TB6560AHQ bipolar motor driver
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Też odniosłem takie wrażenie, że ten układ sprawia problemy.
Jednak wiele podniesionych problemów wynika z tych chińskich sterowników, których wszędzie pełno. Z tego co czytałem jest w nich kilka niedociągnięć.
W sieci jest względnie dużo znacznie różniących się od siebie aplikacji tego układu.
Jednak wiele podniesionych problemów wynika z tych chińskich sterowników, których wszędzie pełno. Z tego co czytałem jest w nich kilka niedociągnięć.
W sieci jest względnie dużo znacznie różniących się od siebie aplikacji tego układu.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
I think you will be very interested in THB6064AH.berrrcik21 pisze:Witam,
i jak tam prace nad sterownikiem z użyciem układu TB6560AHQ? Mi dzisiaj przyjdą z TME, dość długo czekałem, ale warto było, cena korzystna. Według którego schematu płytki robiłeś swoje? Będę budował układ sterowania do ploterka, który robię na prace dyplomową. Początkowo miał to być sterownik oparty na układach L297 i L6203, ale ten ma chyba znacznie lepsze parametry. Który sterownik byś mi polecił? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
Robert
THB6064AH offers simple peripheral circuit, more selectable phase excitation, high output current and high driver voltage, as TB6560. Its excellent performance is a quantum leap ahead of TA8435 AND TB6560HQ.Therefore, it is an updated product. Through Vref circuit, you can adjust the multi-groups driver current. When there is no impulse to input, DOWN will output the low level. Connect external resistor to reduce the Vref voltage. At the same time, the operation current of static motor was reduced. Through FDT terminal, you can set the decay mode (Fast-decay mode; Slow-decay mode; Mixed-decay mode). Through UVLO detection, you can adjust the supply voltage Vc of the logic circuit .If Vc below3.9V, close the output; if Vc above 4.0V, the protective function will be on. You can design a circuit easily to protect the driver by overheating and over current detection.
lihaijiang
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Toshiba jak zwykle wypuszcza kolejny najlepszy scalak i oczywiście bez sprawdzonej aplikacji. Na papierze parametry i funkcjonalność jest super. Problem w tym, że do poprawnej pracy potrzebna jest dynamiczna zmiana trybu gaszenia (decay) piny DCY1 i DCY2. Żeby to zapewnić należy podłączyć układ do procesora i napisać soft, który będzie analizował STEP i DIR, rozróżniał nastawy mikrokroku i w zależności od kierunku wyliczał i podawał do THB procentową nastawę decay.
Tym razem podziękuję producentowi. Poczekam aż tabun ludzi kupi THB, sporą część z nich wyśle w atmosferę w postaci dymu i może uda się dopracować działającą aplikację.
Tym razem podziękuję producentowi. Poczekam aż tabun ludzi kupi THB, sporą część z nich wyśle w atmosferę w postaci dymu i może uda się dopracować działającą aplikację.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Leoo pisze:Toshiba jak zwykle wypuszcza kolejny najlepszy scalak i oczywiście bez sprawdzonej aplikacji.....
.... Tym razem podziękuję producentowi. Poczekam aż tabun ludzi kupi THB, sporą część z nich wyśle w atmosferę w postaci dymu i może uda się dopracować działającą aplikację.

Czyli trzeba będzie poczekać aż "małe rączki " coś sklecą i zaczną sprzedawać.
A tymczasem lihaijiang tak stara się zareklamować i zdobyć przyczółek w kraju nad Wisłą, że założył oddzielny wątek ---> LINK
Jest tam do pobrania pdf opisujący scalaczek i link do stosownej chińskiej stronki hhbytech.com.
Reklama dźwignią handlu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Lepiej - Wobit już sprzedaje sterownik 4-osiowy na tych kościach: http://www.wobit.com.pl/produkty/sterowniki/sqca244.php
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Dla tego samego prądu płynącego w obwodzie zmieni się napięcie przed rezystorem...
Z tego względu pomiar prądu w obwodzie będzie przekłamany
dla oryginalnych rezystorów 1A = 500mV dla proponowanych 1A = 560mV...
Dla ustalonego napięcia odniesienia 500mV sterownik zamiast wyregulować na 1A utnie prąd w okolicy 0.89A
Z tego względu pomiar prądu w obwodzie będzie przekłamany
dla oryginalnych rezystorów 1A = 500mV dla proponowanych 1A = 560mV...
Dla ustalonego napięcia odniesienia 500mV sterownik zamiast wyregulować na 1A utnie prąd w okolicy 0.89A
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Szanowni forumowicze , mam do was takie oto pytanie . Czy w miejsce układu TA8435HQ płytka Ottopa mogę śmiało wlutować TB6560AHQ. Przeglądałem noty kat. ale nic mi one nie mówią
Chodzi mi o typową wymianę uszkodzonego TA.... bo chyba ich nie produkują bo ceny strasznie poszły w górę. Lub odkupię za odpowiednią cenę ifo. na PW
Chodzi mi o typową wymianę uszkodzonego TA.... bo chyba ich nie produkują bo ceny strasznie poszły w górę. Lub odkupię za odpowiednią cenę ifo. na PW