Projekt: budżetowy driver silnikików krokowych

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 cze 2012, 15:40

Hmn, no moje płytki to na 25cm2 to by się zmieściły 4...Ciekawe jak jest z kwestią dogadania się:)

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: tuxcnc » 10 cze 2012, 16:18

syntetyczny pisze:65zł za 6płytek o wymiarach 22x28mm. To trochę dużo jak na moje. W tym iteadstudio jak jest z przesyłką?Jaki koszt?
A układ, to kostka k6 losująca prawdziwie losowe od 1 do 6:P
Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.
Układ zaczynał liczyć po naciśnięciu przycisku a kończył dokładny czas po jego puszczeniu.
Ponieważ czas naciśnięcia przycisku jest absolutnie losowy, to i wynik jest taki.

Co do iteadstudio, to nie przyjmują żadnych układanek.
Płytka ma stanowić jedną sztukę o rozmiarach nie przekraczających 50x50 lub 100x100 mm, oczywiście cena większych jest także większa.
Jakby ktoś pomyślał, to by kilka różnych układów ze sobą ożenił, a potem dokonał rozwodu na frezarce CNC
Ale czterech takich samych 25x25 ułożonych na powierzchni 50x50 pewnie nie wykonają.

.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 cze 2012, 16:24

tuxcnc pisze:Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.
Układ zaczynał liczyć po naciśnięciu przycisku a kończył dokładny czas po jego puszczeniu.
Ponieważ czas naciśnięcia przycisku jest absolutnie losowy, to i wynik jest taki.
Kłóciłbym się. Gdyż po jakimś czasie okaże się, że rozkład prawdopodobieństwa ma postać krzywej Gaussa. A u mnie, niemalże 99% przy kilkuset tysiącach losowań. Okazuje się, że najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary, a w szczególności ich zaszumienie...
Kostka miała być gadżetem/kitem do nauki lutowania smd 0805.
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 cze 2012, 17:19

syntetyczny pisze:
tuxcnc pisze:Ja też kiedyś zrobiłem kostkę losującą prawdziwe liczby losowe.
Kłóciłbym się. Gdyż po jakimś czasie okaże się, że rozkład prawdopodobieństwa ma postać krzywej Gaussa. A u mnie, niemalże 99% przy kilkuset tysiącach losowań. Okazuje się, że najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary, a w szczególności ich zaszumienie...
Jesteś dowodem na to, że nadmiar edukacji szkodzi.
Gdyby Ci ktoś krzywej Gaussa nie wepchnął do mózgu, to byś wiedział, że reszta z dzielenia przez sześć czasu wciśnięcia przez człowieka przycisku, mierzonego z dokładnością do mikrosekund, jest bez wątpienia liczbą losową, w przeciwieństwie do liczb pseudolosowych generowanych przez mniej lub bardziej udane algorytmy.
A najciekawsze jest twoje zdanie "najlepszym źródłem liczb losowych są pomiary", bo w tym kontekście znaczy dokładnie tyle, że umiesz powtórzyć, ale zrozumieć już niekoniecznie.

.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 cze 2012, 17:37

Drogi kolego tuxcnc, nadmiar edukacji nie szkodzi, a rozwija i uwalnia MYŚLENIE. Moja wypowiedź była mocno skrócona i pozostawiona DOMYSŁOM. Nie będę się rozwodził na temat tego, które rozwiązanie jest lepsze. Na elektrodzie m.in. jest wiele na ten temat napisane. Polecam.

[ Dodano: 2012-06-10, 17:41 ]
PS. Najlepszym doświadczeniem na generator liczb pseudolosowych, jest mierzenie napięcia "powietrza" multimetrem.
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 cze 2012, 18:00

syntetyczny pisze:Na elektrodzie m.in. jest wiele na ten temat napisane. Polecam.
A ja stanowczo odradzam.
Większość wpisów na tamtym portalu to dzieło lamerów, którzy nie potrafią się powstrzymać od pisania, ale wiedzy nie mają żadnej.

A wracając do tematu, to wystarczy wiedza z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Generator_liczb_losowych .
Tak to dokładnie wygląda, że liczby losowe istnieją, ale żaden program komputerowy nie jest w stanie ich generować.

Proponuję na tym ten offtopic zakończyć.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 10 cze 2012, 20:00

Badając zjawiska chaotyczne okazuje się, że występują atraktory. Kilkanaście lat temu kolega badał chaos w kapiącej wodze. Zebrane odstępy czasowe między kroplami, w specjalnie utworzonej przestrzeni, tworzyły ciekawą chmurę punktów, coś w rodzaju połączenia podkowy i bumerangu. Podejrzewam, że mierząc napięcie "powietrza" mulitemtrem też wyjdzie jakiś atraktor. W przypadku naciskanego generatora wpływ na kształt atraktora może mieć puls naciskającego. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 cze 2012, 21:42

Ciekawa sprawa z tymi atraktorami. Szkoda, że artykuły polskie na wiki, są tak ubogie...
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 10 cze 2012, 21:56

Jest sporo literatury na tema temat. Szukaj po hasłach: chaos, bifurkacja, atraktor Lorenza, dziwny atraktor. Zobacz obrazki: http://wokos.nethium.pl/attractors.net http://mathworld.wolfram.com/StrangeAttractor.html
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: blue_17 » 10 cze 2012, 23:44

tuxcnc pisze: Większość wpisów na tamtym portalu to dzieło lamerów, którzy nie potrafią się powstrzymać od pisania, ale wiedzy nie mają żadnej.
Dziękuję już wiem jak się określać ;)

W komputerze losowość jest generowana z przerwań procesora a w avr-ach losowość uzyskuje się z szumów na ADC

Tutaj artykuł o tym :)

http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... osowy.html

Losowość wydaje być się fajnym zagadnieniem gdzieś jeszcze na komputerze mam program konsolowy w C do losowania lotka :) fajne to było
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”