OUS-1 dla laików
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 29
Jak grzmociłes tak, że wałeczki waliły o bieżnie łożyska, to nie wróży nic dobrego. Ale czegoś nie rozumiem...nie masz tam nakretki z tyłu na wrzecionie? Nie masz klucza?Przecież zanim zdjąłeś stare łozyska to musiałeś ją odkręcić czymś...i musiała być, bo by wrzeciono wyleciało do przodu biorąc pod uwagę, że tylne łożysko na wale pasowane jest suwliwie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
Problem może polegać na tym że niektóre OUSy mają nakrętki zupełnie gładkie ( bez otworów lub nacięć pod klucz ) wtedy z odkręcaniem problemu niema , jednak na etapie precyzyjnego dokręcania pojawiają się problemy. Najlepiej byłoby dorobić nacięcia pod klucze hakowe. Co do samej techniki wymiany łożysk może warto przeczytać post panzmiasta na tej stronie w tym wątku --> OUS 1 - wersja katowicka . Była to odpowiedź na moje pytanie dotyczące wymiany łożysk.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 109
Nakrętki owszem, były, ale odkręciłem je ręką
. I tak samo też zakręciłem, tylko tyle, co by zakontrować łożyska (nie przypuszczałem, że jestem nimi w stanie skręcić łożyska- czego sie wlasnie dowiedzialem). Biłem z rozwagą - dobijałem i sprawdzałem, czy się łatwo obraca i jednocześnie nie ma luzu(nie sądze, żebym dobił do bieżni, bo nawet jak nabiłem trochę za mocno, obracał się na tyle luźno, że byłem w stanie ręką zakręcić sam wałek - bez szajb itd). Co do klucza, nie mam, bo jak mowie - nie potrzebowalem
. Najwyraźniej będzie trzeba dorobić. Jedyne co mnie zastanawia, to czy zaufać tym łożyskom i w razie czego szlifować pod nie wrzeciono ?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 57
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 57
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 109
http://allegro.pl/show_item.php?item=2287778082 Taki komplet zakupiony. Mam nadzieję, że sie sprawdzi. Pasować powinien wszędzie, bo widać, że ma jakieś nóżki, także stać chyba będzie dobrze wszędzie
.
Teraz nic, tylko mierzyć
.

Teraz nic, tylko mierzyć

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 49