Osobiście mam układ od Prokopcia i jestem zadowolony
budowa plotera do plazmy
-
jarenio
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Jak dla mnie THC to podstawa. Już nie mówię o wadach maszyny, czy ułożeniu blachy, ale samym działaniu temperatury. Cienka blacha potrafi wstać nawet kilka centymetrów, wiem że to można wyeliminować doświadczeniam i rozkładaniem cięć, ale przy amatorskiej plazmie raczej się tych umiejętności nie ma 
Pozdrawiam; Jarek
Tagi:
-
zommet
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 6
Pozwolę sobie przypomnieć pytanie:
"Brama w mojej wypalarce będzie miała zakres roboczy 1,5m i wagę ok.60kg, napędzał ją będzie jeden silnik (przeniesienie na drugą stronę wałem)
Ile Nm powinien mieć taki silnik żeby dysponował odpowiednim zapasem momentu (przy normalnej a nie ślimaczej pracy) ?"
Z góry dzięki za odpowiedź.
"Brama w mojej wypalarce będzie miała zakres roboczy 1,5m i wagę ok.60kg, napędzał ją będzie jeden silnik (przeniesienie na drugą stronę wałem)
Ile Nm powinien mieć taki silnik żeby dysponował odpowiednim zapasem momentu (przy normalnej a nie ślimaczej pracy) ?"
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Przypominanie niewiele pomożezommet pisze:Pozwolę sobie przypomnieć pytanie:
.
-
przemyslaw2ar
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 64
Widzę ze temat ucichł
Nic podobnego ja cały czas się szkolę i w związku z napływem gotówki dobrze było by coś zacząć budować. Na dzień dzisiejszy mogę wyłożyć 4-6k. Za tę kwotę po analizie rynku i tematów na forum chciałbym zbudować wycinarkę plazmową do stali czarnej max 10mm (źródło plazmy to Welds T50 mam już zakupione) a jednocześnie miała by to być podstawa pod frezarkę do drobnicy (wycinanie liter z styroduru, jakieś drobne prace w MDF-ie) brama będzie raczej delikatna i lekka (wzorowana na PlasmaCAM) napęd osi X i Y przenoszony będzie na listwy zębate Z-etka na śrubie trapez.
Dokładność jaka mnie zadowoli to 0,5mm. Tutaj prosiłbym o pomoc w doborze silników do poszczególnych osi i sterowników do nich (z tym mam największy kłopot)
oraz gdzie i za ile można kupić jakiś układ THC lub coś w tym stylu. Jakie oprogramowanie muszę zakupić aby móc zacząć pracę?
Nic podobnego ja cały czas się szkolę i w związku z napływem gotówki dobrze było by coś zacząć budować. Na dzień dzisiejszy mogę wyłożyć 4-6k. Za tę kwotę po analizie rynku i tematów na forum chciałbym zbudować wycinarkę plazmową do stali czarnej max 10mm (źródło plazmy to Welds T50 mam już zakupione) a jednocześnie miała by to być podstawa pod frezarkę do drobnicy (wycinanie liter z styroduru, jakieś drobne prace w MDF-ie) brama będzie raczej delikatna i lekka (wzorowana na PlasmaCAM) napęd osi X i Y przenoszony będzie na listwy zębate Z-etka na śrubie trapez.
Dokładność jaka mnie zadowoli to 0,5mm. Tutaj prosiłbym o pomoc w doborze silników do poszczególnych osi i sterowników do nich (z tym mam największy kłopot)
oraz gdzie i za ile można kupić jakiś układ THC lub coś w tym stylu. Jakie oprogramowanie muszę zakupić aby móc zacząć pracę?
-
zommet
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 6
Nawiązując do pytań przedmówcy co myślicie o tych sterownikach http://www.frezarkicnc.pl/sterownikiSilnika.html , szczególnie chodzi mi o MD08100 w porównaniu do popularnego M880
-
przemyslaw2ar
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 64
Witam, chciałbym ponowić zapytanie czy TEN zestaw silników z sterownikami będzie wystarczający do mojego ploterka, oraz czy macie jakieś opinie/doświadczenia ze sprzedającym. Czy te sterowniki naprawdę takie super hiper nowoczesne czy to tylko handlowy bełkot? Gdzie można nabyć jakiś układ THC ? (na Aledrogo nic takiego nie znalazłem, a na tym i na stronie sponsora kończy się moja wiedza jeżeli chodzi o sklepy z akcesoriami cnc) Jeżeli ktoś z forumowiczów miałby wiedzę i chęć na złożenie zestawu (w rozsądnej cenie
) to chętnie nawiążę współpracę