projekt
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Tu pokazałem jak zrobić sobie rysunek z bryły
http://www.blue17.elektroda.eu/solid-works/668
A jeśli chcesz aby wyświetlało Ci oznaczenie gwintu w modelu to wybierasz
Narzędzia -> opcje -> właściwości dokumentu -> cieniowanie oznaczenia gwintu
Oczywiście na filmiku pokazane są możliwości tzn że można zrobić dowolny widok z przekrojami powinieneś sobie poradzić bo podpowiada co trzeba zrobić po wybraniu narzędzia
Pozdrawiam
http://www.blue17.elektroda.eu/solid-works/668
A jeśli chcesz aby wyświetlało Ci oznaczenie gwintu w modelu to wybierasz
Narzędzia -> opcje -> właściwości dokumentu -> cieniowanie oznaczenia gwintu
Oczywiście na filmiku pokazane są możliwości tzn że można zrobić dowolny widok z przekrojami powinieneś sobie poradzić bo podpowiada co trzeba zrobić po wybraniu narzędzia
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
wszystko swietnie tylko ja musze zrobic caly rysunek techniczny a nie tylko gwint zwymiarowac
i kompletnie nie umiem tego zrobic.
[ Dodano: 2012-05-19, 17:09 ]
no prubuje to zrobic i zaznaczylem ta opcje co chciales i nic sie nie zmienio ;/
[ Dodano: 2012-05-19, 19:06 ]
nikt tego naprawde nie ogarnia? ;(

[ Dodano: 2012-05-19, 17:09 ]
no prubuje to zrobic i zaznaczylem ta opcje co chciales i nic sie nie zmienio ;/
[ Dodano: 2012-05-19, 19:06 ]
nikt tego naprawde nie ogarnia? ;(
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Fajny filmik .... o ile pamiętam wcześniej dedykowany dla mnie w celu nauki wykonania widocznego tam modelu.blue_17 pisze:Tu pokazałem jak zrobić sobie rysunek z bryły ....

blue_17 - jest problem.

Wrzucam tę śrubę na ,,papier'' i komputer mi się wiesza ...... nie wiesz dlaczego?
Nie znam dość dobrze Solid Works-a , ale sądzę , że kolega 19MaGiK90 może mieć jakieś ograniczenia sprzętowe ..... w rozmowie na PW napisał mi , że swoje pliki może zapisać tylko w formie;
cześc (*.ptr;*.sldprt)
Lib Feat Part (*.sldlfp)
part templates(*.prtdot)
eDrawings(*.eprt)
..... prosiłem go o plik Parasolid i odpisał mi , że nie może takiego utworzyć.
p.s.
Rysunki zapisuje się jako; SLDDRW - wygląda na to ,że 19MaGiK90 nie będzie mógł ich wykonać. (?)
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:36 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Będzie mógł ale "raczkuje" w SolidWorksie
1. Obstawiam że ma wersję studencką
2. Zapewne otworzył okno zapisz jako w modelu i zobaczył do czego może zapisać - więc do rysunku bryły 3D nie może zapisać chyba logiczne
3. Kiedy by otworzył pusty rysunek i otworzył okno zapisz jako wtedy by mu się pokazały formaty rysunków do których może zapisać rysunek
Z tego co widzę problem może rozwiązać pierwszy samouczek z zestawu zawarty w solidorks-ie
Proponuję nie odwalać za kogoś roboty bo jak widać tutaj mamy do czynienia ze szczytem lenistwa i czekaniu że aż ktoś to zrobi, a nie zwracanie się o jakąś szczegółowa lub drobną pomoc
Pozdrawiam

1. Obstawiam że ma wersję studencką

2. Zapewne otworzył okno zapisz jako w modelu i zobaczył do czego może zapisać - więc do rysunku bryły 3D nie może zapisać chyba logiczne

3. Kiedy by otworzył pusty rysunek i otworzył okno zapisz jako wtedy by mu się pokazały formaty rysunków do których może zapisać rysunek
Z tego co widzę problem może rozwiązać pierwszy samouczek z zestawu zawarty w solidorks-ie
Proponuję nie odwalać za kogoś roboty bo jak widać tutaj mamy do czynienia ze szczytem lenistwa i czekaniu że aż ktoś to zrobi, a nie zwracanie się o jakąś szczegółowa lub drobną pomoc
Pozdrawiam

