budowa plotera do plazmy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 11 cze 2012, 13:37

cnccad pisze:USB w plazmie to nie idzie w parze
Nie idzie. Razem z Piotrem Rakowskim robiliśmy nawet próby z USB izolowanym galwanicznie ( specjalne układy Analog Devices) - też nie pomagało, bo jak połączenie się urywało przez zakłócenia, to sterowniki na PC źle to znosiły i trzeb było resetować kompa. Mamy nowy sterownik z ethernetem - dopiero tak można bezpiecznie używać go z plazmą.

A co do Macha - można do niego dołożyć sterowniki po ethernecie - jak już ktoś Linuksa nie chce.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 11 cze 2012, 13:50

ja zrobię próbę. To znaczy mam pewną sprawdzoną metodę.
Nie jest ona tajemnicą więc napiszę ogólnikowo.
przede wszystkim zacznę od ekranowania przewodu palnika. To podstawa.
następnie sterowniki , PC i cała elektronika będzie z dala od maszyny na ruchomym pulpicie.
Wszystko ekranowane jednostronnie.

robiłem taki test .... oscyloskop , kabel USB puszczony równolegle z plazmowym nie ekranowanym i siało jak nie wiem co. Ekranowany ....linia prosta i czysto na oscyloskopie

ale maszyna swoje najlepiej pokaże
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 64

Post napisał: przemyslaw2ar » 13 cze 2012, 01:17

Witam, sprzęt prawie wszystek już doszedł ale utknąłem na sprawie wręcz banalnej, mianowicie jakie przewody mam kupić? Czy do silników 3A przewód LiYCY 4x0,75 będzie dobrym rozwiązaniem?
Następnie jakie krańcówki i przewody do nich (sterownik od zerlp ma możliwość załączenia krańcówek 24V ) dokupić oraz czy też muszą być ekranowane.

Wczoraj byłem w znanym ;) markecie bud. i kupowałem system przesuwny do drzwi szaf i tak się zastanawiam czy by czegoś takiego nie wykorzystać do osi X (przesuw osi Z). jest to nawet dość precyzyjne (tzn niema wyczuwalnych luzów)
TUTAJ LINK :mrgreen: :wink:

ali
Posty w temacie: 1

Post napisał: ali » 16 cze 2012, 22:08

przemyslaw2ar pisze:Witam, sprzęt prawie wszystek już doszedł ale utknąłem na sprawie wręcz banalnej, mianowicie jakie przewody mam kupić? Czy do silników 3A przewód LiYCY 4x0,75 będzie dobrym rozwiązaniem?
Zależy jaki ma być długi na 5m będzie przy 3A 0,74V spadku (a przynajmniej tak podaje ten kalkulator http://www.elfro.pl/FAQ/Obliczaniespadk ... C4%87.aspx), więc jest to dość mało pewnie w ogóle nie będzie odczuwalny ten spadek na dynamice. Chyba, że masz dłuższe kable. Ja trochę wtopiłem bo poszedłem po bandzie kupiłem grube porządne ekranowane kable i były zbyt sztywne, żeby dało się je ułożyć w prowadnikach przewodów, które już miałem wcześniej na maszynie, także warto też na to zwrócić uwagę.
Następnie jakie krańcówki i przewody do nich (sterownik od zerlp ma możliwość załączenia krańcówek 24V ) dokupić oraz czy też muszą być ekranowane.
Prędzej tu bym dał ekranowane niż do silników.
Przewody do silników ekranujesz, żeby nie zakłócały innych układów (u mnie koło frezarki radio szumi jak silniki są zasilane). Natomiast te do krańcówek ekranujesz, żeby nie zbierały zakłóceń. Jeśli chodzi o przekrój to tam, będzie mały prąd płynął wiec kabel dobierz taki, żeby mechanicznie nie był za słaby.
I bardzo ważne, żeby ekran podłączyć tylko z jednej strony do masy, po stronie sterownika najlepiej, inaczej nie będzie spełniał swojej funkcji.

Ja krańcówki kupowałem w TME wybrałem takie z IP67
http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... 2%3A632%3B
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 17 cze 2012, 10:23

Dzięki za odpowiedz dałem PM :)
Ja krańcówki mam TAKIE lecz tylko 3szt i myślałem zrobić najazdy tak aby na jedną oś wypadała jedna krańcówka(najazd na początku i końcu każdej osi) lecz mam pewne obawy co do takiego rozwiązania albowiem nie wiem czy nie potrzebuje po dwie krańcówki na oś, oraz co z osią Z (czy tam wogóle potrzeba krańcówki). Przewód juz zakupiłem w Bank kabli i jest to odpowiednio 4x0,75 oraz 2x0,5 myślę że będą odpowiednie.
Koledzy jak mam rozumieć stwierdzenie ze Demo Mach3 pozwala na wkonanie 1000 linii. Czy jest to łączna ilość wykonanych ruchów, czy łączna ilość linii w danym projekcie? Nadal mam dylemat na jakim oprogramowaniu pracować a nie wiem czy THC od kol. prokopcio działa pod LinuxCNC (EmC2) co ciekawe sam autor układu nie umiał mi odpowiedzieć

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 cze 2012, 10:42

przemyslaw2ar pisze: a nie wiem czy THC od kol. prokopcio działa pod LinuxCNC (EmC2) co ciekawe sam autor układu nie umiał mi odpowiedzieć
Powiem tak, skoro działa pod Machem to pod emcem musi :) Dokładniej za jakiś miesiąc opisze. Wstępne próby na starym ploterze były bardzo obiecujące. Co do krancówek to nie doradzę. Ciągle nie rozumiem po co na własnej maszynie komplikować sobie życie :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 cze 2012, 10:48

przemyslaw2ar pisze: Koledzy jak mam rozumieć stwierdzenie ze Demo Mach3 pozwala na wkonanie 1000 linii. Czy jest to łączna ilość wykonanych ruchów, czy łączna ilość linii w danym projekcie? Nadal mam dylemat na jakim oprogramowaniu pracować a nie wiem czy THC od kol. prokopcio działa pod LinuxCNC (EmC2) co ciekawe sam autor układu nie umiał mi odpowiedzieć
pisze wyraźnie ... 1000linii czyli tyle linii ile ma program. I jak tam będzie STAR/STOP zrobiony bez ruchu 1000 razy to program policzy te 1000linii łącznie z nagłówkami w kodzie.

Co do THC kol. Prokopcio.
To czy będzie to działać z EmC2 , nie odpowie Ci z prostej logicznej przyczyny.
On wykonuje tylko urządzenia które nie współpracują programowo z innymi aplikacjami a tylko z I/O danego softu. Więc musiał by poznać wszystkie aplikacje jakie są na rynku.
THC , które zbudował i sprzedaje , można spiąć z bardzo dużą ilością programów i podejrzewam że również EmC2 bez problemu. Kwestia konfiguracji.
A jak nawet nie dało by radę z konfiguracją wejść , to można tak układ spiąć by działał jak się chce. Kwestia ustalenia logicznych cykli dla procesu cięcia.
Układ jest prosty , stabilnie pracuje. Trzeba tylko pomyśleć jak go wpiąć w resztę by działał według założeń które sobie zakładamy oraz które są właściwe.

Ja szykuję się na budowę wycinarki ( zbieram na razie stal ) i czekam na kolejny produkt kol. Prokopcio gdzie go zastosuję w plaźmie na testy.
Obecne THC testowałem „sucho” z plazmą , rażąc je różnymi dziwnymi wartościami prądów , napięć obserwując czas reakcji na zadawane wartości i skuteczność działania.
Urządzenie się sprawdza według założeń.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 17 cze 2012, 10:59

kamar pisze:
przemyslaw2ar pisze: a nie wiem czy THC od kol. prokopcio działa pod LinuxCNC (EmC2) co ciekawe sam autor układu nie umiał mi odpowiedzieć
Powiem tak, skoro działa pod Machem to pod emcem musi :) Dokładniej za jakiś miesiąc opisze. Wstępne próby na starym ploterze były bardzo obiecujące. Co do krancówek to nie doradzę. Ciągle nie rozumiem po co na własnej maszynie komplikować sobie życie :)
Czyli sugerujesz że krańcówki są zbędne? Ja nigdy nie miałem styczności z tego typu maszyna stąd brak mojej wiedzy w temacie. Jak program rozpoznaje gdzie jest początek a gdzie koniec stołu?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 cze 2012, 11:04

Od tego ma limity. Krańcówki są pomocne ( ale nie niezbędne) w sytuacjach awaryjnych typu - zanik napięcia.

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 17 cze 2012, 11:19

krańcówki podniosą koszt o ok 150 zł a ochronią maszynę przed dewastacyjnym działaniem niedoświadczonego operatora :oops: :lol: (gdybym źle wpisał jakieś parametry :wink: )Stół będzie miał wymiary 3x1,5m a pole pracy 1,3x 2,6m więc pewnie krańcówki nigdy nie będą miały okazji zadziałać ... ale kto wie. Wiem że pod pojęciem utrudnianie sobie życia masz na myśli zakłócenia sygnału od plazmy, jednak ekranowanie przewodów powinno zniwelować tego skutki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”