Projekt: budżetowy driver silnikików krokowych

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

ajs78
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ajs78 » 16 kwie 2012, 18:50

mysle ze prawie kazdą da sie zrobic w domowych warunkach jest z tym troche zabawy i potrzebny czas.

Tagi:

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Raven » 16 kwie 2012, 19:25

Widzę dwie trudności...

Jedną rzeczywistą - rozmiar przelotek... na domową metodę przydały by się większe...

Drugą... urojoną... dużo otworków do wiercenia... :lol:

ajs78
Posty w temacie: 5

Post napisał: ajs78 » 16 kwie 2012, 20:03

zgadza sie dlatego trzeba czasu i chęci

Raven

Post napisał: Raven » 16 kwie 2012, 22:15

Podobno w radyjku z Torunia mówili, że internet to ZŁO... coś w tym jest... miałem dziś zrobić kilka rzeczy... a tu proszę... napisał ktoś, że się nie da zrobić w domu... i już... po wieczorze :D

Ze względu na ogólny brak czasu wolnego... ;)

Postanowiłem sprawdzić wykonalność płytki domowymi sposobami... oraz metodę octową odklejania papieru :)

Widząc, że delikatnie rozjechały się strony już nie wykonywałem cynowania, ani docinania płytki... zresztą i tak nie mam pod ręką żadnego TB6560, a kawałek laminatu się walał na biurku ;)

Zdjęć nie pomniejszam... jakoś może nie najlepsza bo robione telefonem... i tak.. wiem... trawienie było zbyt szybkie... ;)

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Wnioski:
1. Ocet do odklejania papieru sprawdza się wyśmienicie! (podziękowania za podpowiedź :) gdzie ten złośliwy guzik "pomógł" gdy jest potrzebny... no trudno... nie mój wątek więc nie ma :( );
2. Do domowej produkcji bardzo wskazane było by dodanie do PDF'a znaczników ułatwiających ustawienie warstw do termo transferu (niestety w jednym rogu złapałem rozjazd o 1/4mm)
3. Do domowej produkcji (ze względu na problemy z dwustronnością...) zdecydowanie większe przelotki - nie powinno być większych problemów z tym, nawet przy zachowaniu rozmiaru płytki;
4. Nawet testową płytkę trawić cierpliwie a nie w pośpiechu... :wink:

Autor tematu
poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61

Post napisał: poorchava » 16 kwie 2012, 22:36

2. Do domowej produkcji bardzo wskazane było by dodanie do PDF'a znaczników ułatwiających ustawienie warstw do termo transferu (niestety w jednym rogu złapałem rozjazd o 1/4mm)
Najlepszy sposób: cienki laminat jednostronny i sklejanie 2 warstw :). Ja nigdy nie potrafiłem zgrac 2 warstw naraz tak zeby ladnie pasowalo
3. Do domowej produkcji (ze względu na problemy z dwustronnością...) zdecydowanie większe przelotki - nie powinno być większych problemów z tym, nawet przy zachowaniu rozmiaru płytki;
Mogę spróbować. Jeżeli chodzi o rozmiar przelotek to nie powinno byc większego problemu w przypadku scieżek sygnałowych.... Chyba. Ze ścieżkami mocy to sam nie wiem. O ile da się gruby drut i po 2 przelotni na przykład to powinno być w porządku. Za to będzie problem ze ścieżkami do konektorów od silników. Są one na warstwie TOP. Jak wsadzisz tam złącze ARK, to go nie polutujesz. No chyba że złącze wsadzisz od dołu PCB i luty będą na górze. Podobnie chyba jest z kondensatorem sekcji mocy i headerami do ustawiania trybów.

Otwory 0.7 będą dobre na przelotki?

Sam jestem w sumie ciekaw jak wyjdą płytki od skośnych przyjaciół. Z tej firmy jeszcze nie zamawiałem (zwykle brałem z SeeedStudio dla siebie albo z GamaPCB jak miało być ekspresowo, tylko Gama ma strasznie gownianą soldermaskę)

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: Leoo » 16 kwie 2012, 22:38

Raven pisze:niestety w jednym rogu złapałem rozjazd o 1/4mm
Wydruki top i bottom trzeba wyciąć z nadmiarem po bokach, złożyć tonerem do siebie i skleić na przegach tak, żeby powstał rękaw. Robimy to pod lampką, gdzie można dobrze ustawić warstwy. Kiedy klej wyschnie, w rękaw wkładamy płytkę i cześć.

