Opinia o forumowiczu

Opinie, uwagi, propozycje czyli wszystko o tym forum

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 12 lip 2012, 15:42

witam.
wiesz co ? - idź do prawnika .
są z pewnością nawet darmowe porady prawne .
skoro żądają oświadczenia że towar jest legalnie nabyty i nie ciąży na nim egzekucja komornicza - to zawsze możesz takie oświadczenie napisać .
i teraz niech ONI udowodnią że jest inaczej - że towar jest nielegalny ( cło , itp)
tylko porozum się z prawnikiem - żeby było w " ich " języku ( prawniczym ).
poza tym - zawarłeś umowę ustną - jest wiążąca .
zachowaj maile , itp .
a na przyszłość- sprzedawaj / kupuj przez allegro ( np - allegro ) .
pozdrawiam.

Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Mat3ys » 12 lip 2012, 15:46

Lub rób transakcje "na słowo" tylko z pewnymi osobami które na forum są kojarzone. Ten cnc_cad czy jak mu tam dość mało się chyba udzielał bo osobiście go nie kojarzę.

Autor tematu
obas32
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19

Post napisał: obas32 » 12 lip 2012, 15:53

dzieki za pomoc

[ Dodano: 2012-07-12, 16:00 ]
znalazłem strone z darmowymi poradami prawnymi, nie zostawie tego tak,

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 12 lip 2012, 16:12

Witam serdecznie.
To ten gość ma obowiązek udowodnienia Tobie że ukradłeś towar a nie Ty jemu że go nie ukradłeś. Jeżeli masz czyste sumienie czyli nie wziąłeś tego z firmy i wysłałeś mu to na co się ugadywaliście to się nie cackaj z cwaniakiem, choć jakby miał Ci narobić kłopotów w robocie to faktycznie nie za dobrze. Trzeba mieć tupet by komuś napisać taki tekst że chce dostać potwierdzenie że towar nie pochodzi z firmy w której robisz i że nie jest zajęty przez komornika, choć dałeś mu jasno do zrozumienia że faktury na to nie dostanie i kupuje to jako osoba fizyczna a nie firma.

Cwaniak się znalazł i szantażuje ludzi. Ta firma ANMAR_TOOLS to tak naprawdę parę osób tu na forum które się dogadały. Jeden sprzedaje towar sprowadzany z Chin (cad_cam_cnc), drugi zbiera fuszki i generalnie chyba tylko po to tu siedzi. Kiedyś miałem coś od nich kupić ale olałem sprawę bo mi się nie do końca podobał sposób robienia interesów. Poza tym wysyłali mi nachalny spam na pocztę, na szczęście mieli tam opcję do zaznaczenia że nie chcę dostawać ich reklam z powodu zbyt częstego wysyłania ofert (o tyle dobrze)
Po takiej akcji tu na forum chyba są spaleni jako firma. Jeżeli są winni to uderzyli by się w pierś i honorowo załatwili by sprawę zamiast robienia tego typu cyrków.

Dodam jeszcze że lepiej nie szukać rozwiązań siłowych typu odwiedziny z kolegami bo tak jak ktoś wcześniej zasugerował - może się okazać że pomimo braku "fizycznego kontaktu" a jedynie przy pomocy wymiany zdań załatwicie na miejscu sprawę to gość może złożyć fałszywe zawiadomienie na policji że mu groziłeś, itp. i wtedy z powodu paru stówek narobisz sobie bigosu. Lepiej polubownie takie sprawy załatwiać!

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: AOLEK » 12 lip 2012, 19:50

Widać, że gość handluje też na alegro. Idż do jakiejś kafejki internetowej zarejstruj się na serwisie i wykupuj do skutku "virtualnie" cały towar jego :) szybko ci pieniążki odda no i komentarz też możesz mu wystawić.
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: diodas1 » 12 lip 2012, 20:16

To akurat pomysł taki sobie bo złożenie oferty na aukcji w Allegro jest prawnie zobowiązujące. Wkrótce na wniosek sprzedawcy konto poszkodowanego zostanie zawieszone i skończy się nękanie. Zgłoszenie na Policji jest najprostsze i często skuteczne. Księgowej nic do tego czy towar ma czystą przeszłość. Zna przecież ostatniego właściciela a jeżeli ma "uzasadnione podejrzenie" to może sama złożyć donos albo odmówić zakupu i odesłać towar z powrotem.
Może też być tak że oświadczenie pisemne że towar pochodzi z legalnego źródłą i że nie ma ukrytych obciążeń finansowych wystarczy do wypłaty. Chyba że źródło jest ewidentnie trefne...wtedy wszelkie doradzanie jest bez sensu.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 20:24 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Mat3ys » 12 lip 2012, 20:17

Nie kombinować bo samemu w bagno łatwo jest się wpakować. Iść i po ludzku to zgłosić.

