Frezarka CNC 1000x700x150 prośba o sugestie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ursus_arctos » 08 maja 2012, 15:31

Skoro już jesteśmy przy epoxybetonie - z czego najlepiej robić formy i czym pokryć, żeby odlew się nie przykleił? Czy epidian 601 będzie lepszy od 53?

Tagi:

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kak » 08 maja 2012, 16:54

Epoxy nie trzyma się gładkiej wywoskowanej powierzchni, np. ta "brązowa" sklejka - nie pamietam jak to sie fachowo nazywa.
Kiedyś użylem półki z regału czyli biała płyta wiórowa z laminatem, wywoskowana. Kanty uszczelnione plasteliną. Wzorek laminatu się odbił w epoxy.
Niektóre gatunki folii i plastiku.
Coś co się PVA nazywa, chyba jakoś tak Poly Vinyl Alcohol - płyn na spirytusie, który wyparowywuje i pozostawia cieniutką błonkę. Ale pod nią musi być wywoskowane, za to łatwiej puszcza epoxy niż sam wosk.
To wszystko wypróbowałem. Nie wiem czy coś jeszcze jest.

qrba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: qrba » 08 maja 2012, 20:12

kak pisze: Niektóre gatunki folii i plastiku.
Coś co się PVA nazywa, chyba jakoś tak Poly Vinyl Alcohol - płyn na spirytusie, który wyparowywuje i pozostawia cieniutką błonkę. Ale pod nią musi być wywoskowane, za to łatwiej puszcza epoxy niż sam wosk.

Alkohol poliwinylowy - sie nazywa
formy robi sie z bardzo różnych materiałów - ale ...zapraszam na "Obróbkę tworzyw sztucznych"
Tam jest wiecej informacji o żywicach, laminatach, polimerobetonach - bo tak sienazywa mieszanina piasku i żywicy -
ps
dobór piasku to też sztuka

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: smouki » 08 maja 2012, 21:24

Jest na forum temat w którym jest bardzooooooo dużo na ten temat, wszystko wypróbowane i opisane razem ze zdjęciami ten kolega wykładał formy folią śniadaniową. Jest tam też o gradacji pisaku. Ma być tak dobrana żeby piasek wypełnił jak najwięcej przestrzeni, najlepiej jest 3 różne ziarnistości piasku.
Polecam ten temat:
https://www.cnc.info.pl/topics60/maszyn ... imerobeton
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
Johny_Bit
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Johny_Bit » 10 maja 2012, 18:15

Z dostępem do piasku nie ma u mnie problemu. Prażenie to też nie problem.
Ceny Epidianu i utwardzacza nie są takie drastyczne więc w razie problemów można by pomyśleć nad zalaniem.

Ostatnio miałem trochę czasu i poszperałem głębiej na Youtube i jak widzę na jakich pielinkach ludzie budują maszyny to moja i tak będzie pancerna :)

Znalazłem jeden film gdzie gość frezuje drewno na maszynie o polu zbliżonym do mojej. Całość zbudowana z cienkich profili konstrukcyjnych ALU i nawet bez prowadnic tylko zwykłe łożyska toczne latają sobie z obu stron formatek. Głowa mała że taka prowizorka tak ładnie działa.

Przypominam że moja maszyna nie będzie miała astronomicznego obłożenia.
Nie prowadzę żadnej firmy. Frezowanie nawet po 0.5mm na przejście i może sobie latać parę godzin nad jednym elementem. Palenie wiadomo dużo prościej. Mam plazmę ręczną 40A więc nada się idealnie do tego celu (też widziałem na YT takie adaptacje i to bardzo udane).

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 maja 2012, 20:55

zejdzcie chlopcy na ziemię
3mm scianki w prfilu w zupelności wystarczy zeby przykrecic prowadnicę na gwincie M5
po cholere te zywice itd ? do wygłuszania ?
podobno to pierwsza frezarka do drewna i alu, chlopak sie bedzie cieszyl ze to w ogole dziala i wycina rybki minimini dla dzieci.
zrobilem cala mase maszyn na profilach ze scianką 3mm z prowadnicą przykręconą bezposrednio, nie zauwazylem zeby coś dzwonilo, mędziło, sralo itd, po cholere te dodatkowe koszty ?
albo robisz rame z betonu uzbrojoną albo po mniejszych kosztach z profili stalowych, nawet skręcane.
w dwoch slowach
BEZ PRZESADY
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: smouki » 10 maja 2012, 22:17

bartuss1, AMEN!!!
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
Johny_Bit

Post napisał: Johny_Bit » 11 maja 2012, 16:59

bartuss1 pisze:chlopak sie bedzie cieszyl ze to w ogole dziala i wycina rybki minimini dla dzieci
Zgadza się :)
bartuss1 pisze:albo robisz rame z betonu uzbrojoną albo po mniejszych kosztach z profili stalowych, nawet skręcane
Wybieram wersję skręcaną :) Jest to moja pierwsza konstrukcja więc nie mam doświadczenia i latam od 1 opinii do 2. Oczywiście wiadomo że najpierw spróbuję zrobić to bez kombinowania czyli przykręcić prowadnice bezpośrednio na profile ze ścianką 3mm a jak pojawią się problemy to mam już podpowiedź z płaskownikiem i epoksybetonem.

Na moje wyczucie poparte słowami kolegi bartuss1 ta maszyna będzie 2x bardziej pancerna niż się spodziewałem. Naprawdę oglądając inne konstrukcje to cud że one łapią drewno czy alu.

Kolego smouki na twoim kanale YT widzę silniki prawdopodobnie takie jak moje. Czy możesz mi powiedzieć jaką maksymalną częstotliwość sygnałów są w stanie przyjąć na pełnym kroku? U mnie na SSK-B01 wyciągam 1kHz powyżej zaczyna gubić kroki i w ogóle dostawać szału. Wiem że ten sterownik nie jest najwyższych lotów ale taka częstotliwość to chyba trochę za mało. Prąd ustawiony na 2A. Zasilanie 40V. Jeśli nie uda się przeskoczyć tej granicy będę chyba musiał pomyśleć o jakichś lepszych sterownikach.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 maja 2012, 20:44

do 4 amperów to najlepiej sprawdzają sie sterowniki m542 z racji swej niezawodności, niebuczenia i nieogrzewania calej chalupy latem :D, no w zimie niczego sobie, bo ciepło jak od farelki - mowie o tych sb01 czy jak im tam.
chaos ma chyba nawet gotowe zestawy w skrzynce tych m542, kiedys mi przysylali.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Johny_Bit

Post napisał: Johny_Bit » 11 maja 2012, 21:51

Faktycznie nawet przy pracy bez obciążenia silniczek wyciska z siebie 7 poty :)
Jak wspomniałem sterowniki skleciłem sobie sam więc komplet 3 sterowników wyniósł mnie 1/3 ceny 1 sztuki M542.

Te SSK-B01 to normalna porażka. Przestały mi się podobać jak zobaczyłem że wyciągają tylko taką częstotliwość. W dodatku to grzanie :( w zimie może i przydatne :) ale nic poza tym.

Jak część mechaniczna okaże się OK to wymienię je na M542 słyszałem o nich sporo dobrego. Stare sterowniki już mają upatrzone miejsce w innym moim dużo mniej rozbudowanym projekcie więc się nie zmarnują (tyle że tam potrzebuje 2 szt. jedna będzie na zapas jak z któregoś wyjdzie Alladyn).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”