uhu optoizolacja??

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 13 paź 2006, 18:20

Oczywiście miałem na myśli podłączenie zwykłego silnika dc oraz enkodera, np mocując do "śruby pociągowej" na drugim jej końcu,ale to nieważne, enkoder osobno można jakoś tam spiąc, aby kręcił się z silnikiem....chodzi mi jedynie o fakt podłączenie zwykłego silnika dc.
Przemyślałem sprawe i dochodze do wniosku, że "wibrowanie" jest możliwe...dlaczego....

servo nie zdoła zatrzymać wirnika zwykłego dc, o dużo wiekszej bezwłądności niż wirnik serwo. Zmiana kierunku i hamowanie to nic innego tylko działanie "przeciwprądem", jeżeli wirnik nie zatrzyma sie w porządanym miejscu, kontroler będzie niwelował "uchyb" do którego musi dojś ( PRZY WIĘKSZEJ PRĘDKOŚCI) ,a więc może dojść do krótkotrwałej oscylacji przy zmianie kierunku czy wyhamowywaniu i tylko wtedy!! poza tym silnik powinien sie normalnie kręcić i prawidłowo reagować przy zmianach kierunku przy małej prędkości ( optymalnej wynikającej z bezwładności wirnika)

poprawcie mnie jak się myle!!!

Tagi:

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: chomikaaa » 13 paź 2006, 18:59

efekt oscylacji wokol polozenia rownowagi wystapi tylko przy bardzo duzym wzmocnieniu natomiast zadaniem dobrze zestrojonego regulatora jest osiagniecie stanu rownowagi w jak najkrutsym czasie z jak najmniejszym przeregulowaniem w literaturze o pid mozna sie zapoznac ze sposobami jego strojenia jak i odpowiedzi regulatora na wymuszenie jednostkowe (przebieg odpowiedzi regulatora ksztalt przebiegu) oscylacje wokol polozenia rownowagi beda wystepowac tylko dla zle zestrojonego ukladu

Adalber
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adalber » 13 paź 2006, 19:10

Wielkość silnika lub serwa nie ma znaczenia ,parametry sterownika trzeba odpowiednio dobrać tak by nie było oscylacji .Zwykły silnik (szczotkowiec) jest wolniejszy i ma mniejszą trwałość ,ale też będzie pracował. Sam pierwsze próby własnego sterownika robiłem na silniku od wkrętarki (Topex) i też nieżle zasuwał

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 13 paź 2006, 19:19

możesz wrzucić jakiś screen z konfirguracji!?? interesuje mnie coś praktycznego jak:

1. regulacja wzmocnienia sprzężenia zwrotnego
2...................................członu całkującego, różniczkującego i członu proporcjonalnego
3.współczynnik kompensacji SEM silnika

interesuje mnie to w praktyce....jeszcze nie mam serva...chce widziec jak wygląda zapisywanie do banków pamięci, przedziały itd......

[ Dodano: 2006-10-13, 19:21 ]
tudzież sposoby wyliczania KP, KV, KI , KD.....

[ Dodano: 2006-10-13, 19:30 ]
acha...i jeszcze apropos uhu, bo nie uzyskałem odpowiedzi na wcześniejsze pytanie...
czy do konfiguracji uhu potrzeba konwertera poziomów??? żeby podłączyć do rs 232 ?????

pit202
Posty w temacie: 1

Post napisał: pit202 » 13 paź 2006, 19:34

acha...i jeszcze apropos uhu, bo nie uzyskałem odpowiedzi na wcześniejsze pytanie...
czy do konfiguracji uhu potrzeba konwertera poziomów??? żeby podłączyć do rs 232 ?????
nie, juz jest na plycie ( max232 ) potrzeba tylko przedłużacza do COM`a

a to program do strojenia :
Obrazek
PiteR

Awatar użytkownika

Autor tematu
wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 13 paź 2006, 19:55

możesz objaśnic pszczególne skróty....gdzie wprowadzic rozdzielczość enkodera??? wzmocnienie??? itd....mozesz coś więcej??

[ Dodano: 2006-10-13, 19:57 ]
a ustawienia typowe dla regulatora uchybu??

[ Dodano: 2006-10-13, 19:58 ]
jest możliwość ustawienia prądu "na kości"- software? czy tylko na rezystorach dostrojczych

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”