spawarka230/400v
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Wszystko jest dobrze podłączone ponieważ jużnią spawałem kilka razy, więc podłączenie jest prawidłowe. Jeżeli uległ uszkodzeniu mostek prostowniczy to co było tego przyczyną? jeżeli transformator to z jakiego powodu? wentylator, nie wiem póki nie podłączę go do prądu, wilgoć nie ma takiej możliwości.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Ja bym jednak stawiał na mostek, transformator baaardzo rzadko się uszkadza.
Mostek mógł paść np od przegrzania albo ot tak po prostu. Kolega miał podobną spawarkę i też nagle pewnego dnia padł w niej mostek.
Oczywiście jeżeli tam jest faktycznie mostek a nie np tyrystory
niestety nie znalazłem schematu tej spawarki i nie mam 100% pewności co tam w środku siedzi.
Mógłbyś zdjąć obudowę i zrobić zdjęcie środka?
Mostek mógł paść np od przegrzania albo ot tak po prostu. Kolega miał podobną spawarkę i też nagle pewnego dnia padł w niej mostek.
Oczywiście jeżeli tam jest faktycznie mostek a nie np tyrystory

Mógłbyś zdjąć obudowę i zrobić zdjęcie środka?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Już wszystko wiadomo, spawarka jest sprawna, przewód zasilający jest sprawny tak samo jak i włącznik i wszystko inne, Szkopuł w tym,że spawarka nadal po włączeniu zasilania wybija zabezpieczenie B20. Zawiozłem spawarkę do elektryka, podłączył u siebie i stwierdził,że spawarka jest sprawna jak i jej wszystkie części składowe. Uszkodzeniu uległ własnie ten bezpiecznik B20, powinien być sprawny ale przez to,że obciążony był pracą spawarki i jego sprawność zmalała i to sporo. Po założeniu zabezpieczenia B63A wszystko jest w najlepszym porządku. Dziękuje za porady i przepraszam za zawracanie głowy sprawną spawarką.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2

Nawet jeśli miałbyś problemy ze spawaniem na 20A bezpieczniku (cienką elektrodą dałoby radę spokojnie chyba, że wyjątkowo marnotrawna spawara), to już napewno na biegu jałowym nie powinno go wybić.
Kolega sprawdzał na nowej 20tce czy nie wybija i założył 65 dla "komfortu" pracy (bo chyba nie psychicznego...) czy tak od razu "zbocznikował" sobie instalację?.
Tak z ciekawości jakie ma kolega zabezpieczenie przed licznikiem?
Pozdrawiam,
GSM