Suwmiarka / mikromierz lepszy niz 0.01mm?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Ustawiasz tak jak wszystkie mikrometry - specjalnym kluczykiem (na wyposażeniu) luzujesz nakrętkę w radełkowanej rękojeści i bębenek z podzałką odciągasz od śruby. Płytkę wzorcową lub sprawdzian między kowadełka, pokręcając za śrubę ustawiasz wskazówkę na "0" i zaciskasz bebenek.jacek-1210 pisze:Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że zerowanie jest chyba w mechaniźmie kowadełka, nad którym tak usilnie dzisiaj pracowałem
[ Dodano: 2012-06-09, 06:49 ]
Podstawowy pasometr wygląda takWZÓR pisze:[... to jest pasometr , a nie mikrometr.![]()
Mariusz.

Różnica w przydatności do mierzenia na maszynie , jakby spora

[ Dodano: 2012-06-09, 07:05 ]
Mam drobne pytanie - po co ?zdzicho pisze: W tych modelach noniusza nie było. W szwajcarskich Etalonach i owszem.
[ Dodano: 2012-06-09, 07:36 ]
Już zmienił właścicielaZanixi pisze:http:// po 50 też są ;P

Przy okazji porównanie cen : w 75 roku zaczynałem pracę i miałem 1300zł na stażu .
-
- Posty w temacie: 7
Raczej w szybkości użycia przy sprawdzaniu setek jednakowych detali. Po to zresztą powstał - w celu usprawnienia pomiaru przy produkcji masowej - do pomiarów porównawczych (na skali wskazówkowej) do wzorca.
Możemy sobie wyobrazić kręcenie bębenkiem przy 20 tysiącach detali
A tak - naciskamy przycisk odsuwający kowadełko, wkładamy detal, puszczamy, i już mamy wynik...
Możemy sobie wyobrazić kręcenie bębenkiem przy 20 tysiącach detali

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
.... z tym nazewnictwem różnie bywa;kamar pisze:...[ Dodano: 2012-06-09, 06:49 ]Podstawowy pasometr wygląda takWZÓR pisze:[... to jest pasometr , a nie mikrometr.![]()
Mariusz.
Różnica w przydatności do mierzenia na maszynie , jakby spora![]()
http://allegro.pl/mikromierz-pasametr-t ... 29822.html
http://allegro.pl/mikromierz-pasametr-t ... 30117.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 7
No niezupełnie. Zwykłym mikromierzem wykonujesz dokładnego pomiaru wymiaru każdego detalu osobno, za pomocą pasametru dokonujesz porównania do wzorca (odchyłki) konkretnego detalu (wzorcowego). Czyli krótko mówiąc, czy porównywany detal mieści się w granicach odchyłki (ustawianej na skali) bez potrzeby odczytywania dokładnego co do podstawowej działki miernika wymiaru.CFA pisze: Typ pomiaru (porównawczy jest przecież taki sam).
I to jest ta różnica.
No oczywiście jeśli ktoś się uprze, to i za pomocą pasametru może mierzyć dokładnie każdy detal z osobna jak zwykłym mikromierzem, bo jego konstrukcja taka możliwość stwarza.
pozdrawiam,
Roman
Roman