Autor tematu
obas32

Post napisał: obas32 » 13 lip 2012, 19:07

Bylem u prawnika i sprawa wyglada tak, ze w poniedziałek bede miał pismo od prawnika , i zglaszam bezposrednio o przywłaszczenie. Ksiegowej jak juz ktos pisał nic do tego, a facet najwyrazniej ma taka metode , kupuje i jak tylko ktos wysle na firme a nie na osobe prywatna to czeka, potem jak sie ktos zacznie upominac to wysyła mailem formulke taka jak mi, jak sie ktos wystraszy to ma towar. Jest to typowe przywlaszczenie, a jesli nie byl pewny czy towar jest legalny i wiedzial o tym ze nie bedzie dowodu zakupu i faktury to w razie trefnegotowaru jest oskarzony o paserstwo, bo nie kupuje sie towaru na firme bez faktury, tu tez zrobil blad. (jak moze firma skupowac towar z niewiadomego zrodła bez faktury) a wysłał dane firmy do wyslania paczki.
Moze sie okazac ze ma duzo takich rzeczy na karku.
Tak ze wysylam do niego zaraz maila jak nie potwierdzi, to w pon. rano dzwonie jak nie poskutkuje to pismo skladam od razu.
Jestem bardzo krotko na forum dlatego tym bardziej dziekuje kolegom za rady

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: diodas1 » 13 lip 2012, 20:32

Na Twoim miejscu mając jakieś dokumenty (wydruki maili to też dokumenty) które wskazują na próbę wyłudzenia a na dodatek mając pozytywną opinię i deklarację pomocy ze strony prawnika, nie zniżałbym się do poziomu żebraka i już nie kontaktował się na razie z tym nie do końca według Twojej relacji uczciwym człowiekiem. Do poniedziałku masz czas na patrolowanie okresowe stanu konta bankowego bo być może jednak się złamie i rozliczy. Jeżeli nie to zbierz wszystko co masz czyli maile, potwierdzenie wysyłki z poczty, pismo od prawnika i wędruj na Policję. Oni chętni są do widowiskowego rozwiązywania prostych spraw. Jeżeli ten człowiek handluje także w Allegro to i tam pewnie zajrzą i zainteresują się czy to na pewno firma za którą się podaje. Jeżeli nie to i fiskus drapieżnie się do niego przyssie. Po wizycie na Policji dojdzie Ci jeszcze dokument potwierdzenia od nich o zgłoszeniu próby oszustwa. Wszystkie te papiery następnie zeskanuj i dopiero taki zestaw ze zdawkową informacją o wszczęciu postępowania wyślij do tego człowieka. Pamiętaj że musisz być powściągliwy w słowach, dyplomatyczny i bardziej niż dorosły ponieważ maile od Ciebie on też może użyć w jakiś sposób. Żadnego straszenia sądem czy niespodziewaną wizytą bo to dziecinada.
Piszę to wszystko ponieważ jestem bezwzględny wobec różnych cwaniaków którzy chcą wygodnie żyć za cudze. Nie uznaję w takich wypadkach sparingu. Bandziora należy natychmiast spacyfikować a nie wdawać się z nim w dyskusję.
Na marginesie- ja jestem już po kłopotach o których wspomniałem wyżej. Towar wrócił w dobrym stanie.

Autor tematu
obas32

Post napisał: obas32 » 15 lip 2012, 14:05

Witam!
Cos sie ruszyło w sprawie , bo dostałem sms od kolegi ze zrobił dzisiaj przelew,
i jutro bedzie kasa. Zobaczymy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „www.cnc.info.pl”