Powstaje nowy program sterujący CNC. Potrzebni betatesterzy!
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tylko które realia? Czy to, że godzina pracy programisty dochodzi do 50 zł, czy to, że każdy chciały mieć wszytko za darmo, no najwyżej za 5 zł?
Moja cena za ten produkt (po skończeniu oczywiście) będzie oscylowała w okolicach 200 zł. Razem z eduCADem wychodzi 299 zł. Upgrade za 99 zł.
Uwzględniając to, że będzie to pierwszy taki zestaw programów na rynku, to że jest po Polsku i że bardzo łatwy w obsłudzie, że po raz pierwszy pojawia się produkt, gdzie od pomysłu do przemysłu (np. stworzenia tabliczki znamionowej do jej wycięcia, albo profilu styro do okładania ścian - gzymsów) będzie kilka chwil to chyba nie tak dużo?
Informacje dodatkowe:
1. Program nie będzie działał na XP PRO, z uwagi na brak w nich specjalnego timera, który używam do generowania ruchów. W XP Home Edition powinno być dobrze.
2. Pamiętajcie Panowie, że do prawidłowej pracy program wymaga przestawienia portu LPT w tryb SPP (dwukierunkowy, jeśli możecie).
Moja cena za ten produkt (po skończeniu oczywiście) będzie oscylowała w okolicach 200 zł. Razem z eduCADem wychodzi 299 zł. Upgrade za 99 zł.
Uwzględniając to, że będzie to pierwszy taki zestaw programów na rynku, to że jest po Polsku i że bardzo łatwy w obsłudzie, że po raz pierwszy pojawia się produkt, gdzie od pomysłu do przemysłu (np. stworzenia tabliczki znamionowej do jej wycięcia, albo profilu styro do okładania ścian - gzymsów) będzie kilka chwil to chyba nie tak dużo?
Informacje dodatkowe:
1. Program nie będzie działał na XP PRO, z uwagi na brak w nich specjalnego timera, który używam do generowania ruchów. W XP Home Edition powinno być dobrze.
2. Pamiętajcie Panowie, że do prawidłowej pracy program wymaga przestawienia portu LPT w tryb SPP (dwukierunkowy, jeśli możecie).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Fajnie by było gdyby program ten miał jakieś osobne okienko dla obsługi elektro magnesów, napędów pneu. i hyddaraulicznych- tak aby można było realizować w nim automatyczną zmianę narzędzia jeszcze troche mi pozostało do ukoczńczenia takiego. Jednak zastanawiam się jak realizowac wciąganie uchwytu frezarskiego, tzn. co jest najlepsze elektromagnes, czy jakiś siłownik? Oraz obsługa podajnika narzędzi ale to może później narazie priorytetem jest samo wrzeciono i zastanawiam sie jak to reazlizowac. Njabardziej odpowiada mi elektromagnes i zastanawiam się jak go bsłużyć tak aby wciąganie było sterowane bezpośrednio z progamu poprzez jakąś komende, a nie ręcznie. Może weźmiesz to pod uwagę.
Pozdro.
Pozdro.
- Załączniki
-
- Można zastosować silnik krokowy?
- wciąganie.jpg (22.56 KiB) Przejrzano 1677 razy
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- Kontakt:
Idea jest taka, że pod wolne piny będziesz mógł podłączyć dowolny "relay", czyli przekaźnik. Co on będzie realizował zależy jedynie od Twojej płyty podziału sygnałów LPT. W tej chwili program obsługuje 3 przekaźniki. Jeśli uda Ci się pod wolne piny podłączyć więcej...
Pytanie powyżej powinienieś zadać raczej w innym wątku, bo to trochę nie na temat.
W każdym razie 1 LPT tego wszystkiego nie obsłuży. Trzeba pracować przez 2 porty, albo pracować sterownikiem mikropocesorowym. Pożyjemy - zobaczymy, co uda się zrobić w przyszłości.
Pytanie powyżej powinienieś zadać raczej w innym wątku, bo to trochę nie na temat.
W każdym razie 1 LPT tego wszystkiego nie obsłuży. Trzeba pracować przez 2 porty, albo pracować sterownikiem mikropocesorowym. Pożyjemy - zobaczymy, co uda się zrobić w przyszłości.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Trochę nie w temacie.
Ale może sam stwórca tego programu ustosunkował by się do problemu ?
Na razie wygląda to tak ze kupiłem program który miał być wielkim, a jest bez użyteczny, moderator milczy.
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=3044
Tak czytam sobie ten watek i dochodzę to wniosku ze to jakiś nie porozumienie. Co znaczy ze program nie będzie działał z XP PROF. – mam sobie również dokupić nowego windowasa (?) przecież to chyba jakiś żart.
Ale może sam stwórca tego programu ustosunkował by się do problemu ?
Na razie wygląda to tak ze kupiłem program który miał być wielkim, a jest bez użyteczny, moderator milczy.
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=3044
Tak czytam sobie ten watek i dochodzę to wniosku ze to jakiś nie porozumienie. Co znaczy ze program nie będzie działał z XP PROF. – mam sobie również dokupić nowego windowasa (?) przecież to chyba jakiś żart.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Kontakt:
No to właśnie ja jestem twórcą tego programu i dlatego Ci odpowiadam.olo_3 pisze:... Ale może sam stwórca tego programu ustosunkował by się do problemu ?
Olo_3 - to nie jest nieporozumienie. Niestety dzięki działaniom Microsoftu trzeba robić oddzielne wersje oprogramowania na różne systemy, bo jedne na innych chodzić nie chcą. Tu rozbijamy się o problem tzw. "highperformance timera" (o rozdzielczości nanosekundowej), który od wersji Win95 do wersji WinXP HE jest w systemie, a w XP Professional go nie ma. Pretensje do Billa Gatesa. Dodam, że standardowe timery są do niczego, bo mają maksymalną rozdzielczość 1/1000 s.olo_3 pisze:Tak czytam sobie ten watek i dochodzę to wniosku ze to jakiś nie porozumienie. Co znaczy ze program nie będzie działał z XP PROF. – mam sobie również dokupić nowego windowasa (?) przecież to chyba jakiś żart.
Nie ma więc możliwości precyzyjnego generowania impulsów. Jak to obejść - jeszcze nie wiem.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Jak to nie ma, w xp pro można bardzo dokładnie zmierzyć czas, z dokładnością do 1 taktu procesora. Czyli jak pracujesz na 2Ghz to teoretycznie można mierzyć czas z dokładnością do 0.5*10^-9 s. Co prawda, żaden timer nie umożliwi ci precyzyjnego generowania impulsów, ale można takim się posługiwać w win xp pro. (no chyba, że tylko jest w mojej wersji, taki prezent od Billa specjalnie dla mnie
)

-
- Kontakt: