Optymalna średnicówka do zastosowań amatorskich.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Mam nadzieję, że chodzi Ci o ustawienie w osi, a nie pomiar centryczności otworu, bo jednak to różne rzeczy.Zienek pisze:CFA, a możesz przybliżyć mi metodę, jak zmierzyć centryczność otworu zwykłym czujnikiem?
Przy średnicy rzędu 20mm to będzie trochę niewygodnie używać zwykłego czujnika po skosie.
Jakoś sobie trzeba radzić - w tym przypadku - centrowanie na tokarce - to można wytoczyć wcześniej bolec z minimalnym luzem do tego otworu co jest, wstawić bolec w otwór i ustawić na ten bolec zwykłym czujnikiem. Ale to tylko gdy można swobodnie obracać sztuką wokół osi.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Czy czujniki mają standardowo gwint M2,5?
Ahh - żeby nie szerzyć kombinatorstwa i druciarstwa to zainwestowałem stówkę:
http://allegro.pl/czujnik-uchylny-diate ... 38656.html
Wszystkim dziękuję za pomoc.
CFA - dorobienie takiego walca o średnicy 22 mm to trochę aluminium by na to poszło.
Zdzicho - no dorabianie takiego elementu pod jedną robotę, to przy moich zdolnościach dniówka - wolę ją zainwestować w urządzenie pomiarowe.
Dziękuję także za słowa wyjaśnień użytkownikowi Absynt.
Ahh - żeby nie szerzyć kombinatorstwa i druciarstwa to zainwestowałem stówkę:
http://allegro.pl/czujnik-uchylny-diate ... 38656.html
Wszystkim dziękuję za pomoc.
CFA - dorobienie takiego walca o średnicy 22 mm to trochę aluminium by na to poszło.
Zdzicho - no dorabianie takiego elementu pod jedną robotę, to przy moich zdolnościach dniówka - wolę ją zainwestować w urządzenie pomiarowe.
Dziękuję także za słowa wyjaśnień użytkownikowi Absynt.
-
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No trochę szukałem dodatkowego wykrętu. Musiałbym taki materiał kupić, bo mam dostęp do 50mm. No i toczyć i kombinować.
Jutro, lub w piątek będę miał diatest pulpitas (taka śmieszna to nazwa) więc będzie już czym wygodniej zadanie robić. Jeśli w innym wątku dotyczącym śruby będę ją przetaczał inaczej niż na początku zamierzono, to będzie do przetoczenia inny element. Tak więc będzie co pilpitasem mierzyć.
Jutro, lub w piątek będę miał diatest pulpitas (taka śmieszna to nazwa) więc będzie już czym wygodniej zadanie robić. Jeśli w innym wątku dotyczącym śruby będę ją przetaczał inaczej niż na początku zamierzono, to będzie do przetoczenia inny element. Tak więc będzie co pilpitasem mierzyć.