OUS 1 - wersja katowicka
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 125
- Kontakt:
Zacznę od końca: śruby kulowe mają sens w przypadku cnc, nie posiadają samohamowności. Ręcznie nie jesteś w stanie utrzymać pozycji, przy cnc trzyma silnik. Gorzej ze zmieszczeniem tych śrub, a raczej ich nakrętek.
Śrubę trapez też możesz skasować z luzu, czy to dając drugą kontrnakrętkę, czy też tocząc - jak było opisane w podobnym wątku - precyzyjną śrubę. A skoro jak piszesz, masz większą maszynę, nie byłby to aż taki problem. Jeśli zadowala wielkość maszynki, przelot wrzeciona 14mm, a dł. toczenia niecałe 300mm, to czemu nie. Inne parametry w DTR znajdziesz. Kwasówki nie toczyłem na swoim sprzęcie, ale to raczej kwestia noży. Wbrew pozorom, 600W silnik daje sobie doskonale radę. Kwestia przełożeń na paskach, może wolniej się pracuje, ale i frez fi20 przedzierał się przez żelastwo.
Śrubę trapez też możesz skasować z luzu, czy to dając drugą kontrnakrętkę, czy też tocząc - jak było opisane w podobnym wątku - precyzyjną śrubę. A skoro jak piszesz, masz większą maszynę, nie byłby to aż taki problem. Jeśli zadowala wielkość maszynki, przelot wrzeciona 14mm, a dł. toczenia niecałe 300mm, to czemu nie. Inne parametry w DTR znajdziesz. Kwasówki nie toczyłem na swoim sprzęcie, ale to raczej kwestia noży. Wbrew pozorom, 600W silnik daje sobie doskonale radę. Kwestia przełożeń na paskach, może wolniej się pracuje, ale i frez fi20 przedzierał się przez żelastwo.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 87
Kop ostrożnie ja kiedyś też wykopałem starą poniemiecka "tokarkę" . Nie zabrałem jej do domu bo z przodu miała zapalnikpanzmiasta pisze:... idę do ogródka , biorę szpadel , kopię ziemniaki , a tu tokarka pach

Co do OUS mam dwie ... czasem padały brzydkie słowa, ale w sumie to najbardziej uniwersalna maszynka tej wielkości. Gdybym potrzebował tylko malej tokarki na pewno kupiłbym coś innego np. TSA .
Niestety w miarę wzrostu jej popularności ceny zaczynają wariować. Kupując trzeba uważać, poszczególne egzemplarze różnią się jakością wykonania. Następna sprawa to kompletność/niekompletność - czasem pozornie mały brak może byś sporym problemem - ostatnio na Allegro widziałem maszynkę bez zębatki kątowej do precyzyjnego posuwu w czasie frezowania. Brak mały a problem spory szczególnie, że rysunków wykonawczych w obiegu brak. Można oczywiście napisać do warsztatów w Oświęcimiu, pewnie pomogą trzeba jednak doliczyć pewien wydatek.
Pozostaje Kol. tomek_skocz życzyć owocnych łowów. A puki co można czytać DTR-kę i przeglądać "za i przeciw" w wątkach dotyczących tej maszynki na forum.
Docelowo mam nadzieję że uda mi się pójść śladami Kol. tomcat65 i zrealizować sen OUS1 CNC.
-
- Posty w temacie: 3
Myślę Panowie myślę, ale trzeba będzie się nauczyć toczyć na czymś takim, bo jak dorwę w końcu tego TUR'a ze szkolnych warsztatów to na nim tulejek 8mm nie podtoczę, ani jelca z dziweru do nożyka nie wyfrezuję.
A nie wolno nie doceniać drobnicy - często na niej jest największy zysk
Szczególnie jak się robi wszystko w rodzinie,
EDYTA: Dlaczego skośny nutool ma dział, a polski OUS który też jest dość popularny (62 strony tematu) go nie ma?
A nie wolno nie doceniać drobnicy - często na niej jest największy zysk

EDYTA: Dlaczego skośny nutool ma dział, a polski OUS który też jest dość popularny (62 strony tematu) go nie ma?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Jeżeli chcesz tylko toczyć, to TSA-16, moim zdaniem, jest do tego celu zdecydowanie lepsza .tomek_skocz pisze:Widzę, że polska maszynka w końcu doczekała się poważnego tematu.
Zastanawiam się, czy OUS-1 jest dla mnie. W sumie fajna obrabiarka, mała, do piwnicy się zmieści (przy mrozach z tego roku w garażu nie dało się siedzieć), tylko zastanawia mnie czy jest ona dla mnie, gdyż chciałbym na niej toczyć głównie mosiądz albo jakieś tworzywa, ale nie wykluczam, że czasem byłaby to stal nierdzewna i damasceńska (do fi 25mm) Dałaby ta maszynka radę?
Za - Norton, trapez na łożu dla suportu i konika, podtrzymki profesjonalne, więcej prędkości posuwu, mimośrodowa blokada konika, sprzęgła posuwu, obroty prawe/lewe i na ogół lepsze wykonanie.
Przeciw - przednie łożysko ślizgowe (sprawa gustu), MK1 w koniku.
Nie wiem jak ze stalą damasceńską (spod Wiednia od króla Sobieskiego

-
- Posty w temacie: 86
Andrzej 40 pisze:Jeżeli chcesz tylko toczyć, to TSA-16, moim zdaniem, jest do tego celu zdecydowanie lepsza .tomek_skocz pisze:Widzę, że polska maszynka w końcu doczekała się poważnego tematu.
Zastanawiam się, czy OUS-1 jest dla mnie. W sumie fajna obrabiarka, mała, do piwnicy się zmieści (przy mrozach z tego roku w garażu nie dało się siedzieć), tylko zastanawia mnie czy jest ona dla mnie, gdyż chciałbym na niej toczyć głównie mosiądz albo jakieś tworzywa, ale nie wykluczam, że czasem byłaby to stal nierdzewna i damasceńska (do fi 25mm) Dałaby ta maszynka radę?
Za - Norton, trapez na łożu dla suportu i konika, podtrzymki profesjonalne, więcej prędkości posuwu, mimośrodowa blokada konika, sprzęgła posuwu, obroty prawe/lewe i na ogół lepsze wykonanie.
Przeciw - przednie łożysko ślizgowe (sprawa gustu), MK1 w koniku.
Nie wiem jak ze stalą damasceńską (spod Wiednia od króla Sobieskiego?), ale nierdzewną delikatnie da się toczyć.
Hmmm, mimosrodowa blokada konika, chodzi o dociskanie go do loza prawda? OUS tez ma taką blokade chyba ze o czyms nie wiem
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25