Autor tematu
poorchava

Post napisał: poorchava » 16 kwie 2012, 23:02

Ja podchodzę pragmatycznie: dwustronnych nie umiem robić łatwo i przyjemnie, za to jednostronne mam obcykane bardzo dobrze :).

A z drugiej strony stać mnie na zapłacenie 40pln za fabryczne płytki. A że przyjdą pewnie za 3-4 ygodnie to mnie nie boli, bo ostatnio nie mam czasu sie nawet w du** podrapac więc na pewno będę mial inne rzeczy do roboty w tym czasie :)

Raven

Post napisał: Raven » 16 kwie 2012, 23:07

Przekładka z laminatu pomiędzy kartkami też była... :/

Dwa rogi są trafione idealnie, trzeci ma minimalna odchyłkę (dalej w ramach przelotki) a czwarty poszedł o ćwiartkę mm... niby tragedii nie ma... da się przewiercić i polutować aby działało.

Już któryś raz z rzędu obserwuję taki sam numer... zastanawiam się czy drukarka nie robi mi jakiegoś psikusa.

Poorchava - z doświadczenia z innych płytek (chociaż tutaj ciężko będzie to zmieścić :( ) przelotka 50mil z otworem 30/25mil jest w pełni wykonalna domowymi metodami.

Głównym problemem jest nawiercenie aby nie uszkodzić pól lutowniczych ;)

Te maleństwa z projektu jak widać na fotkach pomimo niedbalstwa przy trawieniu :cool: i tak wyszły... ale przy próbie wiercenia pewnie je bym uszkodził :(

Rozmiar wewnętrzny na oko wydaje się być ok, tylko grubszy pierścień na około by się przydał.

EDIT:
Gotowe wyjdą nie wiele drożej niż materiały niezbędne do wykonania płytki...

Gorzej jeśli robi się jednostkowo i właściwie ciągle prototypy które trafiają do ograniczonej eksploatacji próbnej... ;)

Zupełnie nie wiem dlaczego również unikam dwustronnych jak ognia... i mam pliczek cieniutkich laminatów... ;)

Autor tematu
poorchava

Post napisał: poorchava » 17 kwie 2012, 00:58

Te maleństwa z projektu jak widać na fotkach pomimo niedbalstwa przy trawieniu :cool: i tak wyszły... ale przy próbie wiercenia pewnie je bym uszkodził :(
Wiem, że się da. Grubość ścieżek to nie problem. Ja robię bez strachu 8/8 mils termotransferem (chociaż staram się trzymać raczej 10/10). Wiercę płytki dremelem MacAllistera z castoramy (no, wierciłem, bo po 40 minutach grawerowania wzorka w pleksie ręcznie łożyska szlag trafił). Tak czy siak wiertłem 0.5 i 0.6 HSS wiercę z łapy spokojnie bez odrywania ścieżek, tylko trzeba dobrze dopasować wiertło do otworu.

Edit:
Zacząłem projektować zasilacz. Chwilowe założenie robocze działania jest takie:
-głowne zasilanie idzie do przekaźnika NO oraz regulatora 7812
-z regulatora 7812 do regulatora 7805
-z regulatora 7805 do driverów oraz opóźniacza
-jako opóźniacz działa NE555 skonfigurowany tak, że po pojawieniu się zasilania czeka ~5s i załącza główny przekaźnik oraz drugi timer
-zasilanie mocy płynie przez rezystor mocy ograniczający udarowy prąd ładowania kondensatorów w driverach
-drugi timer po 5s zwiera rezystor mocy przekaźnikiem
-układ bangla

3 sprawy:
-jak wykryć brak zasilania logiki w driverze? (jakaś bramka AND albo NOR z wejściami z każdego drivera osobno?
-jak się zachowa driver podczas chwilowego zasilania przez rezystor? (może wykorzystać linie !RESET w TB6560 do zapewnienia resetu podczas ładowania?)
-jak zrealizować rozładowanie kondensatorów po wyłączeniu zasilania? (nie kombinowałem jeszcze)

mam zakombinowane male części layoutu (ne555 w dipie + elektrolit tht + bat54 + reszta smd0805 tworzy ladny modulik)

Raven

Post napisał: Raven » 17 kwie 2012, 14:23

Pomysł z natury szalony... ale na szybko i łatwy w realizacji...

Dołożyć w sterowniku przekaźnik (ew. mosfet) załączający zasilanie na sterownik po podaniu zasilania logiki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”