Projekt Neptun

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 09 kwie 2012, 21:46

rolandgda pisze:Nic nie zapłacili, gdyż Neptun został wykonany dla naszej przyjemności.
To, że udostępniamy go miastu to tylko nasza dobra wola - no i reklama firmy!
Brałem pod uwagę taką opcję, ale niegospodarność gospodarzy miasta wydawała się bardziej prawdopodobna.

.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 kwie 2012, 22:07

tuxcnc pisze:Brałem pod uwagę taką opcję, ale niegospodarność gospodarzy miasta wydawała się bardziej prawdopodobna.
Hehe, nie w trójmieście:>
rolandgda, przepraszam kolegę jeżeli nieumyślnie zrobiłem reklamę. Sam pracowałem nieopodal(trochę wyższe piętro) i bardzo podziwiam firmę.
Jeżeli maszyna to nie tajemnica, to bardzo mnie ciekawi jej obecny stan:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
rolandgda
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rolandgda » 09 kwie 2012, 22:17

tuxcnc pisze:
rolandgda pisze:Nic nie zapłacili, gdyż Neptun został wykonany dla naszej przyjemności.
To, że udostępniamy go miastu to tylko nasza dobra wola - no i reklama firmy!
Brałem pod uwagę taką opcję, ale niegospodarność gospodarzy miasta wydawała się bardziej prawdopodobna.

.
Nie do końca rozumiem. Gdyby miasto zamówiło u nas ten projekt to byłby to objaw niegospodarności? Czy wszystko musimy traktować w kategoriach dziur w jezdniach i małego becikowego? Efekt promocyjny miasta wynikający z tej akcji to informacje w prawie wszystkich mediach elektronicznych w Polsce, trzy telewizje i kilkanaście tysięcy widzów.
To mało? Często uczestniczymy w akcjach miejskich (nie zawsze komercyjnie) bo kochamy swoje miasto! Czy to coś złego?

[ Dodano: 2012-04-09, 22:29 ]
syntetyczny pisze:
tuxcnc pisze:Brałem pod uwagę taką opcję, ale niegospodarność gospodarzy miasta wydawała się bardziej prawdopodobna.
Hehe, nie w trójmieście:>
rolandgda, przepraszam kolegę jeżeli nieumyślnie zrobiłem reklamę. Sam pracowałem nieopodal(trochę wyższe piętro) i bardzo podziwiam firmę.
Jeżeli maszyna to nie tajemnica, to bardzo mnie ciekawi jej obecny stan:)

Maszyna nie jest tajemnicą (jeśli mówimy o Hullhorscie). W przyszłym tygodniu przewozimy ją z mojej pracowni do nowej hali. Na dniach zrobię trochę zdjęć i zamieszczę na forum.
Na razie zamieszczam maszynkę przed przeróbką.
Załączniki
HULL1.jpg
HULL1.jpg (73.34 KiB) Przejrzano 1255 razy
Hull2.jpg
Hull2.jpg (64.66 KiB) Przejrzano 1256 razy
Hull3.jpg
Hull3.jpg (68.51 KiB) Przejrzano 1267 razy

Andrzej_kw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 09 kwie 2012, 23:31

