Frezarka stalowa kolumnowa 260x150x350
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
jest wielce kłopotliwa.. szczególnie z tych wiertarek http://allegro.pl/wrzeciono-kpl-glowica ... 58501.html gdyż średnica wielowypustu jak dla mnie za mała by zrobić otwór pod szpilkę M10 zaś wykonanie we własnym zakresie z miękkiego materiału to też zły pomysł bo stożek się wyrobi i lipa a niewielu amatorów ma dostęp do obróbki cieplnej i odpowiednią wiedzę jak postępować z takim procesem..... ja jeszcze nie skończyłem i jeszcze pewnie potrwa to długo sam nie wiem jaki efekt będzie z moich wypocin... gdybym miał możliwości wykonał bym raczej takie jak kolega kamar
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Nie chce mi się rozbierać wrzeciona mojej chińskiej wiertarki stołowej, ponieważ być może ono dało by się przerobić, choć i na wiertarce jest dalekie od precyzji, a co mówić na frezarce
Nie wspominam tu o łożyskach i wytrzymałości na obroty powyżej 3000 obr/min.
Korci mnie by zrobić wrzeciono z tulei (czy czegoś w tym rodzaju, nie wiem jak to się nazywa), która z zewnątrz jest walcem, z jednej strony ma stożek MK2 na wiertło, ale od góry dałoby się jakimś utwardzonym narzędziem pewnie wyorać miejsce pod śrubę M10
Za mało jednak wiem na temat wrzecion i ich budowy by tylko z tym elementem porywać się na budowę całego wrzeciona.

Korci mnie by zrobić wrzeciono z tulei (czy czegoś w tym rodzaju, nie wiem jak to się nazywa), która z zewnątrz jest walcem, z jednej strony ma stożek MK2 na wiertło, ale od góry dałoby się jakimś utwardzonym narzędziem pewnie wyorać miejsce pod śrubę M10
Za mało jednak wiem na temat wrzecion i ich budowy by tylko z tym elementem porywać się na budowę całego wrzeciona.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Myślę że przeróbka wrzeciona z chińskiej wiertarki to wątpliwy pomysł.
Zastosowane przez Autora wątku wrzeciono z OUS1 powinno na obrotach do 3-4 tysięcy dobrze się sprawdzić. Stożek MK2, przelot wrzeciona 16, gwint do tarczy zabierakowej.

Czasem na Allegro pojawiają się wersje w uproszczonej obudowie w kształcie walca.

Takie rozwiązanie można ciekawie wykorzystać.
Tak jak w tym chińczyku

lub tak jak w tej maszynce modelarskiej

Niestety jest problem, trzeba akurat upolować takie wrzecionko lub mieć zaplecze żeby go wyrzeźbić.
Ciekawym pomysłem może być kupno wrzeciona do tokarki na eBayu: Mini Lathe Spindle

Łożyska można kupić w Polsce.
I z formatek aluminiowych zrobić coś takiego:

Taka konstrukcja może dawać ciekawe możliwości: LINK
Do pracy na wysokich obrotach pozostaje raczej mokry chińczyk.

Mam nadzieję że Autor wątku wybaczy tą nieco długą wstawkę

Zastosowane przez Autora wątku wrzeciono z OUS1 powinno na obrotach do 3-4 tysięcy dobrze się sprawdzić. Stożek MK2, przelot wrzeciona 16, gwint do tarczy zabierakowej.

Czasem na Allegro pojawiają się wersje w uproszczonej obudowie w kształcie walca.

Takie rozwiązanie można ciekawie wykorzystać.
Tak jak w tym chińczyku

lub tak jak w tej maszynce modelarskiej

Niestety jest problem, trzeba akurat upolować takie wrzecionko lub mieć zaplecze żeby go wyrzeźbić.
Ciekawym pomysłem może być kupno wrzeciona do tokarki na eBayu: Mini Lathe Spindle

Łożyska można kupić w Polsce.
I z formatek aluminiowych zrobić coś takiego:

Taka konstrukcja może dawać ciekawe możliwości: LINK
Do pracy na wysokich obrotach pozostaje raczej mokry chińczyk.

Mam nadzieję że Autor wątku wybaczy tą nieco długą wstawkę

-
Jak nie potrzeba to są , widziałem na Alledrogo , nawet na naszym forum ktoś kiedyś sprzedawał .. trzy sztuki. Jak potrzeba to ...pasierbo pisze:Takie coś do toczenia by sie przydałoSkąd można zdobyć tarcze zabierakowa do OUS-a moze ktos wie?

Myślę że są trzy drogi
- czekać aż kiedyś ktoś będzie sprzedawał; ...

- napisać do warsztatów szkolnych w Oświęcimiu - raczej na pewno zrobią kwestia za ile;
- zrobić rysunek i poszukać wykonawcy na forum;
Można nawet spróbować zrobić listę chętnych kilka osób by się znalazło.
Osobiście kupiłbym 2-3 szt.
Jest tylko mały problem żeby wyszło beż bicia to finalne toczenie i wiercenie otworów ( pod uchwyt) należy wykonać najlepiej na wrzecionie na którym tarcza będzie pracować.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Regenereacja stożka wrzeciona to było drogie ale bardzo dobre posuniecie. Bez bicia to całkiem inna robota. Musze jeszcze albo podkrecic UHU na wiekszy prad albo zmienić przełożenia w X i Y na 1:3. Teraz mam 19:32 takie dziwne. O ile dokladnośc jest wystarczajaca to czasami potrafi wyskoczyć alarm na UHU. Śruby sa o skoku 3mm wiec 1:3 bedzie ok. Tylko musze jeszcze na to znaleźć czas
Kilka filmików:
Widze że strasznie tnie sieto na youtube i jakosc nie zaciekawa. Chybaa czegos musialem nie zrobic:)

Widze że strasznie tnie sieto na youtube i jakosc nie zaciekawa. Chybaa czegos musialem nie zrobic:)
-
Na moim kompie jakość filmików i szybkość OK.pasierbo pisze: Widze że strasznie tnie sieto na youtube i jakosc nie zaciekawa. Chybaa czegos musialem nie zrobic:)
Maszynka ładnie chodzi , no może szybkość mogła by być większa ale i tak robi Wrażenie.
Dokładnie czegoś takiego potrzebuję.
Zadałem Koledze pytanie odnośnie maszynki bo po wielu przemyśleniach wracam do pierwotnej koncepcji -
pierwsza moja maszynka będzie jednak kolumnowa, a pierwsze wrzecionko będzie pożyczone z OUS 1.

Teraz czekam tylko na koniec sesji.
Zastanawiam się dlaczego tak mało osób buduje frezarki kolumnowe ?