Od jakiegoś czasu przeglądam forum, zaciekawiły mnie różne projekty i postanowiłem się zabrać za coś swojego w związku z czym mam kilka pytań odnośnie frezarki.
Wykorzystywana będzie zapewne do stali, aluminium, plexi.
1. Jaki jest mniej więcej koszt takiej frezarki o powierzchni roboczej 1500x1000x250, lecz z bramą jeżdżącą wzdłuż krótszego boku,

(widok z góry)
coś takiego, by można było w przyszłości przebudować konstrukcję, przebudować stół i dodać szyny.
Materiał z jakiego to będzie wykonane to zapewne stal, ewentualnie niektóre elementy można z alu. Konstrukcja będzie spawana, urządzenia do obróbki posiadam.
Oczywiście nie proszę o dokładne wyliczenia, tylko zbliżony koszt, tak mniej więcej na ile muszę się przygotować.
2.Jak w takich konstrukcjach porusza się brama, tzn po czym? Po szynach, a napęd przez jakieś szyny zębate np od dołu? Czy bezpośrednio na koła?? Bo konstrukcja samej bramy i tego co na niej jest jest chyba zbliżony do tej:

tylko oczywiście w innej skali i odpowiednio wzmocnione. Czy już do szerszych bram co innego lepiej zastosować?
3.Jeszcze takie pytanko odnośnie sterowania, jak wygląda programowanie takiej maszyny, jak się ją konfiguruje? Czy to jest mniej więcej tak, że ustawiasz maszynę na początku np osi X w programie zaznaczasz początek, jedziesz na koniec, on zlicza kroki podajesz koniec i odległość przejechaną by komputer sobie wyliczył ile kroków na np 1mm??
Wybaczcie za takie pytania, ale nigdy czegoś podobnego nie robiłem, interesuję się tym od niedawna. Z góry dziękuje za odpowiedzi