Ciekawy napęd trapezowo-toczny

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 06 cze 2012, 21:27

vicdoc pisze:No właśnie lusterko, błąd logiczny, już Leonardo... kąt pochylenia gwintu zmienił się nagle na odwrotny ha,ha.
No właśnie . Albo lusterko ,albo liniał ,albo wyobraźnia- efekt zawsze jednakowy. Gwint prawy jest pochylony od strony patrzącego w lewo ,a od strony przeciwnej w prawo.Tak jak z kołami zębatymi skośnymi ,bo to takie odcinki śrub wielowchodowych o dużym skoku. Aby się zazębiały( przy równoległych osiach) jedno musi być prawe ,drugie lewe.
Kolego pukury - śrubowe odpuść, szkoda czasu . Rób od razu rowki pierścieniowe.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: pukury » 06 cze 2012, 22:34

witam.
teraz to już mi się " nie opłaca " - potoczyłem ( tylko łożyska jakieś znajdę ) .
oczywiście ze szpilek - na moim urządzeniu ( żartobliwie zwanym tokarką ) nie mogę robić gwintów .
a na pierścieniowe czas przyjdzie .
muszę sprawdzić czy śrubowe działają czy nie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: IMPULS3 » 06 cze 2012, 23:06

A ja glosuję że pierścieniowe będą dzialaly. :smile: Natomiast śruby o takim samym kierunku też będą dzialaly natomiast ich skok się zsumuje. Czyli śruby o skoku 2 mm przesuną się o 4mm. I tutaj jest pewien klopot, bo tak one dzialaja niby poprawnie ale tylko dlatego że mają malą powierzchnię styku. Prawda jest taka że w jednej śrubie gwint wznosi się do góry a w drugiej opada, czyli pracują nieprawidlowo. Zeby bylo dobrze trzeba by pochylić osie wzdlużne śrub. Jak dobrze zrozumialem to racje ma kolega zdzicho, . Natomiast para lewy prawy w czasie obrotu bedą staly w miejscu. :roll:

Autor tematu
vicdoc
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9

Post napisał: vicdoc » 06 cze 2012, 23:35

Zazębienie zwykłych gwintów metrycznych

Obrazek

nie wytrzymałem i pstryknąłem fotkę, 3 śruby M6 złożone razem.

Chodziło mi o rozwiązanie jak na zdjęciu

Obrazek

ciekawe kasowanie luzu i pełna regulacja napięcia jedną nakrętką i sprężyną, próbował ktoś tego?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 00:05 przez vicdoc, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak nie wiesz co zrobić, zapytaj

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 06 cze 2012, 23:47

A co z poślizgiem i dokładnością? Nie będzie wpływu poślizgu gdy wałki dookoła śruby będą miały nacięcia pierścieniowe odpowiadające gwintowi, tak jak to wcześniej wspomniano.

Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że te trzy wałki to nie jest gwint i wałek trzeba odpowiednio pozycjonować na swoim położeniu.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: diodas1 » 07 cze 2012, 01:31

Tak naprawdę sprawę można jeszcze uprościć i zastosować tylko jeden wałek z nacięciami a dwa pozostałe gładkie. Wówczas uniknie się potrzeby pozycjonowania wałków wzdłuż osi. Należałoby tylko regulować docisk tych wałków do śruby i w ten sposób w miarę zużywania likwidować luzy. Żeby było to możliwe na długi czas, dobrze by było nieco zmodyfikować kształt rowka (pogłębić go na samym dnie)
Chodzi o to żeby były szczeliny między toczącymi się po sobie elementami jak na rysunku
Obrazek
Szkoda że nie trafiłem na ten pomysł wcześniej. Z pewnością wykorzystałbym go w swojej maszynce bo jest doskonalszy niż dwie nakrętki na śrubie do likwidowania luzów i wielokrotnie tańszy niż napęd na śrubie kulowej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 cze 2012, 10:59

diodas1 pisze:Tak naprawdę sprawę można jeszcze uprościć i zastosować tylko jeden wałek z nacięciami a dwa pozostałe gładkie.
Nie można, bo te dwa gladkie walki będą z czasem walcowaly wierzch gwintu.
diodas1 pisze:Szkoda że nie trafiłem na ten pomysł wcześniej. Z pewnością wykorzystałbym go w swojej maszynce bo jest doskonalszy niż dwie nakrętki na śrubie do likwidowania luzów i wielokrotnie tańszy niż napęd na śrubie kulowej.

Sruba kulowa jest przede wszystkim b. twarda, (okolo 60 hrc) i w tym jej urok że będzie pracowala latami....

[ Dodano: 2012-06-07, 11:03 ]
vicdoc pisze: Zazębienie zwykłych gwintów metrycznych

nie wytrzymałem i pstryknąłem fotkę, 3 śruby M6 złożone razem.
Pozornie wygląda to dobrze, ale jak będziesz chcial obrócić śruby względem siebie to zauważ że w jedną stonę wychyli się bardziej. No aż musialem to sprawdzić! :roll:

[ Dodano: 2012-06-07, 11:06 ]
pitsa pisze: Nie będzie wpływu poślizgu gdy wałki dookoła śruby będą miały nacięcia pierścieniowe odpowiadające gwintowi
Poślizg tu nie ma znaczenia, bardziej bym się czepil kąta tych nacięć bo nie może być on taki sam jak kąt gwintu.

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pasierbo » 07 cze 2012, 12:05

IMPULS3 pisze:bardziej bym się czepil kąta tych nacięć bo nie może być on taki sam jak kąt gwintu.
Przy małym skoku śruby moze byc taki sam. Zmienia sie przaktycznie znikomo.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 cze 2012, 12:33

pasierbo pisze: Przy małym skoku śruby moze byc taki sam. Zmienia sie przaktycznie znikomo.
Ale się zmienia, i to będzie mialo wplyw na szybkie i nierówne zużycie śruby, a tym samym cala idea urządzenia będzie trochę zaprzepaszczona.

Awatar użytkownika

pasierbo
Posty w temacie: 10

Post napisał: pasierbo » 07 cze 2012, 12:47

Proponuje to narysować w jakims programie typu cad i zobaczyc jak to sie zachowuje. Przy gwincie jednozwojnym kolejne zwoje nie zasłaniaja sie nawzajem. Korekta jest naprawde zbedna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”