Frezarka CNC 1000x700x150 prośba o sugestie.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Johny_Bit
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Johny_Bit » 29 kwie 2012, 21:39

Kurcze właśnie obawiam się trochę tej ścianki ale z drugiej strony prowadnice będą podparte na całej długości i przykręcone do bocznej ścianki profilu co znacznie wzmocni całą konstrukcję. Do przecinarki się nada spokojnie ale przy frezowaniu?? Co prawda planuję frezować głównie drewno do obróbki metalu nawet nie startuję a dokładność obróbki drewna na poziomie nawet 0,5-1mm była by dla mnie zadowalająca. Prz cięciu plazmą chciałbym już trochę lepszej dokładności tak około 0,2mm Trochę liczę też na to że jeśli brama będzie mieć 80kg to nie będzie zbyt łatwo wpadać w wibracje i mam nadzieję że to skompensuje cieńszą ściankę.

Zawsze będzie można go później wymienić na grubszy bo to niecałe 6m (akurat odcinek handlowy, konstrukcja jest skręcana) a ze ścianką 3mm będzie kosztował poniżej 200zł więc można zaryzykować (tym bardziej że potną mi go na miejscu a skład jest 10km ode mnie więc transport pomijalnie niski moją golfiną).

Profil od żuka raczej nie bardzo. Auta te były przeciążane niemiłosiernie więc ciekawe czy będzie mieć proste profile. Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do materiałów z odzysku.

Pojawił się nowy post w czasie kiedy ja pisałem swój.
Jeśli tobie wytrzymał profil 60x40x3 to mnie pewnie 100x60x3 też zda egzamin.
Trudno mi wyczuć tą konstrukcję tym bardziej że robię coś takiego po raz pierwszy ale nie chciał bym też zbudować 500kg działa do ofrezowania małej deseczki :)

Obliczeniowo wygląda to tak że zakładając dane:
kg dla S235JRG2 = 170MPa
Wx dla 100x60x3 = 24,11cm3
to maksymalny Mg może wynosić 4098N
Długość mojej belki to prawie 1400mm czyli profil jest w stanie wytrzymać około 2869N przyłożonych punktowo w połowie długości. Przypominam iż obliczenia nie uwzględniają przykręconych prowadnic oraz faktu iż obciążenie jest przyłożone 2 łożyskami na profil.
Ciężar bramy 80 kg to nie dużo nie stresuj się
Dzięki :)
planuje pole pracy około 1200x600x250 i konstrukcje ramy planije podobną do Twojej
Na pewno podzielę się na forum spostrzeżeniami co do możliwych poprawek mojej konstrukcji oraz niedociągnięć które wyjdą w czasie składania.
Jeśli byś chciał to mogę za friko (ewentualnie za kilka cennych uwag :) ) podesłać Ci rysunek w 3D (mam to w AutoCADzie więc jak coś to dwg albo dxf) może się do czegoś przyda. Mam też porobione rysunki detaliczne elementów blaszanych (szkice 2D) bo były potrzebne na laser. Odezwij się na PW jeśli jesteś zainteresowany.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tuxcnc » 29 kwie 2012, 22:10

Johny_Bit pisze:Profil od żuka raczej nie bardzo. Auta te były przeciążane niemiłosiernie więc ciekawe czy będzie mieć proste profile. Ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do materiałów z odzysku.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak krzywe profile wychodzą z huty ...

.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 kwie 2012, 22:21

Johny_Bit pisze:Obliczeniowo wygląda to tak
doloz jeszcze wspołczynnik bezpieczenstwa 2 to i tak masz jeszcze conajmniej dwukrotny zapas momentu, tylko ze musimy brać pod uwagę obciązenie skupione w dwoch obszarach, co powoduje ze obciązenie będzie mniejsze od tego jednokrotnego w punkcie srodka ...
naprawde nie ma się czym stresować.

[ Dodano: 2012-04-29, 22:22 ]
tuxcnc pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak krzywe profile wychodzą z huty ...
gorącowalcowane owszem, zimnogiete nie
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 29 kwie 2012, 23:33

bartuss1 pisze:
tuxcnc pisze:Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jak krzywe profile wychodzą z huty ...
gorącowalcowane owszem, zimnogiete nie
Z taką wiedzą to nic dziwnego że Ci się śruby zacierają ...

.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 30 kwie 2012, 08:18

twoja wiedza opiera sie na ogólnikach ogolnie dostepnych na tym forum poprzez poczytanie sobie co nieco watków i po miesiącu możesz robić za wszystko wiedzacego.
moze poczytamy sobie ?

https://www.cnc.info.pl/search.htm/authors/tuxcnc,0

"Mam frezarkę na wałkach fi 16 z wrzecionem Dremel 395PR.
Budowałem ją ładnych kilka lat temu, przy ograniczonym budżecie, a i ceny gratów były sporo większe.
Dzisiaj wałków fi 16 nie użył bym nawet w osi Z.

