Frezarka...od projektu do realizacji....

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 201
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 26 paź 2006, 07:31

ERNEST KUCZEK pisze:zy nastepny filmik mozesz zrobic tak aby nie trzeba go bylo ogladac na lezaco?
... wezmę to pod uwagę , kręcąc kolejny odcinek sagi :D ..

no ale teraz na poważnie , oś X i Z skręcona dzisiaj musze przetestować oś Z jak daje sobie radę serwo - bo sama oś trochę waży , ale do ostatecznych testów muszę trochę poczekać , na swoje sterowniki UHU do serw bo to one będą sercem całej maszyny a to trochę jeszcze potrwa , chyba że ma ktoś pożyczyć 1 sztukę na testy :D

P.S.

Pytanie jakie stosujecie krańcówki?

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 40

Post napisał: olo_3 » 26 paź 2006, 10:28

gmaro pisze:Pytanie jakie stosujecie krańcówki?
Najtańsze ;)
Ale powinny być takie:
http://www.allegro.pl/item136181908_czu ... niowy.html
http://www.allegro.pl/item136491602_ind ... _bboa.html
jak założysz mechaniczne (jak np. w maszynach naszego moderatora ;)) hamuje dużo za późno (i crash), a tu masz możliwość regulacji – sprawdzone doświadczalnie, jest dużooo lepiej.

[ Dodano: 2006-10-26, 10:31 ]
gmaro pisze:chyba że ma ktoś pożyczyć 1 sztukę na testy
Jak nie zniszczysz ;) to mogę Ci wysłać.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 26 paź 2006, 12:38

Jak nie zniszczysz ;) to mogę Ci wysłać.
ja w porównaniu do twoich serw to mam małe serwa 150W więc sterownik powinien przeżyć ..

kolejne 2 filmiki oś X i oś Z( pozycja leżąca podczas oglądania ) do szczęścia brakuje tylko sterowników ... :( ach no i oczywiście malowania :D
Załączniki
os_z.rar
(1.91 MiB) Pobrany 1018 razy
os_x.rar
(2.37 MiB) Pobrany 561 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: webserver » 26 paź 2006, 17:37

No calkiem calkiem ;) czekamy na sterowniki ....
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Piotrjub » 26 paź 2006, 22:27

olo_3 pisze:
jak założysz mechaniczne (jak np. w maszynach naszego moderatora ;)) hamuje dużo za późno (i crash), a tu masz możliwość regulacji – sprawdzone doświadczalnie, jest dużooo lepiej.
Jeśli jest prawidłowo rozwiązana sprawa krańcówek mechanicznych nie następuje coś takiego (crash) a dodatkowo abyś miał trochę inne wyobrażenie to pomiar następuje jakby na dwa sposoby pierwszy przy jeździe nazwijmy to szybkiej następuje zadziałanie włącznika jest to sygnał, aby na bardzo wolnych posuwach przy wycofywaniu osi jak krańcówka zadziała drugi raz następował pomiar jest on wtedy bardzo dokładny i precyzyjny (wyłączniki muszą być odpowiednie, mam również takie precyzyjne gdzie producent podaje dokładność +-0,002mm i jest to krańcówka mechaniczna).
Zgodzić się musze, że przy pierwszym zadziałaniu krańcówka przy szybkiej jeździe hamuje dużo za późno, ale dlatego stosuje się pomiar powtórny na wycofaniu.
W moim temacie już prędzej umieściłem zdjęcie DSC05061.jpg jak umieszczam krańcówki (po dwie na oś)
I przy takim rozwiązaniu na pewno nie następuje CRASH :wink:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 26 paź 2006, 23:35

Piotrjub pisze:I przy takim rozwiązaniu na pewno nie następuje CRASH
Witam Kolegę ;)
No w zasadzie wymaga to 4 krancowek na os lub podwójnych „garbów” tylko moim skromnym zdaniem takiej kombinacji nie idzie zastosować przy machu i wątpię CNCgraf miał taka opcje.
A w takiej sytuacji upieram się przy czujnikach zbliżeniowych.
Pozdro
olo

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Piotrjub » 27 paź 2006, 01:01

olo_3 pisze:
Piotrjub pisze:I przy takim rozwiązaniu na pewno nie następuje CRASH
Witam Kolegę ;)
No w zasadzie wymaga to 4 krancowek na os lub podwójnych „garbów” tylko moim skromnym zdaniem takiej kombinacji nie idzie zastosować przy machu i wątpię CNCgraf miał taka opcje.
A w takiej sytuacji upieram się przy czujnikach zbliżeniowych.
Pozdro
olo
Dlatego ja takie sprawy rozwiazuje w Xilinxie i w swojej plytce posredniej. :smile:

Awatar użytkownika

Kostek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Kostek » 27 paź 2006, 17:10

No w zasadzie wymaga to 4 krancowek na os lub podwójnych
Nie bardzo wiem dlaczego , mam dwie i to wystarcza.
Czy sprawdziles jak zmienia sie z temperatura czulosc twoich wylacznikow zblizeniowych.Te z ktorymi ja mialem do czynienia bardzo plywaly.Nadawaly sie na ogranicznik ruchu .Nie odwazyl bym sie ich uzyc do kalibracji zera maszyny.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 27 paź 2006, 20:31

Kostek pisze:Nie bardzo wiem dlaczego ...
Na wypadek gdyby to nie był zart:

Obrazowo i na chłopski rozum wygląda to tak:
Kaika(set) kg mknie z szybkością 20m/min w układzie który jak najbardziej zmniejsza tarcie. Napotyka 1 krancowke która mówi UWAGA zmniejszyć prędkość do Xcm/min (!!) i czekać na sygnał z drugiej krancowki która jest 5mm za pierwsza, w wypadku napotkania 2 krancowki natychmiast stanąć wycofać się o 6mm ignorując sygnał z 1krancowki na dro ustawić 0 i przyjąć jako punkt bazowy. Oczywiście są rożne możliwości wykorzystania takiego systemu to jest najprostszy i nie wchodząc w szczegóły typu: na wypadek W sprawdź czy kluczyk jest w stacyjce i słuchaj tylko joga, olewając wszystko ;), wyślij SMS do guzikowego ze program się pomylił
Kostek pisze:Czy sprawdziles jak zmienia sie z temperatura czulosc twoich wylacznikow zblizeniowych
Nie zaobserwowałem podatności na zimne temperatury, ale tez używam krancowek - extra kupionej u producenta (Siemens, wymieniałem ostatnio), choć pewnie w Chinach tyle samo kosztuje co na allegro ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 31 paź 2006, 11:18

u mnie lekki przestój bo brak funduszy na ukończenie konstrukcji , chyba będę musiał poczekać na świętego mikołaja , więc zapewne termin ukończenia przesunie się dość znacznie :wink: ... a do końca co prawda już wiele nie zostało ...

[ Dodano: 2006-11-30, 18:15 ]
no 1-wszy sterownik uhu już odpalony , na razie enkodery prowizorycznie zamocowane do silnika , nie długo testy na żywym organizmie (frezarce)

link do 1-wszego filmu :)

http://d.turboupload.com/d/1275610/uhuservo.wmv.html

oraz drugi :
Załączniki
uhu+servo1.rar
(3.82 MiB) Pobrany 1101 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”