Opinia o forumowiczu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Ślady w postaci korespondencji, dowód wysyłki to już coś na zaczepkę co mogą przyjąć na Policji przy zgłoszeniu oszustwa. Najpierw jednak wskazany po prostu kontakt telefoniczny, przy czym tę wymianę zdań należałoby już nagrać na wszelki wypadek. Najazd na chatę to coś dla desperatów bo łatwo z pokrzywdzonego stać się pozwanym.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ostatnio też załatwiłem się przez jednego cfaniaka na innym forum. Cała transakcja przebiegła na pw kasę zapłaciłem nic nie otrzymałem. Jeżeli tak samo będzie z tobą idziesz na policję i mówisz że chcesz zgłosić oszustwo art. 286 par. 1 kk.
Co potrzebujesz:
- wydrukowaną ofertę, gdzie sprzedający napisał co sprzedaje, za ile i kiedy
- rozmowę gdzie ubiliście targu,
- potwierdzenie przelewu.
Dobrze jest mieć jego adres, konto mailowe, jeżeli masz jego numer komórkowy to policjant na miejscu zadzwoni do niego żeby go wystraszyć, jeżeli nie rozpocznie się procedura trochę to u mnie trwało bo 2 miesiące.
Jednak jakie było moje zdziwienie gdy oszust się odezwał po jakimś czasie z żalem że musiał wracać z niemczech bo miał się stawić na komendzie i oczywiście paczka dotarła.
Myślałem że sprawa będzie przegrana bo nie znałem nawet nazwiska, ani numeru telefonu a jednak
Co potrzebujesz:
- wydrukowaną ofertę, gdzie sprzedający napisał co sprzedaje, za ile i kiedy
- rozmowę gdzie ubiliście targu,
- potwierdzenie przelewu.
Dobrze jest mieć jego adres, konto mailowe, jeżeli masz jego numer komórkowy to policjant na miejscu zadzwoni do niego żeby go wystraszyć, jeżeli nie rozpocznie się procedura trochę to u mnie trwało bo 2 miesiące.
Jednak jakie było moje zdziwienie gdy oszust się odezwał po jakimś czasie z żalem że musiał wracać z niemczech bo miał się stawić na komendzie i oczywiście paczka dotarła.
Myślałem że sprawa będzie przegrana bo nie znałem nawet nazwiska, ani numeru telefonu a jednak

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 19
Dzwoniłem. Jak sie przedstawiłem to dziwna cisza w telefonie, Nie potrafiono mi odpowiedziec dlaczego sie kontakt urwał. Ale ogolnie zapewnił jakis młody człowiek ze sprawdzi to osobiscie bo niby nie wie czy paczka doszła. Poczekam, ale bardzo dziwne podejscie . W razie co bedziemy podejmowac dalsze kroki,
Dzieki za porady.
Dzieki za porady.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W związku z tym, że login można zmienić, to można takich dziwnych kontrahentów z forum identyfikować po adresie.
Podanie publicznie adresu pocztowego nie może służyć do identyfikacji poszczególnego człowieka w związku z czym nie jest dobrem osobistym ani inną wartością chronioną jako dane osobowe. W związku z tym może nam pomóc w identyfikacji takich szarych interesantów.
Co wy na to?
Podanie publicznie adresu pocztowego nie może służyć do identyfikacji poszczególnego człowieka w związku z czym nie jest dobrem osobistym ani inną wartością chronioną jako dane osobowe. W związku z tym może nam pomóc w identyfikacji takich szarych interesantów.
Co wy na to?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
obas32 pisze:Dzwoniłem. Jak sie przedstawiłem to dziwna cisza w telefonie, Nie potrafiono mi odpowiedziec dlaczego sie kontakt urwał. Ale ogolnie zapewnił jakis młody człowiek ze sprawdzi to osobiscie bo niby nie wie czy paczka doszła. Poczekam, ale bardzo dziwne podejscie . W razie co bedziemy podejmowac dalsze kroki,
Dzieki za porady.
Witam.
Pewnie chodzi o ten temat https://www.cnc.info.pl/topics17/wiertl ... t37794.htm jeszcze tak dużo czasu nie minęło, poczekaj jeszcze z tydzień i jak dalej będzie milczenie to bierz kilku chłopa w samochód, potwierdzenie przesyłki i jedź wyjaśniać, masz niecałe 100km w jedną stronę więc to nic. Jestem pewny że odbiorcy przesyłki nie zastaniesz lub ucieknie na oczach ale może z kimś innym załatwisz.
Pozdrawiam.