super sprawa!
Panowie. Wiecie coś na temat wyciszania pompy bocznokanałowej? Jaką temperaturę wytrzyma silnik 3f podłączony na 1f (mam przełącznik trójkąt-gwiazda) i co by było gdyby pracującą 35 minut zamknąć do pudełka drewnianego obitego w środku 3cm pianką tłumiącą?
Na wylocie rury z powietrzem mam już tlumik - super sprawa!
Jest robota - jest pinonc 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kolumna powietrzna (z odpowiednim zbiornikiem, znacznie większym od cylindra) łączy zalety przeciwwagi i sprężyny - można dość dokładnie siłę dobrać i będzie ona prawie stała w całym zakresie pracy (gaz będzie wpychany do dużego zbiornika, więc zmiana ciśnienia będzie niewielka).
Innym dobrym rozwiązaniem jest jakaś sztywna sprężyna i przekładnia (bloczek na przykład) - tak, aby sprężyna zmieniała swoją długość w niewielkim zakresie - cel takiego zabiegu, oczywiście taki sam - aby siła była w miarę stała w całym zakresie ruchu.
Innym dobrym rozwiązaniem jest jakaś sztywna sprężyna i przekładnia (bloczek na przykład) - tak, aby sprężyna zmieniała swoją długość w niewielkim zakresie - cel takiego zabiegu, oczywiście taki sam - aby siła była w miarę stała w całym zakresie ruchu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Dzięki za info! Sam chciałem już rozbierać działający dystrybutor na wodę, który mam w warsztaciebh91 pisze:
Gaspar - sprawdziłem ile mój agregat pompuje 2 gaśnice do których łącznie wchodzi 10kg skroplonego CO2 - ładuje do 8BAR w 11minut. Agregat nie daje oznak "zmęczenia" przy wysokich ciśnieniach.

W piątek będę w pracy to wrzucę fotkę owego znaleziska.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Haha ten "mój" też działał (jedyne źródło chłodzenia napojów w firmie) ale kierownik wywalił do kontenera - skorzystałem więcgaspar pisze:Dzięki za info! Sam chciałem już rozbierać działający dystrybutor na wodę

Czytając temat kolegi i nawiązując do swoich doświadczeń chciałem zrobić kontrolkę działania pompy chłodzącej wrzeciono - lub zamocować wskaźnik przepływu

Niebawem dostanę alu płytę do stołu podciśnieniowego - zamocuje na szybko żeby było.
No i męczę dalej wyciszanie pompy - w weekend pomiary temperatury pod obciążeniem 75%

Puki nie dostanę szyn na oś Y 25THK SSR to stoję - zeby maszyny nie rozkręcać - ciągle w obiegu jest

Jest robota - jest pinonc 

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
A miałeś taki jak mój czy mniejszej mocy/wydajności?Korneliusz78 pisze:Witam. Mi Ten Altman nie pociągnoł chłodziwa ;(
Panowie
Porobiłem dziś testy pompy pracującej normalnie na podłodze i zamkniętej szczelnie w pudełku (by zadusić opływ powietrza dookoła).
Oto wyniki pomiarów
Minuta pracy; wynik dla otwartej; wynik dla wyciszonej
2; 49,8°; 42,2°
4: 53,6°; 49,5°
6: 55,4°; 53,8°
8: 56,6°; 57,3°
10: 57,4°; 60,7°
12: 58,3°; 63,1°
14: 59°; 65,1°
16: 59,7°; 66,8°
18: ----°; 68,2°
20: ----°; 69,5°
22: ----°; 70,5°
Koniec testu
Czyli różnica końcowa wychodzi mniej więcej 10°C
Stół był zatkany w około 80%
Czy taka temperatura pracy jest odpowiednia dla pompy bocznokanałowej

Na ruszt niebawem idzie oś Y. Jutro dam na forum zlecenie wycięcia płyty stalowej, stalowych lub aluminiowych wzorników na otwory podprowadnice.
Tu mam kolejne pytanie - jak zrobić te otwory pod prowadnice, aby były równo ze stołem?
Mam nieruchomą bramę, więc frezarka sama sobie nie pomoże. Czy mam dokręcic do stołu wózki, nałożyć szyny i owiercić na ten wzór? czy inaczej?