Biurkowa Fezarka 300mm x 300mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie tędy droga. Musisz przyjąć jakieś założenia. Maszyna do plastiku i do stali - to się trochę wyklucza. Frezarka ma frezować, a nie przesuwać ciężary na stole. Te 11Nm to bez przełożenie przy śrubie 25/5 da siłę liniową ponad 500kg (szacunkowo - nie liczyłem), a jak zrobisz przełożenie 1:3 to tylko "chrupnie" jak się coś zablokuje. Przy takich siłach i do stali to prosi się o wrzeciono wolnoobrotowe, tylko ta konstrukcja za lekka (takie silniki to kolega Kamar w swoich wielotonowych maszynach używa). Plastik z kolei inaczej się obrabia - kress może być, ale posuwy muszą być szybkie, bo się będzie kleić. Chyba kolega musi coś przeszacować te napędy, bo wyjdzie maluch z silnikiem od ciężarówki. Ja bym dał max 3Nm i śruby 16/5 - mocne będzie aż nadto (ze 180kg uciągu). Przynajmniej konstrukcja się nie rozsypie w razie kolizji, a i żwawe też będzie.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 33
ezbig - SUPER ODPOWIEDŹ! aż kliknąłem "pomógł".
Ogólnie to celuje w metale kolorowe, a dokładniej to CU i AL. Takie materiały będę najczęściej obrabiał. Stal i plastik są na drugim albo nawet 3 planie.
Dzięki jeszcze raz za fachową poradę, nawet mnie to ucieszyło bo mniejsze śruby nakrętki i silniki są tańsze
i tutaj pytanie, czy przy silniczkach 3nM bawić się w przełożenie? czy może walnąć 1:1 ?
Ogólnie to celuje w metale kolorowe, a dokładniej to CU i AL. Takie materiały będę najczęściej obrabiał. Stal i plastik są na drugim albo nawet 3 planie.
Dzięki jeszcze raz za fachową poradę, nawet mnie to ucieszyło bo mniejsze śruby nakrętki i silniki są tańsze

i tutaj pytanie, czy przy silniczkach 3nM bawić się w przełożenie? czy może walnąć 1:1 ?
-
też kliknąłem ;pAOLEK pisze:A ja to niepomogłem![]()
...tylo dałem do myślenia.
no to mam taki pomysł
wałki na 30mm i łożyska sma30guu na X i Z (czyli w moim przypadku os "prawo-lewo" i pionola)
wałki 25 mm podparte i łożyska sme25guu na Y ( oś "tył przód" która będzie trzymać stół)
śruby kulowe 16mmx5 + nakrętki podwójne
i ostanie pytanie odnośnie silników te nema 23 są jakieś dobre i przetestowane czy to chiński szajs? bo wiem że z chin można wiele fajnych rzeczy kupić i równie wiele szajsu.
-
AOLEK pisze:Robię podobną o polu roboczym 1330mm x 930mm. U mnie wałki są: fi25 w osi X i Y myślę, że powinny wystarczyć. Fotki w mojej galerii.
Ps. Wystawiłem w dziale giełda na sprzedaż dwie nowe nakrętki kulowe 20x5 taniej.
200 zł to taka sobie cena :p w Krakowie mam od sprzedawcy za 212 zl wiec w sumie tyle samo bo u Ciebie musiałbym jeszcze za przesyłkę zapłacić. ale dzięki za propozycje

-
i tak na razie nie mam pieniążkaAOLEK pisze:chodzi o nakretke na gwint 20x5 ? zawsze można się dogadaćKrako pisze:200 zł to taka sobie cena :p w Krakowie mam od sprzedawcy za 212 zl wiec w sumie tyle samoco do kosztów przesyłki ? a umnie w gre wchodzi też zamiana

Cenna uwaga! Dzięki już poprawie swój kosztorysezbig pisze:Dlaczego podwójne? Taka mała maszynka, dajesz wałki niepodparte, więc po co nakrętki podwójne? Nic tym nie poprawisz w twojej maszynie, tylko więcej wydasz kasy.Krako pisze: śruby kulowe 16mmx5 + nakrętki podwójne