Maszyna CNC o formacie A4 - Projekt Kreatura
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Maszynkę zaprojektowałem tak, aby do uruchomienia jej potrzeba było monitor, klawiaturę, myszkę i kabel zasilający. Więc nawet może będę mógł bezproblemowo wozić kreaturę w aucie:P Zobaczymy czy będzie stać w szafie, zawsze to lepiej, niż dodatkowe "szpecące" stanowisko przy biurku...zacharius pisze:super rzecz o ile się nie okaże ze ona więcej czasu będzie spędzać w szafie a tak to niestety bywa
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jak się okazuje, trzeba było od razu zakupić prowadnice hiwin. Jakość dużo lepsza niż w przypadku IKO. Luzów praktycznie brak. Najsłabszym ogniwem tutaj jest sklejka. Sama na 1 prowadnicy za bardzo się ugina(w granicach 0.1mm podczas testów). Dlatego też wprowadzam trochę usprawnień i powinno wszystko śmigać jak należy.
I mam pytanko, do tych co już mieli do czynienia z hiwin. Ile kulek powinno być w prowadnikach(bo chyba tak to się nazywa). Mam 2 wózki jeden chodzi ciężkawo, a drugi dużo lżej. Różnica jest 1kulki, gdyż w 2 wózku, ze wszystkimi kulkami wózek w ogóle nie chciał wejść na szynę(pomijając fakt, że poltech przysłał, po prostu obcięte, nie przeszlifowane szyny).
Edit
Mój kolejny projekt będzie taki .
I mam pytanko, do tych co już mieli do czynienia z hiwin. Ile kulek powinno być w prowadnikach(bo chyba tak to się nazywa). Mam 2 wózki jeden chodzi ciężkawo, a drugi dużo lżej. Różnica jest 1kulki, gdyż w 2 wózku, ze wszystkimi kulkami wózek w ogóle nie chciał wejść na szynę(pomijając fakt, że poltech przysłał, po prostu obcięte, nie przeszlifowane szyny).
Edit
Mój kolejny projekt będzie taki .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
Twórca tego projektu potrafi też robić dobre jedzonkosyntetyczny pisze:Mój kolejny projekt będzie taki .

Ale pomijając kulinarne upodobania twórca bazował na tym projekcie, który ewoluował do 2 prowadnic w jednej z osi.