Sterownik SSK-B02
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zobacz na album kolegi Leooo ma tam prosty schemat generatora impulsów na układzie 555 do testowania sterownikówkomand19 pisze: Problem jest tego typu że silnik po podawaniu impulsów na CLK nie obraca się w jednym kierunku lecz zachowuje się tak jakby nie wiedzial w którą stronę chce jechać, mimo iż na DIR podaję masę. Obraca się o pewien kąt w prawo następnie kilka kroków w lewo i znów w prawo.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Problem nie tkwi w sterowaniu clk za pomocą przekaźnika bo nawet jak podaję sygnały ręcznie przez zwieranie do masy i silnik dokładnie tak samo reaguje, kilka stopni obraca się w prawo, potem kilka w lewo i znów w prawo. Czy jakoś to można zdiagnozować po napięciach wysyłanych na wyjście czyli na silnik?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
Witam,
problem rozwiązany, tkwił on w jednym ze scalaków, wymieniony i już jest ok. Mam natomiast problem ze sterowaniem wejścia zegarowego. Sygnały na CLK chce podawać z wyjścia sterownika PLC Siemens S7-200, problem w tym że wejście CLK musi być sterowane minusem, kombinowałem przez przekaźnik mechaniczny jednak wprowadza on stany nieustalone (nie wyrabia się po prostu) i nie spełnia swego zadania, przekaźnik elektroniczny nie przełacza mi minusa stąd tez lipa więc w jaki sposób mógłbym wykonać sterowanie tym wejściem zegarowym CLK ze sterownika PLC? W sterowniku wykorzystuję generator PTO.
problem rozwiązany, tkwił on w jednym ze scalaków, wymieniony i już jest ok. Mam natomiast problem ze sterowaniem wejścia zegarowego. Sygnały na CLK chce podawać z wyjścia sterownika PLC Siemens S7-200, problem w tym że wejście CLK musi być sterowane minusem, kombinowałem przez przekaźnik mechaniczny jednak wprowadza on stany nieustalone (nie wyrabia się po prostu) i nie spełnia swego zadania, przekaźnik elektroniczny nie przełacza mi minusa stąd tez lipa więc w jaki sposób mógłbym wykonać sterowanie tym wejściem zegarowym CLK ze sterownika PLC? W sterowniku wykorzystuję generator PTO.