wykonanie płytki PCB metodą domowo-żelazkową
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak wiec mam żelazko po tunningu (trzeba śrubkę z termostatu przestawić) i ustawione na 190st. (zmierzone termometrem zewnętrznym)pukury pisze:......próbowałem żelazkiem na len ( ile to ? ) i nie kruszył się , na oko było chyba wioęćej niż 130 .....
Małe płytki wychodzą bez gadania.
Format A4 ciężko się robi chyba lepszym pomysłem jest przerobienie laminatora.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam !! no i sprawa nadal owiana jest mgłą tajemnicy - 130 - 150 czy 190 ? . jednak chyba muszę sam zbadać - pewnie wyjdzie jeszcze coś innego
. złóciłem kartki i wiem że dokładność nastawienia ( i utrzymania ) temperatury jest istotna . chodzi również o termostst - do tych z żelazem mam zaufanie - powiedziałbym " umiarkowane " . półprzewodnikowe pracują do 150 stopni a wyżej to PT100 . mam nawet taki tylko nie mam układu ( sprawdzonego ) . może ktoś ma ? . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
pt100 to troche droga inwestycja......... polecam do takiego układu diode 1n4148. do okolo 200oC rezystancja liniowo maleje. sprawdzalem wczoraj lutownica:)
ps. ktos wie czy mostek prostowniczy i CNY17 sprawdzi sie w roli detektora przejscia przez 0 i ewentualnie miedzy A i K CNY17 Zenerke dac aby przepiecia nie działały?
ps. ktos wie czy mostek prostowniczy i CNY17 sprawdzi sie w roli detektora przejscia przez 0 i ewentualnie miedzy A i K CNY17 Zenerke dac aby przepiecia nie działały?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
No właśnie, ja kupiłem taki najtańszy (w Plusie były), ale on nie ma siły przeciągnąć laminatu (za gruby) no i oczywiście nie ta temperatura.Zbych07 pisze:Jakiś szczególny laminator ?
Może ktoś z kolegów zapoda foto z przeróbki laminatora i napisze co istotne jest ??
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29

moj ma 345W a 300W to zupelne minimum.
grzałki musza byc na dole i na górze. ten model ma na górnym wałku sprezyki co pozwala na wciagniecie nawet 2mm laminatu bez problemu.
jest tam termik na 145oC najwiecej . ale i to za mało, wg mnie jak podejzewam to nie jest za malo tylko za szybko silnik kreci......
bo cała kartka A4 przeciaga w ciagu kilku sekund.
jesli ktos podpowie z tym układem detekcji zera
to szybciej pojdzie budowa sterowniczka do laminatorka.251mz pisze:ps. ktos wie czy mostek prostowniczy i CNY17 sprawdzi sie w roli detektora przejscia przez 0 i ewentualnie miedzy A i K CNY17 Zenerke dac aby przepiecia nie działały?

[ Dodano: 2006-10-22, 17:06 ]
apropo jeszcze roznice temperatur winkaja ze sposobu prasowania , szybkosci , rodzaju drukarki (toner) itp