Panowie, jaka jest szansa, że komplet takich kół będzie pasował do mojej gitary ? http://allegro.pl/kola-zmianowe-ous-1-t ... 15907.html
OUS-1 dla laików
-
panzmiasta
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 49
Raczej 100% bo ten jegomość sprzedaje bardzo dużo gratów do ous-a , śmiało możesz się bić do 212zł [ to nie jest cena wyssana z palca ; ] , widziałem chyba już wszystko wystawiane przez niego , ale po za all nie sprzedaje , tak że możesz śmiało licytować ;
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
oswiecimskie
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 32
-
Karol93
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 109
Mam pytanie co do noży
. Widzialem, że niektórzy robili je z wierteł - ich mam do wyrzucenia pod dostatkiem. Czy warto na nich uczyć się szlifować odpowiednie kształty ? jeśli wezmę wiertła ósemki i nie bede szlifować górnej powierzchni, to ostrze powinno trafiać idealnie w oś materiału - tak samo ze stalkami, dobrze rozumiem ? 
-
MlKl
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Raczej trudno zrobić nóż z wiertła, żeby jego główna krawędź skrawająca wypadała w górnym punkcie obwodu wiertła.
Najlepiej przewierć kawałek klocka stalowego, np trzonek od połamanego noża lutowanego, na średnicę wiertła, z którego chcesz zrobić nóż, zablokuj oszlifowany ułomek wiertła w tym otworze śrubą, i ustaw na wysokość podkładkami, jak każdy inny.

Na fotce akurat frez dwupiórowy 10 mm, ale zasada chyba jasna
Najlepiej przewierć kawałek klocka stalowego, np trzonek od połamanego noża lutowanego, na średnicę wiertła, z którego chcesz zrobić nóż, zablokuj oszlifowany ułomek wiertła w tym otworze śrubą, i ustaw na wysokość podkładkami, jak każdy inny.

Na fotce akurat frez dwupiórowy 10 mm, ale zasada chyba jasna
-
MlKl
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Uchwyt na fotce jest chiński - na moje potrzeby wystarcza. Czas jakiś miałem bisona - mocno steranego, i raczej lepszy nie był. Być może na nowym bym różnicę zobaczył.
Luzy wzdłużne nie mają znaczenia - o ile po zaciśnięciu szczęki trzymają pewnie materiał, i nie ma bicia, nie kombinuj, tylko tocz na tym co masz.
Luzy wzdłużne nie mają znaczenia - o ile po zaciśnięciu szczęki trzymają pewnie materiał, i nie ma bicia, nie kombinuj, tylko tocz na tym co masz.
-
tom22
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 6
Dawno tu nie zaglądałem i widzę że kolega poszedł za cisem i dopiął swego - gratuluję.
natomiast wykonywanie noży z "ogryzków" ma sens wtedy kiedy do konkretnej pracy potrzebujemy nietypowego kształtu noża. Szkoda szlifować stalkę która będzie leżała oczekując na kolejne nietypowe toczenie - lepiej wykonać składaka - jak kolega wcześniej napisał.
jeśli chodzi o naukę to najlepiej zacząć od stalek - jest tego dużo i nie są przesadnie drogie.Karol93 pisze:Mam pytanie co do noży. Widzialem, że niektórzy robili je z wierteł - ich mam do wyrzucenia pod dostatkiem. Czy warto na nich uczyć się szlifować odpowiednie kształty
natomiast wykonywanie noży z "ogryzków" ma sens wtedy kiedy do konkretnej pracy potrzebujemy nietypowego kształtu noża. Szkoda szlifować stalkę która będzie leżała oczekując na kolejne nietypowe toczenie - lepiej wykonać składaka - jak kolega wcześniej napisał.