Maleństwo z aluminium i stali.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 20
cyt.
Ja już mam drugiego, a korzystam sporadycznie, aczkolwiek intensywnie w tworzywach.
No właśnie czytałem gdzieś, że padają jak muchy przy nieco intensywniejszym używaniu.
Maszynka malutka, ale sądzę że będzie można zbierać jakąś godną warstwę na raz.
Zakładam również stosowanie frezów 6mm (może się nieco rozmarzyłem), więc musi być
BLDC. Może się jednak okazać, że chwilkę będzie musiał pobiegać dremel...
Jak tylko uruchomię mechanikę, sprzęgnę z komputerem - biorę się za wrzeciono.
Jeśli tylko silnik będzie skory do pracy, to problemów w tym temacie nie przewiduję
Pozdrawiam.
Tomek.
Ja już mam drugiego, a korzystam sporadycznie, aczkolwiek intensywnie w tworzywach.
No właśnie czytałem gdzieś, że padają jak muchy przy nieco intensywniejszym używaniu.
Maszynka malutka, ale sądzę że będzie można zbierać jakąś godną warstwę na raz.
Zakładam również stosowanie frezów 6mm (może się nieco rozmarzyłem), więc musi być
BLDC. Może się jednak okazać, że chwilkę będzie musiał pobiegać dremel...
Obawiam się, że to będzie drogie rozwiązanie, a tanie wałki giętkie będą zapewne g..notrwałezacharius pisze: ale nie byle co tylko z jubilerskich Foredom albo Grobet
Jak tylko uruchomię mechanikę, sprzęgnę z komputerem - biorę się za wrzeciono.
Jeśli tylko silnik będzie skory do pracy, to problemów w tym temacie nie przewiduję

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
oj na pewno nie 200zl, ale wpadłem na pomysł sama prostnica nie jest aż tak droga (200-300zl taki foredom 30 np http://www.ottofrei.com/store/product.p ... uctid=5391), a w rozwiązaniu jubilerskim jest odpinana od wałka. i ta dupka -szyjka na wałek w 30ce jest odkręcana. co by jakby wziąć taką prostnice i zaprzeć do tego BLDC bezpośrednio wał wał. ,minusy - trzeba toczyc tulejke, lożyskowane jest na zwykłych łożyskach (2-3 przód 1 tył) zacisk do 3,2mmpixes2 pisze: Obawiam się, że to będzie drogie rozwiązanie, a tanie wałki giętkie będą zapewne g..notrwałe
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Dawno mnie nie było w temacie... Wiosna, coś wokół domu trzeba pogarnąć, żona ma mnóstwo nowych pomysłów - czasu nie wystarcza na hobby... Coś jednak do przodu...
Maszyna uruchomiona, jeździ tak, że oczu nie mogę odkleić... Prędkości max przetestowałem do 12000mm/min - profilaktycznie zjechałem na 10m/min, co przy tej wielkości maszynce wydaje się aż nad to.
Pozostało do zrobienia kilka osłonek no i to nieszczęsne wrzecionko...
Jutro, jeżeli nic mi planów nie pomiesza, biorę się za silniczek...
Idę strzelić jakąś fotkę do wklejenia na forum - kolejność działań mi się pokiełbasiła
Pozdrawiam.
Tomek.
[ Dodano: 2012-05-04, 23:47 ]
Rzeczone zdjęcia :

Półprodukty na wrzecionko :

Maszyna uruchomiona, jeździ tak, że oczu nie mogę odkleić... Prędkości max przetestowałem do 12000mm/min - profilaktycznie zjechałem na 10m/min, co przy tej wielkości maszynce wydaje się aż nad to.
Pozostało do zrobienia kilka osłonek no i to nieszczęsne wrzecionko...
Będzie w takim razie standardowy trzpień na ER11 z chwytem 8/100mm + BLDC.zacharius pisze: lożyskowane jest na zwykłych łożyskach (2-3 przód 1 tył) zacisk do 3,2mm
Jutro, jeżeli nic mi planów nie pomiesza, biorę się za silniczek...
Idę strzelić jakąś fotkę do wklejenia na forum - kolejność działań mi się pokiełbasiła

Pozdrawiam.
Tomek.
[ Dodano: 2012-05-04, 23:47 ]
Rzeczone zdjęcia :

Półprodukty na wrzecionko :

-
Komp od kolegi z forum, jakiś polizingowy demobil - pozyskany drogą zamiany - przyjechał już z linuxem i emc na pokładzie. Zaoszczędziło mi to sporo nerwów. Sama konfiguracja to już pryszczzacharius pisze:elegancko. a co to za komp?

Tomek.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ciekawe czy da się wyprowadzić z tego sterownika zintegrowanego sygnały step i dir dla czwartej osi. Jeśli tak to można by powiesić zamiennie z wrzecionkiem głowice drukującą 3d (taka jak od REPRAPa*) np.
[img]http://thingiverse_beta.s3.amazonaws.com/renders/71/d5/e8/e7/26/3201012356_e1ab0d2899_o_display_medium.jpg[/img]
Dodać podgrzewany stolik i powstanie szybka i sztywna drukarenka.
*REPRAP

[img]http://thingiverse_beta.s3.amazonaws.com/renders/71/d5/e8/e7/26/3201012356_e1ab0d2899_o_display_medium.jpg[/img]
Dodać podgrzewany stolik i powstanie szybka i sztywna drukarenka.
*REPRAP

Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
Pewnie tak... w najgorszym wypadku można "nakłuć" taśmę biegnącą od złącza do płytki...Dagome pisze:Ciekawe czy da się wyprowadzić z tego sterownika zintegrowanego sygnały step i dir dla czwartej osi
Kolega ZELRP robi wersję na 4 osie, gdyby trzeba było...
Można by się pokusić o przystawkę do drukowania, ale z mojego punktu widzenia zrobienie czegoś szkieletowego do drukowania jest proste. Z drugiej strony - nie trzeba inwestować w następną elektronikę...Dagome pisze:Dodać podgrzewany stolik i powstanie szybka i sztywna drukarenka.

Dagome - a masz chęć pobawić się w takie drukowanie ? Mnie to nie rajcuje, ale może dlatego, że nie spróbowałem tego tematu. Możemy coś wspólnymi siłami zbudować...
Aha - zaproszenie wciąż aktualne, gdyby było Ci po drodze

Synoptycy ponownie się walnęli z prognozą - miało padać - w związku z tym tyle naplanowałem zajęć w warsztacie a tu guzik - musiałem kapcie drzeć za kosiarką

Może jutro coś się podziała w maszynce...
Pozdrawiam.
Tomek.