Pozwolę sobie podłączyć się pod część związaną z powlekaniem metalami.
Technologia jest bardzo ciekawa i nośna. Na europejską premierę Batmana przygotowano olbrzymiego nietoperza pokrytego stalą, dla której wzór kolorystyczny stanowiła barwa dna barki znajdującej się w suchym doku.
Obrazek
Elementy wykonane tą techniką często "grają" w produkcjach filmowych.
Balustrada schodów w "Titanic"-u
Obrazek
Belka z "Kod Leonarda da Vinci"
Obrazek
Inne zastosowania to np. kopuła hotelu "Bellagio" czy portal wejściowy do kasyna "Wynn" w Las Vegas.
Technika jest dość nośna i obszar zastosowań zależy tylko od pomysłu.
Tak jak wspominał kol. roladgda dostęp do niej jest licencjonowany. Nie jest to farba, a rzeczywiśty metal, nakładany na zimno. Nakładać można miedź, mosiądz, aluminium, cynk, brąz, żelazo oraz coś co przypomina właściwościami stal nierdzewną (używana nazwa to X-metall) jednak ma kolor delikatnie ciemniejszy. Metale można ze sobą dowolnie mieszać w celu uzyskania niepowtarzalnych barw. Metale kolorowe można patynować w ściśle kontrolowanym procesie. Nie zgadzam się z kol. rolandgda w kwestii przewodnictwa - powłoki nie przewodzą prądu elektrycznego. Jedynie X-metall oraz żelazo zachowują słabe właciwości magnetyczne. Z tego też powodu żelazo zachowuje się bardzo ciekawie. Doskonale znamy problemy z rdzewieniem żelaza. Powłoka nałożona tą techniką pozwala na patynowanie żelaza w sposób prawie dowolny (barwa rdzy). Ze względu na brak przewodnictwa elektrycznego nie występuje korozja wgłębna co daje stabliną warstwę patyny. Wszystkie metale wystawione na warunki zewnętrzne podlegają procesowi naturalnego patynowania. Nośnikiem mogą być najprzeróżniejsze materiały poczynając od papieru, drewna, skóry, sztucznej skóry, żywic (z wyłączeniem epoksydowych), i inne.
Dla przykładu kilka prac.
Mała figurka z gipsu powlekana brązem
Obrazek
Kask z plastiku pokryty X-metalem. Daszek kryty mosiądzem, dodatkowo herb Sopotu, oraz logo klubu naniesiony na X-metal - również mosiądz
ObrazekObrazek
kask rowerowy pokryty miedzią
Obrazek
Tablice frezowane w pcv #19mm i pokryte patynowanym brązem
ObrazekObrazek
Podobny wyrób z pcv #10mm
ObrazekObrazekObrazek
Na sam koniec but dziecięcy. Pokrycie mosiądzem. Sznurowadła powlekane miedzią i lekko polerowane.
Obrazek
Z czystej fantazji i dla testów, lusterka boczne w swoim samochodzie pokryłem X-metalem. Przez kilka lat eksploatacji nie widać żadnych uszczerbków powłoki, ani zmian w barwie tej niby "stali nierdzewnej".
Pozdrowienia
Andrzej

Autor tematu
rolandgda

Post napisał: rolandgda » 10 kwie 2012, 07:41

Teoretycznie nie powinny przewodzić prądu. Ale przy pewnym sposobie wykończenia powierzchni przewodzą (sprawdzałem!).
Mimo że posiadamy systemy dwóch różnych producentów, technika pokrywania powierzchni jest podobna. Różnice są w odcieniach metali. I jeszcze jedno - moim systemem można pokrywać epoksydy.

Powierzchnie realizowane tą technologią są tak realistyczne, że nie wzbudzają podejrzeń u "złomiarzy". Jesienią ubiegłego roku grupa wielbicieli kolorowego metalu próbując "zabezpieczyć" tablicę z logiem szkoły w Gdańsku ułamała fragment tablicy co wywołało duże ich zdziwienie. Tablica była wyfrezowana w akrylu i pokryta brązem. Pracę złomiarzy zarejestrowała kamera umieszczona na sąsiednim budynku. Bardzo się uśmiałem obserwując ich reakcję.

[ Dodano: 2012-04-15, 17:28 ]
Po przeróbce maszynka jedzie do nowej hali. :grin:
Załączniki
HULL.jpg
HULL.jpg (70.54 KiB) Przejrzano 1255 razy

Autor tematu
rolandgda

Post napisał: rolandgda » 16 maja 2012, 11:55

Zmodyfikowana maszyna już pracuje, efekty są niezłe.
Chociaż takie rozwiązanie bardzo przyśpiesza wykonywanie dużych obiektów, ma jednak dużo wad. Obecnie mam na tapecie projekt z odwróconą czwartą osią - pionową.
Takie rozwiązanie ułatwia montaż materiału na maszynie i co jest najważniejsze zabiera mało miejsca.
Załączniki
H2.jpg
H2.jpg (37.43 KiB) Przejrzano 1251 razy

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 08 lis 2012, 12:03

Coś takiego??
[youtube][/youtube]