Projekt: budżetowy driver silnikików krokowych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 20
Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.syntetyczny pisze:65zł za 6płytek o wymiarach 22x28mm. To trochę dużo jak na moje. W tym iteadstudio jak jest z przesyłką?Jaki koszt?
A układ, to kostka k6 losująca prawdziwie losowe od 1 do 6:P
Układ zaczynał liczyć po naciśnięciu przycisku a kończył dokładny czas po jego puszczeniu.
Ponieważ czas naciśnięcia przycisku jest absolutnie losowy, to i wynik jest taki.
Co do iteadstudio, to nie przyjmują żadnych układanek.
Płytka ma stanowić jedną sztukę o rozmiarach nie przekraczających 50x50 lub 100x100 mm, oczywiście cena większych jest także większa.
Jakby ktoś pomyślał, to by kilka różnych układów ze sobą ożenił, a potem dokonał rozwodu na frezarce CNC
Ale czterech takich samych 25x25 ułożonych na powierzchni 50x50 pewnie nie wykonają.
.
-
- Kontakt:
Kłóciłbym się. Gdyż po jakimś czasie okaże się, że rozkład prawdopodobieństwa ma postać krzywej Gaussa. A u mnie, niemalże 99% przy kilkuset tysiącach losowań. Okazuje się, że najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary, a w szczególności ich zaszumienie...tuxcnc pisze:Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.
Układ zaczynał liczyć po naciśnięciu przycisku a kończył dokładny czas po jego puszczeniu.
Ponieważ czas naciśnięcia przycisku jest absolutnie losowy, to i wynik jest taki.
Kostka miała być gadżetem/kitem do nauki lutowania smd 0805.
-
Jesteś dowodem na to, że nadmiar edukacji szkodzi.syntetyczny pisze:Kłóciłbym się. Gdyż po jakimś czasie okaże się, że rozkład prawdopodobieństwa ma postać krzywej Gaussa. A u mnie, niemalże 99% przy kilkuset tysiącach losowań. Okazuje się, że najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary, a w szczególności ich zaszumienie...tuxcnc pisze:Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.
Gdyby Ci ktoś krzywej Gaussa nie wepchnął do mózgu, to byś wiedział, że reszta z dzielenia przez sześć czasu wciśnięcia przez człowieka przycisku, mierzonego z dokładnością do mikrosekund, jest bez wątpienia liczbą losową, w przeciwieństwie do liczb pseudolosowych generowanych przez mniej lub bardziej udane algorytmy.
A najciekawsze jest twoje zdanie "najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary", bo w tym kontekście znaczy dokładnie tyle, że umiesz powtórzyć, ale zrozumieć już niekoniecznie.
.
-
- Kontakt:
Drogi kolego tuxcnc, nadmiar edukacji nie szkodzi, a rozwija i uwalnia MYŚLENIE. Moja wypowiedź była mocno skrócona i pozostawiona DOMYSŁOM. Nie będę się rozwodził na temat tego, które rozwiązanie jest lepsze. Na elektrodzie m.in. jest wiele na ten temat napisane. Polecam.
[ Dodano: 2012-06-10, 17:41 ]
PS. Najlepszym doświadczeniem na generator liczb pseudolosowych, jest mierzenie napięcia "powietrza" multimetrem.
[ Dodano: 2012-06-10, 17:41 ]
PS. Najlepszym doświadczeniem na generator liczb pseudolosowych, jest mierzenie napięcia "powietrza" multimetrem.
-
A ja stanowczo odradzam.syntetyczny pisze:Na elektrodzie m.in. jest wiele na ten temat napisane. Polecam.
Większość wpisów na tamtym portalu to dzieło lamerów, którzy nie potrafią się powstrzymać od pisania, ale wiedzy nie mają żadnej.
A wracając do tematu, to wystarczy wiedza z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Generator_liczb_losowych .
Tak to dokładnie wygląda, że liczby losowe istnieją, ale żaden program komputerowy nie jest w stanie ich generować.
Proponuję na tym ten offtopic zakończyć.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Badając zjawiska chaotyczne okazuje się, że występują atraktory. Kilkanaście lat temu kolega badał chaos w kapiącej wodze. Zebrane odstępy czasowe między kroplami, w specjalnie utworzonej przestrzeni, tworzyły ciekawą chmurę punktów, coś w rodzaju połączenia podkowy i bumerangu. Podejrzewam, że mierząc napięcie "powietrza" mulitemtrem też wyjdzie jakiś atraktor. W przypadku naciskanego generatora wpływ na kształt atraktora może mieć puls naciskającego. 

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Kontakt:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jest sporo literatury na tema temat. Szukaj po hasłach: chaos, bifurkacja, atraktor Lorenza, dziwny atraktor. Zobacz obrazki: http://wokos.nethium.pl/attractors.net http://mathworld.wolfram.com/StrangeAttractor.html
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję już wiem jak się określaćtuxcnc pisze: Większość wpisów na tamtym portalu to dzieło lamerów, którzy nie potrafią się powstrzymać od pisania, ale wiedzy nie mają żadnej.

W komputerze losowość jest generowana z przerwań procesora a w avr-ach losowość uzyskuje się z szumów na ADC
Tutaj artykuł o tym

http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... osowy.html
Losowość wydaje być się fajnym zagadnieniem gdzieś jeszcze na komputerze mam program konsolowy w C do losowania lotka

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."