-
Nie jestem po to aby granic ale :
1. Kolega rc666 pokazał że da się to zrobić bez problemów
2. Okazujesz swoja niewiedzę wycinając po helisie gwint - chyba że dla zabawy bo tego się nie robi tylko oznacza gwint ewentualnie włącza cieniowanie gwintu
Poco ? A po to aby nie obciążać sprzętu
3. Podałem Ci link do filmiku w jaki sposób przejść z bryły do rysunku
4. Posiadasz poprawnie wykonany rysunek tylko przerysować
5. Wszystkie podstawowe funkcje wymiarowe i oznaczeniowe są zawarte w samouczku SolidWorksa więc wystarczy przeczytać
Pomimo tych wszystkich rzeczy czekasz aż ktoś podeśle Ci gotowy rysunek zamiast zakasać rękawy i wziąć się do pracy
Chyba, że odezwiesz się na PW lub dasz ogłoszenie w odpowiednim dziale to dostaniesz oczywiście to czego szukasz ale za jakieś profity
1. Kolega rc666 pokazał że da się to zrobić bez problemów
2. Okazujesz swoja niewiedzę wycinając po helisie gwint - chyba że dla zabawy bo tego się nie robi tylko oznacza gwint ewentualnie włącza cieniowanie gwintu
Poco ? A po to aby nie obciążać sprzętu
3. Podałem Ci link do filmiku w jaki sposób przejść z bryły do rysunku
4. Posiadasz poprawnie wykonany rysunek tylko przerysować
5. Wszystkie podstawowe funkcje wymiarowe i oznaczeniowe są zawarte w samouczku SolidWorksa więc wystarczy przeczytać
Pomimo tych wszystkich rzeczy czekasz aż ktoś podeśle Ci gotowy rysunek zamiast zakasać rękawy i wziąć się do pracy
Chyba, że odezwiesz się na PW lub dasz ogłoszenie w odpowiednim dziale to dostaniesz oczywiście to czego szukasz ale za jakieś profity

-
no dopiero sie ucze solida i jak sie zapytalem wykladowca o tym trapezowym gwincie to mowil ze trzeba narysowac trapez o wymiarach z tabel i helisa poleciec. ale zrobilem teraz jak kazaliscie i sprawdzicie jak mi wyszlo i co ewentualnie poprawic mam;)
- Załączniki
-
- ŚRUBAAAA.rar
- (156.38 KiB) Pobrany 207 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Teraz rozumiem dlaczego mój komputer przy tym modelu ,,kantem " stanął .blue_17 pisze:...
Poco ? A po to aby nie obciążać sprzetu ...

... pisałem już wyżej , że masz nowszą wersję i Twojego pliku w SW 2009 nie mogę otworzyć.19MaGiK90 pisze:... ale zrobilem teraz jak kazaliscie i sprawdzicie jak mi wyszlo i co ewentualnie poprawic mam;)
PDF-a wrzuć , a nie plik SLDDRW.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
mialem problem z rysunkiem technicznym bo model 3d sam mialem. i dzieki pomocy waszej pomocy zrobilem rysunek techniczny sam i porownajcie jak wyglada z tym rysunkiem co sie na nim wzorowalem
[ Dodano: 2012-05-23, 10:37 ]
mam jeszcze takie male pytanie. otoz jak zrobilem rysunek techniczny na arukszu A4 to czy moge zmienic arkusz na A3 zeby nie usuwac tego wszystkiego co zrobilem juz czy musze robic wszystko od poczatku?
[ Dodano: 2012-05-23, 10:37 ]
mam jeszcze takie male pytanie. otoz jak zrobilem rysunek techniczny na arukszu A4 to czy moge zmienic arkusz na A3 zeby nie usuwac tego wszystkiego co zrobilem juz czy musze robic wszystko od poczatku?
- Załączniki
-
- projekt.rar
- (2.61 MiB) Pobrany 202 razy