Leoo pisze:Akurat ten tranzystor nie posiada ani emitera, ani kolektora.
Owszem, ja akurat takiego słownictwa używam bo wiem co jest co.
Z pwm nie jest tak kolorowo, bo tych kanałów trochę potrzeba, choć nie wiem jakiego procka kolega używa. Może ma wystarczającą ilość.
Z mosfetami jest tak, że je trzeba włączać innym tranzystorem, ale w układzie masz optoizolatory i one powinny dać radę.
Na 20Mhz to pewnie procek chodzi. Pwm nie jest tak wysoko taktowany, poza tym gdyby użyć do tego od razu procka, to jeszcze szybkość adc musi być brana pod uwagę.
W każdym bądź razie tak czy inaczej, jak się procek zwiesi to silnik pójdzie z dymem, bo czoper też będzie na procku, więc pomysł do du**.
Analogowe układy śmieszne pieniądze kosztują.
Skoro gotowego układu scalonego nie chcesz i na siłę, próbujesz złożyć coś co wykracza poza twoją wiedzę to przynajmniej gotowego schematu poszukaj w internecie. Przecież nawet nie pofatygowałeś się poczytać jak działają silniki krokowe i trzeba było na dwóch stronach wyjaśniać dlaczego wraz ze wzrostem obrotów moment maleje.
A że jeszcze zapytam... Rampę zastosowałeś? Bo jeżeli sygnał sterujący też masz z jakiegoś generatora własnej konstrukcji to słabo to widzę.