Maszyna była projektowana do robienia płytek PCB i frezowania modeli odlewniczych ze styroduru.
W tym zakresie spełnia oczekiwania.
Daje radę ciąć spienione PVC, a nawet pleksi, ale lekko tępy frez i zaczynają się dziać cuda.
O aluminium mowy nie ma. "

to chyba jedna z twoich maszyn, jak do tego doszedłes ? metoda prób i błędów ? dlaczego nie wiedziales o tym wczesniej ?

i kto tu jest krestynem?
chyba marnuję czas na przekomarzanie się z kimś komu brakuje bazy doświadczenia.
czemu w albumie nic nie pokazujesz ? wstydzisz sie ?
jesli ja mialbym się wstydzic swoich zabawek, to nie pokazywałbym szczegółów tylko ogolne zdjęcia z daleka tak jak Przemo vel dekiel

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 30 kwie 2012, 13:51

bartuss1 pisze:Przemo vel dekiel
ależ ty go nie lubisz.
Trzeba się uczyć wybaczać :wink:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 30 kwie 2012, 14:45

Jaszuk88 pisze:ależ ty go nie lubisz.
a co tu się Bartkowi dziwić?

Kol. Tux dołączył do forum ciut ponad rok temu, natłukł w tym czasie ponad 1300 postów, przy czym duża część z nich to przepełniona jadem pyskówka.
Chętnie zapoznam się z twórczością praktyczną kolegi, jego dokonaniami w zakresie budowy maszyn, gdzie przedstawione rozwiązania są udostępnione do merytorycznej krytyki.

Moja pierwsza maszyna z 2006 roku była zbudowana w oparciu o profil 50x100x3 i formatki #15mm z PA11 . Szczytem geniuszu z pewnością nie była, ale zarobiła na siebie, na mnie i dała się z konkretnym zyskiem na koniec sprzedać. Obrabiałem na niej głownie PCW, plexiglass i alumnium anodowane. Przeniesienie napędu: śruba trapezowa Tr 16x4, silniki krokowe 3Nm. Obszar pracy 900mm x 600mm, konstrukcja podobna do tej przedstawionej tutaj. Dało się na tym spokojnie pracować i zarabiać. Wszystko jest kwestią tego ile chce się poświęcić czasu na obróbkę. Jeśli mamy zbierać warstwę 3-5mm na raz w aluminium to potrzebujemy ciężkiej maszyny z mocnym wrzecionem, a jeśli wystarczy nam zbieranie kilka razy po 0,5mm to nie trzeba konstrukcji pancernej, której budowa może nam się nie zwrócić. Co tu więcej gdybać...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 30 kwie 2012, 19:00

gaspar pisze:a co tu się Bartkowi dziwić?
nie o niego chodziło :wink:

Ale dalej masz rację. Tak na dobrą sprawę to i w dwa miesiące można zostać liderem, nie bardzo wiem po co ale niektórzy mają takie ambicje. Może w normalnym życiu nie są liderami i chociaż wirtualnie...
Przeraża jedynie to, że poziom postów zszedł na psy i zrobiła się taka szarpanka.
Brak cennych wypowiedzi.
To tak na marginesie mam nadzieję, że Kolega który zakładał wątek nie obrazi się.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 kwie 2012, 19:25

bartuss1 pisze:twoja wiedza opiera sie na ogólnikach ogolnie dostepnych na tym forum poprzez poczytanie sobie co nieco watków i po miesiącu możesz robić za wszystko wiedzacego.
moze poczytamy sobie ?

https://www.cnc.info.pl/search.htm/authors/tuxcnc,0

"Mam frezarkę na wałkach fi 16 z wrzecionem Dremel 395PR.
Budowałem ją ładnych kilka lat temu, przy ograniczonym budżecie, a i ceny gratów były sporo większe.
Dzisiaj wałków fi 16 nie użył bym nawet w osi Z.

Maszyna była projektowana do robienia płytek PCB i frezowania modeli odlewniczych ze styroduru.
W tym zakresie spełnia oczekiwania.
Daje radę ciąć spienione PVC, a nawet pleksi, ale lekko tępy frez i zaczynają się dziać cuda.
O aluminium mowy nie ma. "

to chyba jedna z twoich maszyn, jak do tego doszedłes ? metoda prób i błędów ? dlaczego nie wiedziales o tym wczesniej ?

i kto tu jest krestynem?
chyba marnuję czas na przekomarzanie się z kimś komu brakuje bazy doświadczenia.
czemu w albumie nic nie pokazujesz ? wstydzisz sie ?
jesli ja mialbym się wstydzic swoich zabawek, to nie pokazywałbym szczegółów tylko ogolne zdjęcia z daleka tak jak Przemo vel dekiel
Przeczytaj debilu to co napisałeś, tyle razy aż zrozumiesz.
Zrobiłem kompletną frezarkę ze sterowaniem i oryginalnym Dremlem za tysiąc złotych ,takim budżetem dysponowałem.
Nie dykciankę na szufladówkach, tylko prawdziwą frezarkę na prawdziwych prowadnicach liniowych, na spawanej stalowej ramie.
To co miała robić robi i absolutnie nie mam powodu się jej wstydzić.
Mam jakiś obowiązek się nią chwalić ?
Nie mam.
Mam obowiązek zbudować następną ?
Nie mam.
Mam obowiązek komukolwiek cokolwiek udowadniać ?
Nie mam.

.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 30 kwie 2012, 20:13

tuxcnc pisze:Przeczytaj debilu to co napisałeś, tyle razy aż zrozumiesz.
chyba cie troche nerwy wziely, chyba zaraz komuś powiem zeby cie zbanowali. nieladnie tak się wyrażac o innych
ogolnie rzecz biorąc jestes zwyczajnym szczekaczem od pyskowek i dogryzania, wiedzy merytorycznej nie posiadasz, podalem tylko jeden przyklad z twoich wypowiedzi, bo mi sie nie chcialo kopać głebiej.
pomogles w jakikolwiek sposób autorowi watku ? napisales cos o płocie, a reszta to o mnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”